X İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ARKADAŞINA GÖNDER 77 bin yolcuyu doyuran mutfak
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz

77 bin yolcuyu doyuran mutfak

  • Giriş Tarihi: 9.2.2013

Dokuz havalimanında ve denizyollarında başarıyla yiyecek-içecek hizmeti sunan BTA, her gün binlerce kişinin daha mutlu yolculuk yapmasını sağlıyor. Markanın CEO'su Sadettin Cesur "Aşçı ve garsonlarımız, aslında birer turizm elçisi," diyor

Yolculuk sırasında yemek yemenin ayrı bir önemi var. Otomobille yapılan seyahatlerde çoğu kez rotamızı yemek molalarına göre belirler, hangi noktada ne yiyeceğimize günler öncesinden karar veririz. Uçak, feribot ve deniz otobüsü yolculuklarındaysa seçeneklerimiz sınırlıdır. Bundan yıllar önce havalimanlarında, arabalı vapur iskelelerinde yemek için çok da fazla alternatifimiz yoktu. Ama son yıllarda artık TAV, havalimanlarına bağlı olarak Türkiye, Gürcistan, Makedonya ve Tunus'taki dokuz havalimanında yiyecek içecek hizmeti sunuyor. Özellikle Ankara ve İstanbul havalimanlarında yolcularıyla buluşturduğu Tadında Anadolu restoranlarıyla seyahat edenlerden övgü alıyor.

LOUNGE'LARA RAKİP OLDU
Tadında Anadolu restoranlarında cibezotu, kaya koruğu, papuda piyazı, pimpirim aşı, ayvalı ekşili taraklık gibi Anadolu'nun farklı köşelerinden tatları bulabiliyoruz. Böylece artık birçok yolcu lounge'larda vakit geçirmek yerine, Tadında Anadolu restoranlarında yemek yemeyi tercih ediyor. Üstelik burada sadece yemek yemiyor, isterseniz yöresel tatları ve eşyaları da satın alabiliyorsunuz. Zeytin ve zeytinyağları, salçalar, nar ekşisi, reçel, lokum, İstanbul temalı çay setleri gibi hediyelik eşyalar, Anadolu mutfağı ve yemek kültürü üzerine yazılmış kitaplar... Bunlar Tadında Anadolu'nun raflarında satışa sunulan ürünlerden sadece bazıları. Tadında Anadolu, geçtiğimiz yıl kasım ayında Daily Meal sitesinin yaptığı bir araştırma sonucunda 'dünyanın en iyi havalimanı restoranları' listesine de girmeyi başarmıştı. Biz de hem Tadında Anadolu projesini hem de yolcuların yeme içme alışkanlıklarını konuşmak için TAV Havalimanları'na bağlı olarak hizmet sunan Bilintur, Tepe ve Akfen'in (BTA) CEO'su Sadettin Cesur ile bir araya geldik. Cesur, yurtiçi ve yurtdışı havalimanları, denizyolları dahil olmak üzere toplam 2 bin 600 çalışanları olan işletmenin faaliyet alanlarını şöyle anlatıyor: "BTA binlerce kişiyi doyuran koca bir mutfak. Türkiye, Gürcistan, Makedonya ve Tunus'taki dokuz terminalde, 146 kafe, bar, restoran ve büfede, 250 aşçıyla günde ortalama 37 bin yolcuya hizmet veriyoruz. Ayrıca 2011 yılından beri de yılda yaklaşık 50 milyon yolcunun kullandığı İstanbul Deniz Otobüsleri (İDO) iskeleleri, arabalı vapur ve feribotlarında da faaliyet gösteriyoruz. Denizyollarında da yaklaşık 40 bin yolcuya hizmet vermeye devam ediyoruz."

ATATÜRK HAVALİMANI'NDA 40 TON SEBZE TÜKETİLİYOR
BTA, İstanbul Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali'ndeki TAV Airport Hotel'in de işletmesini de yürütüyor. Cesur, tüketilen ürünleri rakamlarla açıklıyor:
İstanbul Atatürk Havalimanı'ndan geçen yolcular, ayda 40 ton sebze ve meyve, 20 ton et, 10 ton tavuk, 10 ton bakliyat, 1.4 ton kahve, 0.55 ton çay, 190 ton su, 23.4 ton unlu mamul tüketiyor.
Ankara Esenboğa Havalimanı'nda ayda 24 ton sebze ve meyve, 4,5 ton et, 2 ton tavuk, 4 ton bakliyat, 2.5 ton kahve, 250 kg çay, 47 ton su, 6,5 ton unlu mamul tüketiliyor.
İzmir Adnan Menderes Havalimanı'nda ayda 15 ton sebze ve meyve, 2 ton et, 2 ton tavuk, 2 ton bakliyat, 300 kg kahve, 200 kg çay, 17,5 ton su, 5 ton unlu mamul tüketiliyor.

TÜRKLER BÜFE, BATILILAR RESTORAN TERCİH EDİYOR
Cesur, mutlu yolcunun harcamalarının arttığını, stres yaşayıp mutsuz olanınsa tersine para harcamadığını gözlemlediklerini söylüyor: "Strese giren yolcu, yemek yemek istemiyor. Burası okul gibi, personele dönük çok güçlü bir oryantasyonumuz var. Üç aylık performans değerlendirmeleri yapıyoruz. Personelimiz, servis ve kalitede en üst seviyede. Müşterilerimize yönelik de her üç ayda bir değerlendirme anketleri yapılıyor. En son anket sonuçlarımıza göre; hizmet alanların yüzde 45'i Türk, yüzde 17'si Batı Avrupalı ve yüzde 7'si Ortadoğulu. Yaşları ise yüzde 49'u 26-40, yüzde 26'sı 41-50 arasında değişiyor. Yüzde 62'si direk, yüzde 38'i transit uçan yolcular. Türkler daha çok büfe, Batı Avrupalı ve Ortadoğulu yolcular ise restoran tipi hizmet tercih ediyor." Ankara ve İstanbul havalimanlarında açılan Tadında Anadolu'da Türk mutfağını tüm dünyaya tanıtma misyonunu üstlendiklerini söyleyen Cesur "Erzincan tulum peynirinden İzmir'in Dibek kahvesine, Gaziantep'in ayva aşından Elazığ'ın Harput köftesine; Ege'nin binbir çeşit otlarıyla hazırlanan salatalardan Hatay'ın aşuruna kadar onlarca farklı lezzeti hem Türkiyeli hem de yabancı misafirlerimize tanıtma imkanı elde ediyoruz," diyor.

ORTA KARADENİZ MUTFAĞI REVAÇTA
Peki, ama en çok hangi yörelerin mutfakları ilgi görüyor? Cesur, önceleri Güneydoğu Anadolu mutfağının ses getirdiğini, ama şimdi trendin Orta Karadeniz mutfağı olduğunu söylüyor. Akdeniz ve Ege ise her zaman revaçtaymış. Bir de farklı yörelerden lezzetleri daha fazla tadabilmek için tadım köşeleri yaratmışlar. Gurme tabaklarda ufak ufak yiyecekler tadılıyor ve eş zamanlı olarak hikayeleri anlatılıyor. Sadettin Cesur, "Biz bunu milli bir servet olarak görüyoruz. Aşçı ve garsonlarımızın her biri, aslında birer kültür ve turizm elçisi," diyor.