X İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ARKADAŞINA GÖNDER Yıldızların altında lezzet şöleni
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz

Yıldızların altında lezzet şöleni

  • Giriş Tarihi: 13.7.2013

Gradiva Hotel'in en üst katında kışın açılan Zelda Zonk restoranın şimdi en güzel zamanları... Restoranın terasından Tarihi Yarımada'yı seyrederken şefin farklı yemekleri de tadılabilir

İyi bir aşçı, yemeklerin her birinin belli bir kalitede olmasına gösterdiği özen kadar, müşterinin yiyebileceği miktarı göre porsiyonları ayarlar. Normal bir insanın başlangıç, ana yemek ve tatlı olmak üzere üç çeşitle doyacağı hesaplanır; müşteri tatlısından son lokmayı aldığında kendini doymuş hissetmelidir. Son zamanlarda şık mekanların yemek listelerine yurtdışında Michelin yıldızlı aşçıların başlattıkları bir 'tadım menüsü' de ekleniyor. Bu, listedeki sayıda çeşidin birbiri ardına sofraya getirilmesi anlamına geliyor. Karaköy'de Bankalar Caddesi'nin alt ucundaki Gradiva Otel'in üst katında bu kış açılan Zelda Zonk adlı restoranın genç aşçısı Bengi Kayhan da yemek listesine iki tadım menüsü eklemiş. Büyük tadım menüsünde 15 çeşit yemek saydım. Buna 160 TL fiyat konmuş. Biraz daha az sayıda yemeği içeren küçük tadım menüsünün fiyatı ise 130 TL. Bu gibi tadım menülerinin avantajı, bir kez ısmarladıktan sonra bir daha ne yiyeceğinize karar vermenizin gerekmemesi. Zelda Zonk'ta listeden seçim yapmak kolay değil. Örneğin 'ördek pastırma sumaklı armut' ya da 'enginar martini emülsiyon kremalı domates' gibi isimlerin ardında nasıl bir yemeğin gizli olduğunu, zihninizde canlandıramıyorsunuz.

TURŞU SULU DANA DİLİ
Zelda Zonk restoran ve barı için yılın en güzel günleri. Üstü açılınca terasa dönüşebilen restorandan merdivenle çıkılan bir üst katta, sedirlere gömüldüğünüzde yıldızları sayabileceğiniz, Boğaz girişinden Galata Köprüsü'ne dek Tarihi Yarımada'ya hakim ikinci bir teras var. Üst kat, şampanya bar olarak hizmet veriyor. Kışın en gözde mekanlarından biriydi Zelda Zonk. Yazın akla Boğaz mekanları gelse de burada Marmara ve Haliç'e karşı hoş müzikler eşliğinde yemek yenirken Boğaz aranmıyor. Biz iki kişi başlangıç olarak 'limon aromalı kontrfile mürdüm eriği', 'dana dil turşu suyu yaban turbu', ana yemek olarak da 'kuzu fileto humus incir' ve 'dana pançeta siyah pirinç püresi' ısmarladık. Gelen yemeklerden bazıları tabakta sos damlacıklarının arasına oturtulmuş iki küçük lokmadan ibaretken, bazıları gerçekten büyük porsiyonlar halindeydi. Şefin yaratıcılığına söylenecek söz yok. Özellikle turşu suyunu jöle haline getirip, söğüş dana dilinin yanında sunması çok başarılıydı. Ama lezzetsiz bir malzeme olan siyah pirinci, püre halinde nefis dana pançetanın altına yaymış, ortaya siyah bir bulamaç içinde et dilimleri çıkmıştı.

TRÜF TOPLARI BİR BAŞYAPIT

Yemeğin üstüne bir porsiyon 'tahin ve portakal likörlü çikolata trüf' paylaştık. Bir porsiyon, iki kişi için bile fazlaydı, ama iyi ki istemişiz. Zira zarif portakal kabuğu aromalı tahin sosuyla çok kaliteli çikolatadan yapılmış trüf topları, başyapıttı. Kahvelerimizi yudumlayıp iki kişi için 246 TL'lVik hesabı öderken müziğin volümü ve temposu da yükseldi. Zelda Zonk artık İstanbul gecelerine akanları ağırlamaya hazır.

BEĞENDİKLERİM
Karaköy ve çevresine son zamanlarda adeta nur yağdı. Köprü ve eski İstanbul manzarasına karşı ilginç yemekler yenebilen Zelda Zonk, bu yeni mekanlar içinde en iddialısı.

BEĞENMEDİKLERİM
Yemeklerin porsiyonları farklı. Kiminin miktarı çok fazla, kimi iki lokmadan ibaret. Konsept yaratıcı, ama bazı yemeklerin malzemeleri uyumsuz. Damakta eklektik bir iz kalıyor. Mutfak HHH Servis HHHH Ambians HHHHH Zelda Zonk Bankalar Cad. Gradiva Hotel No: 2 Karaköy-İstanbul Tel: 0 (212) 249 77 00