Her şeyiyle Antakyalı bir mekan

Giriş Tarihi: 15.6.2013
Geçen hafta, bu yılın başlarında açılmış Levant adlı oldukça iyi bir restoranda yemek yedim. Levant, Batılılar tarafından Venedik'in, Akdeniz'in doğusundaki topraklarına verilen bir isim. Antakya'dan başlayıp güneyde Arabistan çölü, doğuda ise Mezopotamya'yı kapsayan bölgeyi tanımlamak için kullanılıyor. Nitekim Levant adı, ana konsepti Antakya mutfağı olduğu için buraya verilmiş. Batı mutfaklarından örnekler ise ayrı bir kafe menüsünde yer alıyor. Mekan, çoğu Güneydoğu kebapçıları gibi oryantal havada değil; gayet modern ve hoş bir atmosferi var. Levant'ta gün, zengin Antakya kahvaltısı ile başlıyor. Surke (baharatlı çökelek), Antakya simidi, zeytin kızartma, zeytinyağlı yeşilbiber, yedi çeşit serpme kahvaltılıklar, yumurta çeşitleri ve sınırsız çay sunuluyor.

ZENGİN BAŞLANGIÇLAR
Menüde en zengin çeşit, başlangıçlarda. Acısı göz yaşartabilen, her şeyiyle "Antakyalıyım," diyen, cevizli biber muhammara, dağ kekiği salatası zehter, tahinli yoğurtlu tarator, isteğe göre tereyağlı ya da zeytinyağlı humus, abagannuş, patatesli çiğ köfte, içli köfte kıbbeh, katıklı ve biberli ekmek, sac ekmeğinde mercimekli bulgur sarması ve patlıcanın kimyonlu kızartması, tahinlisi, taş fırında tulum peynirli dolması ve daha birçok çeşit mevcut. Fırın yemekleri içinde dikkat çekenler ise etli sebzeli güveç, Hatay sini kebabı, Lahme Alavarka denen kağıt kebabı, humuslu ya da ev yapımı makarnalı kuzu tandır. Göz dolduran bir kebaplar listesi de var. Restoran menüsünde yöresel olmayan iki yemek var: Dört kişilik hazırlanan hardal yatağında bütün bonfile ile önceden sipariş verilmesi gereken altı kişilik fırınlanmış kuzu but. Yerel yemeklere ilgi duymayanlar için önerilen kafe menüsünde de ev yapımı makarnalar, Cafe de Paris soslusundan Meksika usulüne dek bonfile çeşitleri, Batı tarzı salatalar, tiramisu, mozaik pasta gibi tatlı seçenekleri mevcut. Sosyete usulü 'light' kebap ve mezeler ise yok burada. İsteyen rakı ya da tek seçenek olan Kutman'ın şaraplarından ısmarladı. Tıka basa yediğimiz yemeğe kişi başı 50 TL ödedik. Yolum buralara düştükçe Levant'a uğrayacağım.

BEĞENDİKLERİM
Nişantaşı'nda çağdaş bir mekanda gerçek Antakya yemekleri yiyebileceğiniz tek mekan. İsteyen, dünya mutfaklarından seçenekler de bulabiliyor. Fiyatları makul.

BEĞENMEDİKLERİM
Levant, Nişantaşı'ndan Fulya'ya inen dik yokuşta. Park sorununu vale ile çözmeye çalışmışlar ama valeyi yakalayamazsanız, tekrar şansınızı denemek için Beşiktaş turu atmanız gerek.

Mutfak ****
Servis ****
Ambians ****
Levant
Ferah Sk. 8B, Nişantaşı Tel: (212) 219 94 04

ARKADAŞINA GÖNDER
Her şeyiyle Antakyalı bir mekan
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz