X İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ARKADAŞINA GÖNDER Fransız mutfakları Noel'e hazır
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz

Fransız mutfakları Noel'e hazır

  • Giriş Tarihi: 21.12.2013

Fransa'da Noel yemeği denilince her ev bir restorana, herkes bir aşçıya dönüşüyor. Sofraların kahramanı ise fırında 10 saatte pişirilen hindi

Nüfusunun çoğunluğu Katolik olan Fransa, dini ritüelleri günlük hayattan en çok uzaklaştıran ülkelerin başında geliyor. Ancak Hz. İsa'nın doğumunun kutlandığı Noel bayramı, dini olmaktan çok geleneksel bir kutlama olarak tüm Fransa için büyük bir önem taşıyor. 31 Aralık'ı 1 Ocak'a bağlayan gece, yeni yıla arkadaşlarıyla restoranlarda ve barlarda eğlenerek giren Fransızlar, 24 Aralık Noel gecesini ise evlerinde hazırladıkları ışıltılı masalarda aileleriyle birlikte geçiriyor.

KÖKENİ ORTAÇAĞ'A UZANIYOR
Mutfağının zenginliği ve çeşitliliğiyle bilinen, dünyaca ünlü birçok şef çıkaran Fransa'da yemek pişirmek ve yemek, çoğu Fransız için sadece yaşamsal bir ihtiyacı karşılama eylemi değil, zevkli bir yaşam tarzı ve ulusal kültürün bir parçası. Özellikle Noel yemeği dendiğinde kadın erkek tüm Fransızlar birer aşçı kesilir. Günler öncesinden planlanan menüleri için en iyi ürünler fiyatına bakılmaksızın alınır ve meşhur Noel yemeği hazırlıkları başlar. Kökeni Ortaçağ'a uzanan ve Fransız Devrimi'nin ardından tüm dünyada tanınır hale gelen bu sıra dışı mutfak, normalde büyük yöresel değişiklikler gösterse de Noel masaları tüm ülkede benzer tatlarla hazırlanır. Türkiye'de daha çok tatlısıyla tanınan balkabağının krema ve patatesle yapılan çorbasıyla başlayan zengin Fransız Noel yemeğinin baş tacı ise geleneksel olarak Anglosakson dünyanın Şükran Günü'nde yediği, fırında 10 saatte pişirilen doldurulmuş hindidir. Hazırlayanın hayal gücüne göre birçok çeşidi olan hindinin içine klasik tariflerde kestane, baharat ve kremayla harmanlanmış domuz, ördek ya da dana eti doldurulur. "Denizden babam çıksa yerim" deyişinin hakkını veren ve her türlü deniz mahsulünü iştahla yiyen Fransızlar'ın bu özel gecedeki masalarının olmazsa olmazları arasında Atlantik Okyanusu kıyılarından toplanan istiridyeyle beyaz şarapla marine edilen ve ülkemizde de deniz tarağı olarak bilinen 'St. Jacques midyeleri' var. Kaz ciğeri ve füme somonla hazırlanan minik aperatifler ile avokadolu salataların süslediği bu masanın tatlısı ise kökeni Ortaçağ pagan kültürüne dayanan, kütük şeklinde uzun ince pastalar. Bizim için en başta bir kahvaltılık türü olan peynirler, her yemekte olduğu gibi Noel yemeğinde de şaşırtıcı bir şekilde tatlıdan sonra servis edilir. Fransız gastronomisinin en gurur duyduğu ürün olan ve ülkede yaklaşık bin çeşidi olan peynirlerle Noel yemeğinin kapanışı yapılır.