Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖMER DURNA (AKDENİZ)

Yaşanılır kent

Türkiye'de geçen sene yapılan bir araştırma yaşanılabilir kentler sıralamasını ortaya çıkarmış. Bütün illerin yaşanabilirlik düzeyi listelenmiş. Taşı toprağı altın olarak lanse edilen İstanbul ancak 28'inci olabilmiş bu listede. Başkent Ankara zirvede ama 100 üzerinden sadece 56.6 puan alarak. Batı Akdeniz'in üç ili Antalya, Isparta ve Burdur ilk 10'un içinde.
'Sizce yaşanabilir kentler hangisi' diye bir soru yöneltilse elbette ki kişisel beklentilere göre herkesin farklı cevaplar vereceği bir soru olurdu bu. Ama çok sayıda kriter kullanılarak yapılacak bir araştırma, Türkiye'nin en yaşanabilir ilinin hangisi olduğu konusunda bir fikir verebilir. Zira dünyanın hemen hemen tüm gelişmiş ülkelerinde bu tip araştırmalar yapılır ve yayınlanır.
Sonuçta 28 tane alt bileşenden oluşan altı ana parametre yardımıyla liste belirlenmiş. İstanbul'un 28'inci sırada yer bulabildiği bu listede tek bu şaşırtıcı gerçeklerden ibaret değil elbette. Mesela sıralamadaki son 15 ilin 14'ü Doğu ve Güneydoğu Anadolu'dan...
Başkent, en yaşanabilir kentler sıralamasında ilk sırada yer alıyor. Ancak başkent eğitimde 21, güvenlikte 34, kent hayatında 42'inci sırada. Batı Akdeniz'den Isparta'nın ikinci sırada yer alması sürpriz olarak değerlendirilebilir. Ancak kent onu ikinciliğe taşıyacak oldukça sağlıklı verilere sahip. Isparta ekonomide 13'üncü, sağlıkta 5'inci ve eğitimde ise birinci sırada. Isparta'yı sırasıyla Bolu, Eskişehir, Edirne, Trabzon, Kırıkkale takip ediyor. Batı Akdeniz'in diğer ili Burdur ise 8'inci sırada. Burdur eğitim altyapısı ve sağlıklı kent hayatı ile ön plana çıkan illerden. Suç puanında da 65'inci sırada yer buluyor.
Ve gelelim Antalya'mıza. Akdeniz'in incisi Antalya kent hayatı sıralamasına göre Türkiye'nin birinci ili. Sanat alanında da dördüncü sırada yer alıyor. Antalya'nın daha üst sıraları zorlamasına engel olan handikaplarından birincisi eğitim. Antalya deprem riski konusunda Türkiye'nin en güvenli 10'uncu ili. Kentin yaşam alanı büyük oranda ikinci derece deprem alanı üzerine kurulmuş, kalan kısmı ise birinci, üçüncü ve dördüncü derece deprem bölgesinde. Antalya'nın problemi suç istatistiklerine göre 80'inci sırada yer alıyor. Antalya aynı zamanda araç yoğunluğu en yüksek olan ikinci il ve 3.9 kişiye bir araç düşüyor. Elazığ ise listede 10'unu sırada yer alıyor.
Şöyle listeye bakıldığında hakikaten yaşanabilir tek il öyle veya böyle Antalyamız göze çarpıyor. Öyle birilerinin çamur atıp kentimizi kötülediğine bakmayın. Buna karşılık benim görüşüme göre ise Antalya en geç bu yıl sonu, hadi sıkmayalım kendimizi 2017'nin ilk diliminde bu listenin zirvesine oturur. Çok iddialı bir söz ama yapılan çalışmalar bunu açık seçik ortaya koyuyor. Bunu hep birlikte bekleyip göreceğiz. Erzurumlu İbrahim Hakkı'nın dediği gibi, "Görelim Mevlam Neyler Neylerse Güzel Eyler"
Sağlıcakla kalın.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA