Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OSMAN ALTINIŞIK (ANKARA)

Osmanlı bir gün gelecek…

Kerküklü Türkmenlerin dilinden yıllarca düşmedi… 'Osman bir gün geri dönecek'. Hep bu umutla hayata tutundular. Dillerini, dinlerini ve kültürlerini kaybetmediler.
Kaybetmediler çünkü bir gün Osmanlı döndüğünde kaybettikleri yalnızca 'acı ve gözyaşı' olacaktı.
Unutmak istediklerini yalnızca Osmanlı tesis etmişti bu coğrafyaya… İşte o özlem ve beklenti Kerküklü Türkmenleri bugüne kadar hayatta ve ayakta tuttu. 'Osmanlı'nın adaleti bölgeye ne zaman ulaşır'ı bilinmezler arasında. Irak'ın kuzeyine ilişkin oyun kurucuların hafızasındaki denklemin bilinen yüzü kadar bilinmeyeni de var. Türkmenlerin Kerkük'e huzurun iki şekilde geleceğine inancı tam… Ya Osmanlı ruhu geri dönecek ya da 'nef' dedikleri petrol kuruyacak. Aksi takdirde ne gözyaşı ne de barut kokuları bu kentin üzerinden eksik olmayacak. Türkiye hayranlığı dün olduğu gibi bugün de kendine yaşam bulan hep taze bir duygu. Türkiye'nin güçlü olması Türkmenleri ve bölge mazlumlarının hayata dair taşıdıkları umutları canlı tutuyor.
Zor bir coğrafyada 3 gece dört gün geçirdik.
Anlamak için dinlemenize gerek kalmıyor.
Fotoğrafın bütününe bakmanız kafi… Umutsuz bakışların altında umut yeşertmişler.
Dillerinden düşürmedikleri tek kelime Türkiye… Türkiye var oldukça, güçlü oldukça kendilerini daha da güvende hissediyorlar. Kerkük'ün üzerindeki belirsizlik kenti mazlum kılmış.
Boynu bükük kalmış. İlgi maalesef sadece bölgedeki petrol yataklarına… İnsanlık ve insanlar bir kenara ötelenmiş.
Kerkük'ü anlatmak değil, yaşamak gerekir. Çünkü kelimelerin kifayetsiz kaldığı noktadayız.
Ve… Son günümüzü Erbil'e ayırıyoruz… Bölgenin Paris'i. Yaklaşık 10 yıl önce ilk kez gittiğim Erbil'le şimdikinin arasında dağlar kadar fark var.
Hızlı bir şekilde modern bir kent doğmuş Erbil'deTürkiye hayranlığı zirve yapmış. Türkiye'nin herhangi bir kenti olduğunuz hissine kapılabilirsiniz. Çünkü iğneden ipliğe Türkiye'nin izini taşıyor. Güvenlik üst seviyede… Hemen her geçiş noktasında aranıyorsunuz. Bugünlerde petrol fiyatlarındaki düşüş ve Bağdat merkezi yönetimle olan kötü ilişki Erbil yönetimini sıkıntıya düşürmüş. Memur maaşları yaklaşık 6 aydır ödenmiyor. Bir başka sıkıntı ise Türkiye ile aşılmaya çalışılan veya biraz daha kontrol altına alınan vize… Erbil sefa, Kerkük cefa çekiyor… Türkmenlerin dilinden düşürmedikleri Osmanlı ruhu bölgeye ne zaman hâkim olur bilinmez ama bilinen bir gerçek var ki o da Türkiye gerçeği… Bir başlık daha açmak gerekirse Türkiye sevdalısı Erbil Türkmen Milletvekili Aydın Maruf Selim'den de söz etmeli… Ankara'da eğitim almış. Türkçesi, Arapçası ve Kürtçesi ile bölgede Türkiye'nin gönüllü elçisi… Yüreğine sağlık… Veda vakti geldiğinde kucaklaşmanın içine duyguyu hapsettik…

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA