Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OSMAN ALTINIŞIK (ANKARA)

Bunun adını siz koyun…

Hayatta hiçbir yaşanmışlık nedensiz değil. Yaşanacak olanların da bir gerekçesi var mutlaka. Yağmur misali… Kabın içine yağmur tanelerinin sığmadığı gibi… Hayat da bazen kabına sığmaz. Coşar, taşar… Şelale olur kendi mecrasında. Sonsuzluğa doğru. Önüne katarak alıp gittikleri kimi zaman gözle bile görülmez. Değersizdir. Anlamsızdır. Dönüp bakmazsın bile…
Etrafımız kan ve barut kokusu olmuş. Kime ne? Yüreğinden bir şeyler alıp götürmüyorsa seni yormuyordur. Anlamı olmadığı gibi… İnsanlığımızı sorgulamanın hiçbir faydası yok ki. Aynı acıyı, aynı kokuyu, aynı hüznü yaşayabiliyor muyuz? Elimizi vicdanımıza değil yüreğimize koyabildiğimizde vicdanımız harekete geçecek. İşte o zaman duygular vicdana tesir eder. Duygudan yoksun yüreğe vicdan neylesin. Hissiyatımızın kaybolduğu insanlığa, insanlığımız neylesin. Ne senin ne benim yaşananlara yaşanmışlıklara tepkimiz olur. Canın yanınca yanan canı anlıyorsan nafile… Ne canın yansın ne de canlar… Empati kuramıyorsan yaşanmışlıkların seni bir yere taşımasını bekleme.
Hani en büyük ideallerden söz eder, içini doldurmaya çalışırız ya… Bence en büyük ideal önce insan olabilmektir. Bunu bir başarabilsek… Etrafımızda mutsuz insan ve gözyaşı olmaz. Uzanabildiğimiz, elini tutabildiğimiz her yerde olmalıyız. Tıpkı ülkem gibi… Nerde bir gözyaşı varsa Türkiye orda olmaya çalışıyor. Gözyaşını etrafa taşıma yerine temizlemeyi yeğliyor. Önce insanız. Sorun çözmeyi, yardım etmeyi, paylaşmayı seviyorum. Hani ideallerden söze girdik ya…
Bizim ideallerimiz ülkelerin ideallerini hayata geçirir. Düşünen, uygulayan, var olan insandır.
En büyük ideal insan olmak ise… Bu kavga niye? Bu gözyaşı, barut kokuları niye? 'Bizi bize bırakmıyorlar ki' sözünü kabul etmiyorum. Düşünme, anlama, idrak etme, değerlendirme gibi yetilerimiz bizi insan kılıyor.
İçini bir de empati ile doldurduğumuzda sorun çözülecektir. Ben öyle yapıyorum… Ölümü bilerek yaşayan tek canlı olarak öldürmeyi nasıl düşünebiliyoruz? Düşünmekle kalmayıp eyleme geçebiliyoruz? 'Ölüm var' diyoruz. Öldürme eylemini hunharca yapıyoruz. Peki, nerde bizim sorguladığımız insanlık? Bunu adı 'insanlık' olamaz. Bunun adını siz koyun.
Sağlık ve mutluluk dolu güzel bir hafta olsun…

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA