Yıllar önce Hong Kong'da Shangri-La otelini gezdiğimde hayran kalmış, "Acaba günün birinde bu otelin şubesi İstanbul'da da açılır mı?" diye aklımdan geçirmiştim. O dönemde bu otel zinciri Uzakdoğu dışına çıkmıyordu. Sonunda Paris'in ardından Avrupa'daki ikinci şubesi sessiz sedasız Beşiktaş'ta, eski Tekel depolarının yerinde hizmete girdi. Ne yazık ki daha açılır açılmaz da önündeki Kadıköy vapurlarının yanaştığı iskelenin otele tahsis edileceği haberleri ve Hayrettin İskelesi Sokağı'nın trafiğe kapatılmasının buraya fatura edilmesi otelin imajını epey etkiledi. Otelin biri Çin olmak üzere iki restoranı var. Geçen hafta bir arkadaşımla öğle yemeğinde İst-Too adlı Akdeniz-Uzakdoğu mutfaklarından örnekler sunan ikinci restoranındaydım. Burası otelin lobi katında, 200'den fazla kişinin aynı anda yemek yiyebileceği geniş bir mekan; kapıları kapatıldığında çevreden soyutlanabilen gruplar için bölmeler de düşünülmüş. Yan tarafta, dışarı açılan, henüz çevre düzenlemesi tamamlanmamış bir bölümü var. Yazın burada açık havada yemek yenebilecek. Biz pencere kenarında bir masaya buyur edildik. Oturur oturmaz masa örtülerinin, peçetelerin, servis takımlarının kalitesi sıra dışı bir mekanda olduğunuzu size hissettiriyor. ŞARAPLAR
98 İLE 9999 TL ARASI NDA
Menüdeki yemeklerin büyük çoğunluğu İstanbul'da hiçbir yerde bulamayacağınız çeşitlerden oluşuyordu. Birkaçına değinmekle yetineyim: Taze kıtır salata ve dip soslu Vietnam usulü çıtır ördek ruloları, lemon grass ve kişniş ile Tayland usulü balıklı kekler, Singapur usulü acılı Hindistan cevizli ve körili pirinç çorbası; portakal soslu ördek göğsü 'bouillabaisse' sos ve deniz börülcesi ile servis edilen levrek buğulama. Birer ıstakoz 'bisque', taze zencefil, shiitake mantarı ve yasemin pilavı ile kağıtta morina balığı; karamelize dana eti, Hindistan cevizi sütü ve buharda pişirilmiş pirinç eşliğinde dana 'rendang' ısmarladık. Tümü şahaneydi. Yemeğin üstüne karamelize ananas, vanilya kreması, malaga dondurması eşliğinde bir porsiyon da milföy paylaştık. Ancak tatlı, yemeklerin düzeyinde değildi. Şarap menüsü de son derece zengindi ve fiyatlar 98 ile 9999 TL arasında değişiyordu. Fiyatı en makul olanından birer kadeh şarap yudumladık. Kahvelerimizin ardından hesap geldi. Bu yediklerimize iki kişi toplam 317 TL ödedik. İst-Too, kentin en pahalı restoranlarından. Ancak İstanbul'da bu düzeyde yemek sunan iki ya da üç restorandan biri oluşu fiyatı unutturabiliyor.
BEĞENDİKLERİM
Yemekleri gerek özgünlük, gerekse lezzet açısından kusursuz; servis de örnek olacak düzeyde. Daha yeni açıldığı halde 40 yıllık bir restoran gibi; her şeyi mükemmel.
BEĞENMEDİKLERİM
İnsan bu kadar iyi bir restoranın daha üst katlarda, manzaralı olmasını bekliyor. Ancak o konumlar daha fazla para getirdiği için kral dairelerine ayrılmış. Yazık.
Mutfak
***** Servis
***** Ambians
****
İst-Too Shangri-La Hotel, Hayrettin İskelesi Sok, No.1, Beşiktaş
Tel: (212) 275 88 88