X İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ARKADAŞINA GÖNDER Kızarmış kadar lezzetli tavuk
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz

Kızarmış kadar lezzetli tavuk

  • Giriş Tarihi: 23.2.2013

Çocuktum ufacıktım, ama dün gibi hatırlıyorum. Taksim meydanında eskiden Bostancı dolmuşlarının kalktığı ara sokakta açılmıştı bu tip bir Amerikan tarzı tavukçu. Böyle çıtır çıtır, hafif yağ çekmiş, ama inanılmaz lezzetli tavuk göğüs, but ve kanat parçaları vardı. Eh çocuğuz tabii, bayılırdık bu tip fast food ürünlerine, haftada bir mutlaka yerdik. Zamanla gelişen gastronomik zincirde, bu tip tavukçular hem sayı hem de çeşitlilik olarak gelişti. Şimdi kocaman adam olduk, ama hâlâ çocukluk arkadaşlarımla evde bilgisayar oyunu partisi ya da televizyonda maç izleme muhabbeti yaparken, dışarıdan sipariş ederiz bu tip derin yağda kızarmış tavuk mamüllerini... Ancak 40'lı yaşlara merdiven dayarken, artık ne bünye 20 yıl önceki kadar dinç ve diri ne de alınan kilolar dünden bugüne kontrol altına alınabiliyor. İşte bu yüzden arkadaşlarımın da itelemesiyle evde kızartmadan, ama kızarmış kadar lezzetli tavuk yapmak üzerine yola çıktım. Tavuk ister mangalda, ister derin yağda, biraz zor pişen bir ürün. Evde her daim mangal kuramayacağımıza ve derin yağda kızartmaktan yana da olmayacağımıza göre tek çözüm fırın kullanmak. Zincir lokantalar tavuk butlarını hem fırınlama hem de kızartma işlemini birlikte uygulayarak servis ediyor. Lezzetli olması için biraz da yağ çektiriyorlar. "Yok Arda, ben illa kızarmış yerim bu tavuğu," diyorsanız, unutmayın, bileklerimizi de kessek bu tavuk butları, derin yağda fırınlamadan dışlarını çıtır çıtır yaparlar, ancak içleri mümkün değil pişmez. O yüzden "Mutlaka kızartacağım," diyorsanız önden biraz fırınlamanız lazım. Ancak önereceğim formülde kızartma işlemi hiç yok, fırında dışları aynen o çocukken yediğimiz gibi çıtır çıtır oluyor. İçleri de pişiyor ve sulu sulu kalıyor. Hem de hiç yağ kullanmadan. Yeterki aynı büyüklükte üzeri derili tavuk butları bulun. Fırın derecenizi önceden iyice ısıtıp ayarlayın ve tavukları kaplayacağınız harcı hazırlayın. Bu formülle bizim 40'lık gençler, maç izlerken hem hiç kalkmadan doyuyor, hem de hanımlardan "Yine sağlıksız yemekler yemişsin," paparası yemiyor.

YAPILIŞI
Unu bir kaba yayın. Yumurtaları başka kapta çırpın. Grissinileri robotta çekin. Cornflakes'le grissini ve baharatları karıştırıp bir kaba boşaltın. Tavukları tuzlayın. Una, yumurtaya ve baharatlı karışıma bulayın. Fırın teline dizin.
Tavuklu teli fırına yerleştirin ve altına içi su dolu fırına dayanıklı kase koyun. Bu, buhar etkisi yapar ve akan siyahlaşmış fazla yağla dökülen pane parçalarını bulaştırmaz.
180 derecede 45 dakika pişirin. Üstü çok kızarırsa, folyoyla kapatarak pişirin.

MALZEMELER
6 adet derisi üzerinde tavuk baget
1 bardak un
3 yumurta Baharatlı pane harcı için:
1 bardak corn flakes
8-10 adet grissini
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı nane
1 çay kaşığı kekik
Çay kaşığı toz kişniş
1 çay kaşığı pul biber
1 çay kaşığı sarımsak tozu
1 çay kaşığı isli toz biber
Yarım çay kaşığı tarçın
Yarım çay kaşığı zencefil
Tuz, karabiber