Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OSMAN ALTINIŞIK (ANKARA)

Siyaset kazanı ısınıyor…

Türkiye 25. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için 7 Haziran Pazar günü sandık başına gidecek. TBMM'ye 25. Dönem milletvekili olarak girmek isteyenlerin hummalı çalışmaları hız kazandı. Özellikle iktidar partisine rekor başvuruların yapıldığı gözden kaçmadı.
Bu bağlamda AK Parti Ankara İl Başkanlığı'na 722 kişi vekillik için başvuru yaptı. Bu rakamın en göz alıcı ayrıntısı 78 engelli ismin vekil olmak için başvuruda bulunması… Bu rakamın 158'i de kadın adaylardan oluşuyor. Ankara'nın 32 milletvekili çıkaracağı bu yarışta AK Parti'den çok güçlü isimlerin olması parti yönetimini oldukça zorlayacağa benziyor. Hakan Fidan, Barış Aydın, Erol Göka, Ünsal Ban, Ayhan Yılmaz, Recai Birgün gibi önemli isimler göze çarpıyor. AK Parti'de kadın milletvekili kotasının da artırılması bekleniyor.
AK Parti Ankara İl Başkanı Mustafa Nedim Yamalı, genç ve kadın siyasetçileri önemsediklerini belirtti. Bu bağlamda Ankara'da sıralamaya girecek olan isimlerde sürprizlerin yaşanabileceği de dillendiriliyor. CHP, MHP ve diğer partilerin aday adaylığı sürecini de önümüzdeki günlerde birlikte yaşayıp göreceğiz.
Yüksek Seçim Kurulu 1 Şubat 2015 tarihinde seçim takvimini açıklamıştı.
Buna göre;
24 Mart: Siyasi partiler, ön seçim ya da aday yoklaması seçmen listelerine kesinlik kazandıracak.
27 Mart: Tutuklu, hükümlü ve muhtarlık bölgesi askı listeleri askıdan indirilecek. İnternette YSK'nın sitesinden yapılabilen bina bazında seçmen kayıtları sorgulanmasının son günü.
29 Mart: Seçmen listelerine yapılacak itirazlar karara bağlanacak.
3 Nisan: Siyasi partilerin birleşik oy pusulasındaki yerlerinin belirlenmesi amacı ile YSK tarafından kura çekimi gerçekleştirilecek.
7 Nisan: Bağımsız olarak milletvekili adayı olacaklar için il seçim kurullarına başvurularda son gün.
15 Nisan: Milletvekili seçimleri için geçici aday listeleri radyo, televizyon ve Resmi Gazete'de yayınlanacak.
Geçici aday listelerine itirazlar il seçim kurullarına ve YSK'ya yapılmaya başlanacak.
16 Nisan: Geçici aday listelerine yapılacak itirazlar için il seçim kuruluna başvuru son günü.
19 Nisan: Milletvekili geçici aday listelerine karşı yapılan itirazların il seçim kurullarınca verilen kararlara yönelik itirazların YSK'ca karara bağlanmasının ve milletvekili geçici adaylığından istifa edenlerin YSK'ya bildirim yapılması gereken son gün.
24 Nisan: Bağımsız adaylar ve siyasi partilerin seçim çevreleri bazında milletvekili kesin aday listeleri, radyo, televizyon, Resmi Gazete ve seçim bölgelerindeki illerde ilan edilecek.
8 Mayıs: Gümrük kapıları ve yurt dışı temsilciliklerinde oy verme işlemi başlayacak.
23 Mayıs: Radyo ve televizyonda yapılacak propaganda konuşmalarının yayın ve zaman sıralarının belirlenmesi için YSK tarafından kura çekimi gerçekleştirilecek.
28 Mayıs: Propaganda serbestliği ve bir kısım seçim yasakları başlayacak.
1 Haziran: Seçmen bilgi kâğıtlarının seçmenlere dağıtılması tamamlanacak.
6 Haziran: Saat 18.00'de seçim propagandası sona erecek, seçim yasakları seçim günü YSK'nın açıklayacağı saate kadar sürecek.
Ve 7 Haziran Pazar günü sandığa gideceğiz… Hadi bakalım kolay gelsin.
Sağlık ve mutluluk dolu bir hafta olsun…

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA