Nişantaşı yazın sayfiye kentlerine kaptırdığı müdavimlerini sonbaharla birlikte tekrar kazandı. Şimdi yine öğlenden itibaren Abdi İpekçi ve Mim Kemal Öke caddelerinin kesiştiği göbekte trafik kilitleniyor. İnsanların randevularına, restoranlara ve alışverişe koşuşturdukları bu noktada, kalabalıklarla tam bir tezat oluşturan küçücük bir park var. Yürüyerek geçenler bile parkın başladığı noktada Mim Kemal'in kot farkı yüzünden çukurda kalan bir restoranı kolay kolay fark edemezler. 1982'den beri hizmet veren, moda mekanların arasında ismi pek anılmasa da, müdavimlerinin tercih ettikleri Park Şamdan'dır burası. Sahipleri son zamanlarda bu 'klasik' restorana, farklı bir ortamda bir şube açma gereğini duymuş olmalılar; Galatasaray'da, İngiliz Konsolosluğu'na bitişik Rixos Pera otelinin teras katında Park Şamdan Pera adıyla yeni, küçük ve modern bir mekan hizmete girdi. Çatılar arasından Marmara ve tarihi yarımada manzarası oldukça etkileyici, menü klasik. Son zamanlarda lüks restoranlarda görülen sakatat yemeklerden burası da payını almış. Örneğin domates, biber ve taze kekikli kokoreç listede hemen göze çarpıyor. Bu bölümden zeytinyağlı kereviz, imambayıldı, puf böreği, tel kadayıfa sarılı karides, dana ve somon carpaccio aklımda kalanlar. Tüm Nişantaşı mekanlarının vazgeçilmezi olan salatalar Beyoğlu'ndaki Park Şamdan'ın menüsünde de önemli bir yer tutmuş. Beş çeşit salata saydım. Klasik mutfak, kekikli piliç ızgara ile başlayan ana yemeklere de yansımış; kekikli piliç ızgara, cızbız köfte, yoğurtlu kebap bu kategoriden. Cızbız köfte krema soslu fettucini ile servis edildiğinde 21 TL'den 45 TL'ye terfi ediyor. Kuru üzüm, badem ve köri soslu piliç juvanez ile cajun baharlı piliç, beyaz etli diğer yemekler. İki kişilik hazırlanan iki spesiyalite var: Kağıtta spagetti ve deniz mahsulleri ile Uzakdoğu usulü reşoda levrek. Bu ikincisinin fiyatı 140 TL. Bonfilenin şarap soslusu, biberlisi ve porçini mantar soslusu ile bonfileden şiş kebap da mevcut. Balık yumurtalı (bottarga) spagetti; yedi baharatlı bonfile; 'Şam fıstık!', çıtır ekmek ve sebze spagetti ile sunulan New York usulü kuzu pirzola; çeşitli rizottolar ile ana yemekler menüsü tamamlanıyor.
İKİ KİŞİLİK İKİ SPESİYAL
Biz üç kişi başlangıç olarak dana carpaccio, somon carpaccio ve zeytinyağlı kereviz ısmarladık. Hepsi mükemmeldi. Aşçının becerisini ölçmek için ortaya bir de puf böreği söyledik. O da dört dörtlüktü. Ben ana yemek olarak bottargalı makarna ısmarladım, arkadaşlarım ise kağıtta deniz mahsullü makarna istediler. Bunlar da çok lezzetliydi. Tatlı olarak kaymaklı ekmek kadayıfı ile fıstıklı parfeyi paylaştık. Kaymaklı, karamelleşmiş ekmek kadayıfı yemeği taçlandırdı.
BEĞENDİKLERİM
Yemekler Batı'da sayısız örneklerini bulabileceğiniz türden, ana restoranın yıllardır özenle hazırlayıp sunduğu, lezzetli spesiyaliteler. Servis de çok başarılı. Burası Beyoğlu'nun en iyi restoranları arasında.
BEĞENMEDİKLERİM
Kışın dışarı taşan balkon kapatılınca, geriye kalan mekan oldukça küçülüyor; tam karşıdaki aydınlatılmış dev TRT logosu da manzaranın güzelliğini bozuyor. Şarap fiyatları ise yüksek.
Mutfak *****
Servis ****
Ambians ****
Park Şamdan Pera Rixos Pera Hotel, Meşrutiyet Cd. 44, Kat 8, Tepebaşı
Tel.: (0212) 244 98 30