Sekiz yıl önce şık restoranların, otellerin yer aldığı Tepebaşı'nda bir yemek okulunun açılacağını duyduğumda doğrusu yadırgamıştım. Sahibi Hande Bozdoğan'ı, Türk sokak yemekleri hakkında bugüne dek yayımlanmış tek kitabın yazarı olarak tanır, onun ticari kaygı gütmeyen, idealist bir kişi olduğunu bilirdim. Nitekim otel olarak işletse çok daha fazla para kazanabileceği bu yemek okulunu, ideali uğruna büyük zorluklarla mücadele ederek sonunda hizmete soktu.
GURME ÜRÜNLER DE VAR
Okulun kısa sürede tanındığını, alt kattaki restorana özellikle yabancıların ilgi gösterdiğini duyuyordum ama bir türlü yemek yeme fırsatını bulamamıştım. Nihayet derbi maçının yapıldığı akşam yer ayırtıp üç kişi gittik. Kapıdan girdiğimizde alt katta tek bir masa boştu; bizi de oraya aldılar. Girişin solunda enstitüde üretilip satışa sunulan gurme ürünlerin sergilendiği camekanlı raflar, salonun arka tarafında şarap kavı ve çay-kahve büfesi yer alıyordu. Yemekler üst katlardan birinde olduğunu tahmin ettiğim mutfaktan, küçük bir asansörle restorana indiriliyordu. Menüden, burada hayatın, hafta içi sabah 7'de kahvaltıyla, cumartesi- pazar ise saat 8.30'dan itibaren brunch'la başladığını öğrendim. Brunch'da geleneksel kahvaltı isteyene Bergama tulumu ve beyaz peynir, yumurta, otlu peynirli gözleme gibi çeşitler; continental kahvaltıyı tercih edenlere çikolatalı muffin, mini kruvasan, ev yapımı reçeller; İngiliz usulü kahvaltı isteyenlere ise fasulye, ezme patates ve domuz sosisi servis ediliyor. Yemek listeleri her ay değişiyor. Bu arada öğlen ve akşam menüleri arasında da ufak tefek farkların olduğunu, öğle listesinin daha az çeşit içerdiğini ve fiyatların da biraz daha ucuz olduğunu gördüm. Her gün bir de 'Günün Menüsü' çıkarılıyor ve Türk yemeklerinden oluşan seçenekler sunuluyor. Şarap listesinde ise sadece Türk şarapları var ve bütün şaraplar kadehle ısmarlanabiliyor. Biz başlangıçlardan nohutlu soğuk buğday çorbası, zeytinyağlı enginar, kabak mücveri, ana yemeklerden de yanında Alman patates salatası ile tavuk şnitsel; kibrit patates tava, domates ve yoğurt sos ile sunulan pideli köfte; üzerine ördek sos gezdirilmiş, yanında sarımsaklı maydanozlu sote taze patates ile servis edilen ördek sote yedik. Her biri çok lezzetliydi. Tatlı olarak ısmarladığımız limonlu profiterole gelince, bugüne dek tattığım profiterollerin en iyisiydi. Kaliteli çikolatadan yapılan sos ile limon dengesi mükemmel, şeker oranı son derece dengeli bu tatlının menüde sadece bir ay değil, çok daha uzun süre kalmasını dilerim. Kahvelerimizi yudumlayıp 150 TL hesap bıraktığımız bu ziyafeti en kısa zamanda tekrarlayacağım.
BEĞEN DİKLERİM
Uzun İngilizce adından buranın, Türk mutfağının başarılı örnekleri sunulan bir restoran olduğunu kestirmek zor. Ödediğimiz para, bu kalitede bir restoran için gayet uygundu.
BEĞEN MEDİKLERİM
Okulun restoranı, kendi koyduğu kuralları yok saymamalı. Mutfağın saat 22'ye dek açık olduğu ilan edildiği halde, vakit geç diye 21.30'da gelenlerin geri çevrilmesini doğru bulmadım.
Mutfak ****
Servis ****
Ambians ****
Istanbul Culinary Institute Meşrutiyet Caddesi, No: 59 Tepebaşı
Tel: (212) 251 22 14