X İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ARKADAŞINA GÖNDER Izgara et pişirirken nelere dikkat etmeliyiz?
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz

Izgara et pişirirken nelere dikkat etmeliyiz?

  • Giriş Tarihi: 27.4.2013

* Eti tavaya koymadan yaklaşık yarım önce buzdolabından çıkarmalıyız ki ısısı oda sıcaklığına yaklaşsın. Oda sıcaklığındaki bir et soğuk bir ete nazaran daha çabuk mühürlenir Böylece su kaybı en aza indirgenir.
* Izgara yapacağımız tavaya bitkisel yağ koymalıyız. Yüksek ısıda eti mühürlemek istediğimiz için tereyağı bu işleme uymaz. Tereyağının yanma derecesi oldukça düşüktür. Eğer tereyağsız yemek yemem diyorsanız, tereyağını son anda tavaya ekleyin ve eriyince bir kaşık yardımıyla etin üzerinde gezdirin.
* Etin konduğu tavanın mutlaka kızgın olması ve etin çok sık oynatılmaması gerekiyor. Eğer tava sıcak olmazsa ve et sürekli çevrilirse suyu çıkar. Izgara yerine 'haşlama et' elde ederiz ki biz bunu istemiyoruz.
* Her türlü bütün et, ister fırında ister tavada pişirilsin, kesmeden önce, pişirme süresinin yarısı kadar bekletilmelidir. Bu bekletme süresi, etin piştiği tavanın dışında, mümkünse bir ızgara üzerinde gerçekleştirilmelidir. Etin servis öncesinde bekletilmesi, suyunun her tarafına eşit dağılmasını sağlar. Böylece daha yumuşak bir doku ve lezetli bir et elde edersiniz.
* Mutfak dereceniz varsa, kırmızı etlerin pişimini iç ısılarına göre de anlayabilirsiniz. Etler, 63 derecede kanlı, 71 derecede orta-pembe, 77 derecede iyi pişmiş olur.

IZGARA KUZU SIRTI
Malzemeler :
* Kişi başı 150-200 gr kuzu sırtı
* Yarım çay bardağı zeytinyağı
* 1 tatlı kaşığı hardal
* 1 diş ezilmiş sarımsak
* Yarım çay kaşığı deniz tuzu
* Yarım çay kaşığı beyaz değirmen biber
* Yarım çay kaşığı pul biber
* 2-3 dal taze kekik
* 1-2 dal taze biberiye
Yapılışı : Izgara et, ızgara kuşkonmazın yanına çok yakışıyor. Sağlıklı, pratik ve zevkli bir öğün için güzel bir çözüm! Zeytinyağını, hardalı, sarımsağı ve zevkinize göre ölçülerini ayarlayarak baharatları, taze otları karıştırın. Eti bu karışıma bulayıp birkaç saat buzdolabında bekletin. Pişirmeden 20-25 dakika önce eti dolaptan çıkarın. Tavayı yüksek ateşte kızdırın. Tuzlayıp etleri tavaya yerleştirin. İki yüzünü de üç dakika mühürleyin. Mühürleme işlemi boyunca gereksiz yere etle oynayıp, çevirmeyin. Kuzu sırtı, ince ve kolay pişen yumuşak bir et oldugundan toplamda 6-8 dakika boyunca yüksek ateşte pişerse, sulu ve içi pespembe şekilde hazır olacaktır. İyice renklenen eti tavadan alın, üç-dört dakika bir ızgara ya da kesme tahtası üzerinde bekletin. Dilimleyip, ızgara kuşkonmazlar ve bol taze otlu yeşil bir salata eşliğinde servis edin. Karnımın doyması yetmez, gözüm de doysum diyorsanız, bu masaya bir de baharatlı ızgara taze patates ekleyebilirsiniz.