X İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ARKADAŞINA GÖNDER 'Tatlı Melek'te hasret gidermek
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz

'Tatlı Melek'te hasret gidermek

  • Giriş Tarihi: 26.10.2013

İstanbul'dan göç ederek dünyanın çeşitli ülkelerine dağılan İstanbullu Rum vatandaşlarının yerleşim merkezlerinden biri olan Atina'nın sahil semti Paleon Faliron'daki Sweet Melek adlı kafe buluşma adresi oldu

İstanbullu Rumlar, Atina'nın sahil semti Paleon Faliron'da kendilerini, yıllar önce terk ettikleri İstanbul'un çeşitli semtlerinde gibi hissediyor. Üstelik hâlâ oralarda yaşarcasına, beraberlerinde getirdikleri alışkanlıklarıyla, gelenek ve görenekleriyle, Türkçeleri, kendilerine özgün Rumcaları ya da Türkçe-Rumca karışımı dilleriyle konuşmaya, taşlamaya, sohbet etmeye, tavla oynamaya, kız alıp vermeye, dua etmeye, futbol için kavga etmeye devam ediyor. İstanbullu Rumlar, dünyanın neresinde olursa olsunlar, birbirlerini bulmaya, yardımlaşmaya ve İstanbul'da yaşadıkları semtlere göre birbirlerini 'daha üstün' görme çabalarına da özen göstermiyor değiller. Ancak hepsinin ortak bir noktası var. O da dağılmış oldukları dünya ülkelerinde edindikleri yeni kimliklere, vatandaşlık haklarına ve İstanbul'a sık sık gidip gelmelerine rağmen 'vatan hasreti'ni hâlâ koruyor olmaları... Vatan hasreti yalnız Boğaz, Moda, Adalar, Beyoğlu, Taksim, Bağdat Caddesi ya da vapurlarla sınırlı kalmıyor. Keşkül, aşure, künefe, zerde, tulumba, ayva tatlısı, elma tatlısı gibi lezzetlerin yanı sıra tükürük köfte, piyaz, mantı, hünkar beğendi, sucuklu ya da pastırmalı yumurta gibi otantik İstanbul yemekleriyle, ay çöreği, börek, un kurabiyesi gibi Yunanistan'da nadir bulunan demli çay ve hakiki Türk kahvesine eşlik eden çerezler de vatan hasretinin en vazgeçilmez unsurlarını oluşturuyor. İşte, vatan hasretinin bu tadımlık unsurlarını bir araya getirmeyi başaran Ermeni kökenli İstanbullu Anuş Çivişyan, Paleon Faliron semtinde açtığı 'Sweet Melek' (Tatlı Melek) köşesinden İstanbullular'ın bu hasretini gideriyor.

YUNANLAR'IN DA UĞRAK YERİ OLDU
Elleriyle yaptığı börek ve tatlıları her zamanki içtenliğiyle müşterilerine sunan Çivişyan, geç saatlerine kadar açık tuttuğu Sweet Melek'ini, Atina'da yaşayan İstanbullular'ın hasret giderme köşesi haline getirmeyi bildi. Sweet Melek'in yalnız İstanbullular'ın, Türk sefaretinin ya da konsolosluk mensuplarının değil, Yunanlar'ın da uğrak yeri olmaya başlaması, Çivişyan'ın yoğun çalışma temposunu daha da hızlandırmasına neden oluyor. Önceki gün ziyaret ettiğim Sweet Melek'te, Anuş önündeki köfteleri çevirirken, bir yandan Türk ya da Yunan usulü kahve siparişlerini yetiştirmeye çalışıyordu.