Hafif ve sağlıklı atıştırmalıklar

Giriş Tarihi: 8.8.2017 12:13
Hafif ve sağlıklı atıştırmalıklar

Çimenlerin, çiçeklerin arasında koşmak için kendinizi doğanın kollarına bırakmanın en güzel yollarından biri de “piknik” yapmaktır. İşte piknik sepetiniz için hafif ve sağlıklı atıştırmalıklar…

Kekikli domatesli ekmekler

3 adet

Malzemeler

1 tatlı kaşığı kuru maya

1 çay kaşığı bal

1 çay bardağı ılık süt

2.5-3 su bardağı tam buğday unu

1 tatlı kaşığı tuz

1/2 çay bardağı zeytinyağı

10 adet cherry domates

1 ufak demet taze kekik

Hazırlanışı

Mayaya, ılık süt ve bal ilave edip, karıştırın. 5 dakika kadar bekletin. Köpürüp kabardığını görünce unu, tuzu ve zeytinyağını da ekleyin. Yumuşak bir hamur haline getirin. İki katı kadar kabarana değin bekletin. Kabardığı zaman hamuru üç parçaya ayırın. Domatesleri ve kekikleri hamurun üzerine yerleştirin. 20 dakika kadar biraz daha kabarması için bekletin. Önceden ısıtılmış fırında ilk 10 dakika 200 derecede, sonraki 20 dakika 180 derecede üstü iyice kızarana değin pişirin. Afiyet olsun.

Fesleğenli-cevizli kıtır çiçekler

10-15 adet

Hamur için malzemeler

1 su bardağı tam buğday unu

2-3 yemek kaşığı buzlu su

1 çay kaşığı tuz

Üzeri için

1 adet yumurta sarısı

İç malzemesi

200 gram beyaz peynir

50 gram dövülmüş ceviz

1 avuç fesleğen

Hamurun hazırlanışı

Un, buzlu su ve tuzu derin bir kaseye koyup yumuşak bir hamur yapın. poşetine yerleştirip, buzdolabında 30 dakika bekletin.

Hazırlanışı

Dinlenen hamuru dolaptan çıkartın ve merdane ile yuvarlak şekilde açın. İkiye kesin ve her parçadan iki yarım daire kesin. 4 adet yarım daireniz olacak. Ufak tart kalıplarını hafifçe yağlayın. Ve yarım daireleri hafifçe üst üste yerleştirin. Orta alana da yuvarlak hamur parçası yerleştirin. İlk çiçeğiniz hazır. Aynı şekilde devam edin ve diğer çiçekleri oluşturun. Orta alan için 200 gram peyniri, ince çekilmiş ceviz ve incecik doğradığınız fesleğenlerle karıştırın. Elinizle yuvarlayıp top şeklini verin. Üzerlerine yumurta sarısı sürün. Önceden ısıtılmış fırında 180 derecede 20 dakika kadar pişirin. Ilıdığı zaman orta alandaki hamurları boşaltın. Ve elinizle yuvarladığınız peynirleri yerleştirin. İsterseniz önce fesleğen yapraklarını yerleştirebilirsiniz.

Bademli-elmalı tartlar

5-6 adet

Hamur için malzemeler

1-1.5 su bardağı tam buğday unu

1 yemek kaşığı esmer şeker

50 gram soğuk tereyağı

Üzeri için…

1 adet yumurta sarısı

İç malzemeler

2 adet rendelenmiş elma

100 gram toz badem

2 yemek kaşığı esmer şeker

1/2 çay kaşığı tarçın

Hazırlanışı

Öncelikle hamur malzemelerini derin bir kasede karıştırın ve yumuşak bir hamur elde edin. Buzdolabı poşetine yerleştirip buzdolabında 30 dakika kadar bekletin. Bu sırada iç malzemeleri hazırlayın. Elmaları rendeleyin, badem ve esmer şeker ile karıştırın. Ocakta yumuşayana kadar pişirin. Tarçını ekleyin ve karıştırın. Dolaptan hamuru çıkartın. Hafifçe yağladığınız tart kalıplarına merdane ile yuvarlak şekilde açtığınız hamuru yerleştirin. Orta alana iyice soğuttuğunuz elmalı karışımdan bir yemek kaşığı kadar yerleştirin. Üzerini yine merdaneyle yuvarlak şekilde açtığınız hamur ile kaplayın. En son olarak yumurta sarısı sürüp önceden ısıtılmış fırında 180 derecede 20 dakika kadar pişirin.

Yazı: İpek KUŞÇU

ARKADAŞINA GÖNDER
Hafif ve sağlıklı atıştırmalıklar
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz