Mutfaklarda kış hazırlığı

Giriş Tarihi: 8.8.2017 12:07 Güncelleme Tarihi: 8.8.2017 12:13
Mutfaklarda kış hazırlığı

Yaz biterken evlerde özellikle yiyeceklerle ilgili kış hazırlığı başlıyor. Biz de geleneksel olarak hazırlanan ve çok sevilerek yenen turşu ve tarhananın tarifini sizlerle paylaşmak istedik. Üstelik çocukların çok sevdiği soslardan biri olan ketçabı evde yapabileceğiniz bir tarifimiz de var!

Ev ketçabı
5-6 kişilik


Malzemeler
1 kilo domates
2 orta boy kuru soğan
2 diş sarımsak
3-4 adet tane karanfil
5-6 adet tane karabiber
Yarım çubuk tarçın
1-2 defne yaprağı
1 tatlı kaşığı tatlı kırmızıbiber
3 yemek kaşığı zeytinyağı
4 yemek kaşığı elma sirkesi
1 dolu tatlı kaşığı tuz
2 yemek kaşığı şeker

Hazırlanışı
Domatesleri dörde bölün. Soğan, sarımsak ve baharatları kalın tabanlı bir tencereye aktarın. Kısık ateşte 1-1.5 saat kadar pişirin. Soğumaya bırakın. Domatesleri süzgeçten geçirin. Yine tencereye aktarın. Zeytinyağı, sirke, tuz ve şekeri ilave ederek kısık ateşte suyunu çekip, kıvam alana değin pişirin. Sıcakken cam kavanozlara aktarın. Kapağını kapatıp ters çevirin. Soğuyunca kavanozları düz çevirin ve buzdolabında saklayın. Afiyet olsun.


Biber turşusu
4-5 kişilik

Malzemeler
2 kilo ufak boy acı veya tatlı biber
Su
5-6 yemek kaşığı kaya tuzu
10-15 diş sarımsak
1 su bardağı sirke
Arzu edilirse taze kokulu ot (biberiye, nane vb.)

Hazırlanışı
Biberleri iyice yıkayın, hepsine bıçakla ufak çizikler yapın. Kavanoza doldurun. Sarımsakları, tuzunu, sirkeyi ilave edin. Kavanozu dolduracak kadar su ilave edin. Taze otları ilave edin. Serin ve güneş almayan bir yerde muhafaza edin. 1 ay sonra renk değişince tadını kontrol edin ve tüketmeye başlayın. Afiyet olsun.


4-5 kişilik


Malzemeler
1 kilo ufak boy normal veya kornişon salatalık
Su
4-5 yemek kaşığı kaya tuzu
10-15 diş sarımsak
2-2.5 çay bardağı sirke
Arzu edilirse taze kokulu ot (biberiye, nane vb.)

Hazırlanışı
Salatalıkları iyice yıkayın, hepsine bıçakla ufak çizikler yapın. Kavanoza doldurun. Sarımsakları, tuzunu, sirkeyi ilave edin. Suyu kavanozu dolduracak kadar ilave edin. Taze otları ilave edin. Serin ve güneş almayan bir yerde muhafaza edin. 1 ay sonra renk değişince tadını kontrol edin ve tüketmeye başlayın. Afiyet olsun.



5-6 kişilik


Malzemeler
1.5 kilo süzme yoğurt 2.5 kilo domates 5-6 adet sivri biber 5-6 adet orta boy soğan Aldığı kadar un Taze nane ve maydanoz (1 demet)

Hazırlanışı
Soğanları soyun. Dörde bölün. Doğranmış domatesi, doğradığınız biberleri, nane ve maydanozu 2 su bardağı su ilavesi ile kısık ateşte kalın tabanlı bir tencerede pişirin. Suyunu çekip kıvam aldığında ateşten alın. Soğuyunca yoğurt ve unu ekleyin. Ele yapışmayan bir hamur elde edin. Bir büyük derin kase içinde üzerini kapatarak 3-4 gün bekletin. Ara ara elinizle hafifçe yoğurun. Elinize yapışırsa un ekleyin. Bu süre sonunda ekşi kokmaya başlayan hamurdan küçük parçalara bölüp temiz bir bez üzerine koyup kurutun. Hafif nemli halde iken rondodan geçirip toz haline getirin. Tekrar bez üzerine koyup iyice kurutun. Tamamen kuruyunca kavanozlarda veya bez torbalara koyup saklayın.

Hazırlayan: İpek KUŞÇU
ARKADAŞINA GÖNDER
Mutfaklarda kış hazırlığı
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz