Türkiye
genelinde peynirli yemek tarifleri arayan Ülker İçim, Hünerli Eller adlı bir yarışma düzenledi. Bu yarışma için markanın TIR'ı, 16 ilde 22 noktayı dolaştı ve 600 bin kişi TIR'ı ziyaret etti. 1000'ı aşkın tarif bu TIR ya da Facebook üzerinden toplandı. Ve bu tarifler arasından 10 tanesi, Özgür Şef'in elemesiyle finale kaldı. İşte bu 10 kadın geçtiğimiz günlerde İstanbul'da bir araya geldi. Bazıları daha önce İstanbul'a hiç gelmemişti. Önce bir İstanbul turu yaptılar. Sultanahmet Köftecisi'nde köfte tadıp, Konyalı'da yemek yediler. Ardından Mutfak Sanatları Akademisi'nde bir workshop'a katıldılar. Çoğu ev kadını olan, bazısı yaşadığı şehirde kendi küçük restoranını işleten bu kadınlar, daha önce adını duydukları ve iyi bir mutfak okulu olduğunu bildikleri MSA'da eğitim aldıklarına çok mutluydu. Okulun şeflerinden 'eti mühürlemek' gibi teknikler öğrenirken, bir yandan da kendi tüyolarını hocalarıyla ve birbirleriyle paylaşıyorlardı. Ertesi günkü finalde, yine başında Özgür Şef'in olduğu jürinin değerlendirmesi sonucunda, bu 10 kadın arasındaki en renkli sima, Isparta'dan Şerife Küçük Duman birinci oldu. Uşak'tan Özgül Mısırlılar ikinci, İstanbul'dan Esra Akyürek de üçüncü oldu. Ve birinci 5 bin, ikinci 2 bin 500, üçüncü ise 1000 lira ödül kazandı.
GELENEKSEL YEMEKLER
Bu 10 finalistin tariflerinden bazıları, peynir kullanılarak yapılan geleneksel yemeklerdi. Bazılarıysa tamamen yarışmacıların yaratıcılıklarının eseriydi. Dil peynirli kadayıf dolması, taze peynirli meyveli pasta, labneli kuzu ciğer köftesi, yarışan yemeklerden bazıları. Birinci olan Şerife Hanım'ın yemeği ise Burdur usulü peynirli haşhaşlı sarma aşıydı. İşte o yemeğin tarifi...
BURDUR USULÜ PEYNİRLİ HAŞHAŞLI SARMA AŞI
Malzemeler:
Asma yaprağı
250 gr çeçil peyniri
1,5 su bardağı ceviz
4 yemek kaşığı ezilmiş haşhaş
8 çay bardağı bulgur
1 adet kuru soğan
1 yemek kaşığı kuru nane
1 yemek kaşığı tereyağı
12 çay bardağı sıcak su
Yapılışı:
Soğanı iri iri doğrayıp az sıvı yağda pembeleşene kadar kavurun. Bir yemek kaşığı tereyağı ekleyin. Dört yemek kaşığı ezilmiş haşhaşın kıvamını suyla açın ve soğana ilave edilip kavurmaya devam edin. Bir yemek kaşığı nane serpin. Kavrulan malzemeleri devamlı karıştırarak 12 çay bardağı sıcak su dökün, bir silme çay kaşığı tuz serpin ve kaynamaya bırakın. Sekiz çay bardağı bulguru güzelce yıkayıp kaynayan suya atın. Kısık ateşte suyunu çekene kadar pişmeye bırakın. Cevizi, iri tanelere ayrılacak şekilde ezin ve suyunu çeken pilava ekleyip karıştırın. Cevizin ardından rendelenmiş peynirleri ilave edin, güzelce harmanlayıp pilavı demlenmeye bırakın. Asma yapraklarıyla birlikte servis edin.