Türkiye'nin en iyi haber sitesi
Boğmaca nedir?

Genellikle çocuklarda nöbet nöbet öksürüklerle görülen bulaşıcı bir hastalık.

Giriş Tarihi: 09.07.2013 16:15 Güncelleme Tarihi: 25.01.2018 15:58
Bordatella pertussis,adlı bakterinin vücutta hızlı bir şekilde yayılması ile meydana gelen hastalık türüdür. Bulaşıcı bir hastalık olmakla birlikte vücutta başta akciğer olmak üzere tedavi konusunda geç kalınırsa birçok kalıcı hastalık ve rahatsızlığa yol açabilir. Özellikle bebeklerde görülen ve ölümle sonuçlanan bir hastalıktır. Beyne giden oksijenin dengesiz oluşu ve teşhis konulamaması sonucu ölüm kaçınılmazdır, bu sebeple aşıların düzenli şekilde yapılması şarttır.

Belirtileri
Hırıltılı nefes alma
Yemeyi ve içmeyi zorlaştıran koyu bir balgam
Sık sık Hapşırma
Ateşlenme
Öksürük nöbetleri
Bulantı ve kusma

Nasıl bulaşır?
Boğmaca hastalığı,burun ve boğazdan havada dolaşan damlacıklar sayesinde bulaşır ve vücuda bu şekilde yayılır.Bu hastalığa sahip olan birisi ile yakın temas,onun öksürmesi,hapşurması şeklinde kolayca bulaşabilir.Kimi zaman hasta ile yakın bir şekilde konuşmak ya da öpüşme yoluyla temas kurmak bile bu hastalığın bulaşmasına ortam oluşturmaktadır.

Tedavi
Boğmaca hastalığının tedavisi için eritromisin ilk kullanılan tedavi şeklidir. Bu tedavi metodunun en az iki hafta devam etmesi gerekmektedir. İleri yaşlarda görülen boğmaca hastalığı tedavisinde florokinolonlar tedavisi de yapılabilir. Ayrıca boğmacaya yakalanan kişi bebek ise kesinlikle gözlem altında tutulmalıdır. Bazı boğmaca tedavisinde beta2 agonistleri ve steroidler kullanılır. Böylece kataral evredeki boğmaca belirtileri önlenebilir.

Aşı
Boğmaca hastalığını geçirenler bu hastalığa karşı bağışıklık kazanırlar. Hastalıktan korunmak için aşı uygulanır. Boğmaca aşısı kas içine enjekte edilerek uygulanan, içinde ölü mikropların bulunduğu bir aşıdır. Bu ölü mikroplara karşı vücut koruyucu görevleri olan antikorlar üretir. Mikrop vücuda girdiğinde onu tanır ve çoğalmasını engeller. Bu şekilde boğmaca mikrobuna karşı bağışıklık kazanılır. Aktif olmayan bir aşı olduğundan bir kere aşı olmak tamamen koruyuculuk sağlamaz.
SON DAKİKA