Türkiye'nin en iyi haber sitesi

Market fiyatına şarap açtırıyorsun

Giriş Tarihi: 4.5.2013

Bizde restoranda şarap açtırmak, 'pahalı'ya çıkmak demektir. Ancak artık, dünyada da yapılageldiği gibi, sadece açtırma farkı ödeyerek market fiyatına restoranda şarap içilebilir

Restoran sahiplerine şarap fiyatlarının yüksek olduğunu bir türlü kabul ettiremezsiniz. Topu üreticiye atar, Avrupa'daki kâr marjları ile kıyaslamaya kalkar, market fiyatını üçe katlamanın normal olduğundan dem vururlar. Oralardaki restoran kavlarında bizdeki gibi market şarapları bulundurulmadığı, yıllandırılmış şarapların bekletildiği, dolayısıyla stok maliyetinin yüksek olduğu göz ardı edilir. Biz müşteriler ise ya ucuz şaraplara yöneliriz ya da rakı, bira gibi nispeten daha düşük karla sunulan içkileri tercih etmek zorunda kalırız. İnternet satışları yasaklanan şarap marketleri, içinde bulundukları zor durumdan kurtulmaya çalışır, restoranlar şarap fiyatlarından yılan müşterilerini yeniden kazanmanın yollarını ararken, ortaya tüketici açısından cazip bir yöntem çıktı. Şarap marketi restoran içinde bir kav açıyor, başına bir sömeliye yerleştiriyor. Market fiyatından şarabını seçen müşteri, restorana şişe açma bedeli ödüyor. Sonuçta müşteri şarabı çok daha ucuza içebiliyor. Anadolu yakasında bu uygulamanın ilk örneği, Göztepe'de Villa Maral adlı mekanın yerine yeni açılan Vino adlı et lokantası. Online Mahzen adlı şarap marketi, restoranın bir bölümünde 14 ülkeden 350 civarında şarap ve şampanya çeşidinin yer aldığı bir kav oluşturmuş. Müşteri önce bu kav odasını ziyaret ediyor, sömeliyenin yönlendirmesiyle şarabını seçiyor, ardından menüden yemeğini ısmarlıyor. Şarabın market fiyatının üzerine 25 TL şişe açma bedeli faturaya ekleniyor.

ET KONUSUNDA İDDİALI
Geçende Vino'daydım. Kavdan şarabımızı belirledikten sonra şık sofraya oturduk. Şarapla iyi giden parmesan, emmental, gouda gibi az tuzlu peynirlerden oluşan biri füme, diğeri sade iki peynir tahtası, çeşitli füme etler, dokuz çeşit salata, beş çeşit pizza, beş çeşit ev yapımı makarna ve üç çeşit rizottonun ardından restoranın iddialı olduğu et çeşitleri listede yer alıyor. Et listesi 'Köfteler-burgerler', 'Antrkotkontrfile', 'Dana bonfile', 'Dana Steak-dry aged', 'Kuzu etler' başlıklarına ayrılmış. Listedeki en pahalı et yemeği 60 TL ile 600 gramlık Porterhouse steak, en ucuzu ise 16 TL ile kasap köfte. Ayrıca kuzu kafes (117 TL), kuzu tarak (107 TL) ve Florentine steak (82 TL) üç-dört kişilik; şato bonfile ise (77 TL) iki kişilik porsiyonlar halinde servis ediliyor. Biz iki kişi, iyi bir Amerikan şarabının (63 TL) yanına önce peynir ve füme et çeşitleri ısmarladık. Füme etlerin bazıları özel olarak Vino için bir kasaba hazırlatılmıştı. Etlerin kalitesine hayran olduk. Yemeği birer porsiyon apple pie ve okkalı kahvelerle noktaladık; şarap dahil kişi başı yaklaşık 80 TL hesap ödedik.

BEĞENDİKLERİM
300 küsur çeşit şarap arasından market fiyatlarından seçim yapıp sadece 25 TL fark ödeyerek içebilmek çok hoş. Yediğim, şarapla uyumlu, kaliteli ve makul fiyatlı yemeklerden de memnun kaldım.

BEĞENMEDİKLERİM
Vino, her zaman trafiğin yoğun olduğu Göztepe trafik ışıklarında. Dolayısıyla aracınızı valeye teslim ederken, ister istemez diğer sürücülerin yolunu kesiyorsunuz, onlar da sizi protesto ediyorlar.

Mutfak ****
Servis ****
Ambians ****
Vino Bağdat Cd. üzeri, Tütüncü Mehmet Efendi Cd. No: 1/1, Göztepe Tel: (216) 363 02 03
BUGÜN NELER OLDU
ARKADAŞINA GÖNDER
Market fiyatına şarap açtırıyorsun
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz