X İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ARKADAŞINA GÖNDER Hafif ve yumuşacık bir kek
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz

Hafif ve yumuşacık bir kek

  • Giriş Tarihi: 10.8.2013

Bazı tariflerde kabartma tozu, bazılarında karbonat ya da her ikisi birden kullanılır. Peki ya bu tozların arasındaki fark nedir?

Yemek yapmak kimyadır. Vitaminler, protein, karbonhidrat, mineraller... Hepsi molekül ve iyon denen minicik kimyasal parçacıklardan oluşur. Yiyecekleri ısıtmak, soğutmak, birbirleriyle karıştırmak kimyasal değişiklikler yaratır, böylece dokular ve tatlar da değişir.

MİLYONLARCA BALONCUK
Karbonat ve kabartma tozu arasındaki fark da kimyayla açıklanabilir. Karbonat, tek bir kimyasaldır, saf sodyum bikarbonat. Kabartma tozu ise karbonatla bir ya da birden fazla asidin birleşimidir. Ancak ikisinin de amacı aynıdır: Kabartmak, milyonlarca karbondioksit gazı baloncuğu yaratmak! İkisi de nemlendikleri anda bu baloncukları oluşturmaya başlar. Fırında bu baloncuklar, ısının yardımıyla genişler ve hapsedilir. Sonuçta pufidik, hafif bir kek oluşur. Karbonat, asitli olan herhangi bir sıvıyla birleştiği anda CO2 üretmeye başlar. Bu sıvılar yoğurt, limon suyu, süt, krema olabilir. Kabartma tozu ise asit içerdiği için, içerisinde asitli malzemeler olmayan tariflerde kullanılır. Bazı tariflerde ise hem karbonat hem kabartma tozu kullanılır, bunun sebebi asit oranını dengelemektir. Bir tarifte asitli sıvılar yoksa, kesinlikle kabartma tozu kullanmalıyız. Karbonat kullanırsak, görevini yerine getiremez. Kabartma tozunuz yoksa, azıcık limon suyu ekleyin, karbonata yardımcı olur. Kek kabartmak dışında karbonattan buzdolabınızda da faydalanabilirsiniz. Ağzı açık, küçük bir kapta buzdolabına konulan karbonat, kötü kokuları önlemeye yardımcı olacaktır.

Malzemeler :
4 yumurta
1 su bardağı toz esmer şeker
1/2 su bardağı toz beyaz şeker
1 su bardağı sıvı yağ
2 su bardağı un
2 çay kaşığı karbonat
2 çay kaşığı kabartma tozu
2 buçuk su bardağı rendelenmiş havuç
Yarım bardak damla çikolata
Yarım bardak ceviz
Yarım bardak toz badem
1 çay kaşığı zencefil
1 çay kaşığı tarçın
1 çay kaşığı toz karanfil

HAVUÇLU KEK
YAPILIŞI:
Fırını 180 dereceye ısıtın. Yumurtaları çırpın, şekeri ekleyin ve bir çırpma teli yardımıyla bir-iki dakika karıştırmaya devam edin. Şeker ve yumurta köpürmeye başlayacaktır. Sıvı yağı ekleyip çırpmaya devam edin. Unu, toz bademi, karbonatı, kabartma tozunu, baharatları ayrı bir kapta karıştırın. Rendelenmiş havuçların yarısını toz karışıma, diğer yarısını yumurtalı karışıma ekleyin ve iki karışımı birbirine iyice yedirin. Bu keke, birkaç avuç kurutulmuş yaban mersini ekleyince de çok güzel oluyor. Yağlanıp unlanmış kek kabında, 180 derecede yaklaşık 45-50 dakika pişirin. Eğer muffin kaplarında pişirirseniz, 20-25 dakika yeterli olacaktır. Kekinize kürdan batırın, eğer temiz çıkarsa pişmiştir. Oda sıcaklığında soğumaya bırakın ve ondan sonra kalıptan çıkarın. İki yumurta beyazını, birkaç damla limon suyu ve dört-beş tepeleme kaşık pudra şekeriyle el mikserinde çırparsanız, parlak beyaz bir glazür elde edersiniz. Kekiniz soğuduktan sonra ince bir tabaka glazür ve şekerli suda yumuşayıncaya kadar kaynatılıp soğutulmuş havuç rendeleriyle tamamlayabilirsiniz. Vaktiniz yoksa, üzerine ince bir tabaka eritilmiş çikolata ya da kremayla inceltilmiş fındık ezmesi sürmek, birkaç çilekle süsleyip servis etmek de hoş olacaktır.

Kabarık bir kek için...
Yumurta ve yağ oda sıcaklığında olsun.
Kalıbınızı bir fırçayla yağlayın, sonra un serpin ve hareket ettirerek eşit olarak her yere dağılmasını sağlayın. Kalıbı ters çevirip, hafifçe vurarak unun fazlalığını boşaltın. Böylece kekiniz yapışmaz ve güzel kabarır.
Tariflerdeki toz şekeri ve yumurtaları köpürene ve hafif beyazlaşıncaya dek iyice çırpın.
Sıvı malzemeleri eklemeden önce, kabartma tozunu, tüm toz malzemelerle birlikte unla karıştırın. Kabartma tozunu unla iyice karıştırmadan, sıvılarla karıştırırsanız eşit yayılmaz. Bu da kekinizin bazı yerlerinin kabarıp bazı yerlerinin sönük kalmasına sebep olur.