Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Bursa tarımında bilişim fırsatları

Önce seçim süreci ardından Meclis Başkanlığı seçimi ve şimdi de koalisyon turları... Türkiye kendini "beklemeye" aldı adeta... Oysa dünya dönüyor, ekonomi çalışıyor ve Bursa da mola vermiş değil.
Bu süreçte "günü kurtarmak" fikri ağırlık kazandığı için "yarını konuşmak" genelde aklımıza gelmez.
Oysa birilerimiz de bunu yapmalı.
Yunanistan krizi, Suriye'deki terörizm ve diğerleri... Sadece tehdit değil, fırsatları da görmek isteniyorsa, gündemin esiri olmamak şart. Bu yönde gayretler az olsa da takdirle karşılıyorum.
Küresel krizin izleri hâlâ sürerken tarım alanında ilginç gelişmeler yaşanıyor dünyada ve ülkemizde...
Neticede iklimi, suyu, endemik faunası, florası, biyo çeşitliliğiyle çok önemli bir yere sahip Türkiye'nin tarımdan "öcü gibi kaçması" bugünkü dışa "gereğinden fazla bağımlı" yapıyı ortaya çıkarmıştı.
Kriz, ezberleri gözden geçiren en önemli faktördür. Bilişimi Rahmetli Özal zamanından bir fırsat penceresi olarak görüp fakat bu fırsatı Türkiye'nin bahtına dönüştürmede "laftan başka hiçbir şey" üretememiştik.
Bilişim alanında zengin olan ulusların öyküleri de bizim karnımızı doyurmadı.
Tarım, Bilgi Toplumu'nda da işe yarayacak. Gerçi Bilgi Toplumu olamadık ama...
Olsaydık dahi, yine acıkacaktık.
O kadar yazdık çizdik; "sanayileşeceğiz diye tarımınızı çöpe atmayın" diye. Bir gün gerekecektir...
Nitekim bu gereklilik, küresel ısınma ve global kriz kuşağında daha da belirgin hal aldı. Bilişimin kendisinden bir baht yaratamayan Türkiye, elindeki tarım kartını bu imkânla birleştirme noktasında bana göre çok doğru bir yerde bulunuyor. Şayet Bursa bilişim ile tarımı birleştirebilirse, şu anda "Afrika'dan hallice" seviyesindeki verimimiz inanılmaz sıçrama yapabilir. Ne ekersen, onu biçersin! Şayet tasarımı başkasına ait tohum ekersen, bir hasatlık ürün biçersin.
Ancak bilgi ekersen, geleneksel ürünlerinden çok daha fazlasını biçersin.
GAP fiyaskosu, bilgisiz tarımın ibreti değil midir?
Tarım sektörü sindirilmiş bilişim sektörü de ıskalanmış Türkiye, "tarımsal bilişim" ile çok şey yapabilir. Özellikle de Bursa'da...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA