X İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ARKADAŞINA GÖNDER Yiyeceklerini pişiren tek canlı insan
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz

Yiyeceklerini pişiren tek canlı insan

  • Giriş Tarihi: 18.1.2014

Raw food yani çiğ beslenme ABD ve Avrupa'da hızla yayılan bir yaşam tarzı. Türkiye'de de taraftar bulan çiğ beslenmeyi ABD'de eğitim alan şef Çisem Çakır anlattı

Vücudun tanıdığı, bildiği, sindirebildiği yemekler, çiğ gıdalar. Bu iddianın sahibi çiğ beslenme şefi Çisem Çakır. ABD'de çiğ beslenme üzerine eğitim alan Çakır, sözlerine şöyle devam ediyor: "Araştırmalara göre sadece yüzde 51 oranında çiğ beslenirseniz, hayat kaliteniz ciddi anlamda artıyor, hastalıktan uzak yaşıyorsunuz." Central Saint Martins College of Art & Design, Product Design mezunu olan Çakır, ailesine ait olan Gardens of Babylon Well Being Resort'ta çalışıyor. Amerika'daki ünlü bir raw food şefinin okulu olan Matthew Kenney Academy'den 'Gourmet Raw Food Chef' sertifikası alan Çakır, daha sonra Florida'daki Hippocrates Health Institute'a devam etmiş. Buradan da Health Educator sertifikası almaya hak kazanmış. Çakır, sitesinde (www. inrawwetrust.com) çiğ beslenme tarifleri veriyor ve sağlıklı yaşama dair yazılar paylaşıyor. "Yemeklerini pişiren tek canlı biziz ve sadece insanlarda yaygın hastalıklar ve rahatsızlıklar görülür" diyen Çakır, gıdaların ısıyla buluştuğunda ilk önce enzimlerin öldüğünü, daha yüksek ısılarda ise vitamin ve minerallerin kaybolduğuna dikkat çekiyor. Enzimler de ölmüş olduğundan, vücut pankreas ve karaciğeri daha fazla enzim üretmesi için zorluyor. Halbuki besini çiğ yerseniz böyle bir sorun yok, enzimi zaten içinde... Çakır'a göre çiğ beslenmeyle yeni tanışılıyorsa, oranı yavaş yavaş arttırmakta fayda var. Yüzde 75 alkali, yüzde 25 asidik gıdalar içeren bir beslenme tarzı en ideali.

Süperbesinleri unutmayın
Filizlendirmek için kinoa, karabuğday, maş fasülyesi, siyah mercimek, nohut, bezelye, brokoli tohumları alabilirsiniz. Hindistan cevizi yağı, zeytinyağı, keten tohumu yağı, susam yağı ve üzüm çekirdeği yağı kullanabilirsiniz. Rafine şeker yerine organik bal, agave, stevia, akçaağaç şurubu, hurma şurubu gibi alternatifler var. Çiğ badem, ceviz, fındık, çam fıstığı, kaju ve Antep fıstığını kullanmadan önce ıslatın. Yağlı tohumlar arasında en çok kullanılanlar ayçekirdeği, kabak çekirdeği, keten tohumu, susam ve çörekotu. Rafine tuz yerine Himalaya tuzu, deniz tuzu, en başta gelen alternatif ürünler. Arı poleni, deniz yosunları tahin, chia tohumları, gibi süperbesinleri de unutmamak gerekiyor.

Tohumlar nasıl filizlenir?
Baklagil ve tahıl filizleri 'canlı' oldukları için, tohumun filizlendirilmemiş halinden, meyvelerden ve sebzelerden 100 kata kadar daha fazla enzim, protein, vitamin, mineral, yağ asitleri ve lif içerir. Yani besin değerleri çok ciddi oranda artar. Filizlendirmek için ilk aşama tohum/ baklagilleri bir gece suda bekletmek. Daha sonra, bir tepsinin içine bu iş için ayırdığınız bezi ıslatıp serin. Üzerine de tohumları dökün. Tohumlar hep ıslak-nemli kalmalı. İkiüç gün içinde filizleneceklerdir.

Vücut dengesini buluyor
Çiğ beslenmenin yararlarının başında vücudun dengeyi bulması geliyor. Yani kilo vermeniz gerekiyorsa veriyorsunuz, almanız gerekiyorsa alıyorsunuz. İmmün sistem ciddi anlamda güçleniyor. Saç, tırnaklar ve cilt güzelleşiyor. Enerji seviyesinde inanılmaz bir artış yaşanıyor, uykuya gereksinim azalıyor. Hormonal denge sağlanıyor. Sindirim sistemi ve kabızlık problemleri ortadan kalkıyor; kronik baş ağrıları, alerjiler, kardiyovasküler ve karaciğerle ilgili problemler azalıyor. Uzun vadede çiğ beslenmenin yararlarını şöyle sıralayabiliriz; zihinsel farkındalık, konsantrasyon, hafızanın güçlenmesi... En ilginci, duygusal yaşamda iyi olma hali, dengeyi ve sakinliği de beraberinde getiriyor.

Çiğ beslenme adresleri
Çiğ beslenmeye uygun ürünlerin çoğunu Cihangir'de Vegan Dükkan'da bulabilirsiniz. Birçoğu Macro'larda da var. Cihangir'deki Balya Organik Market ile İstanbul'un çeşitli semtlerindeki City Farm dükkanları doğru adresler. İnternette ise www.nuhunambarı. com, www.ekoorganik.com organik kuru gıdaları bulabileceğiniz yerler. İstanbul'da çiğ beslenme restoranı yok. Ama bazı restoran ve kafelerde uygun yemeklere rastlayabilirsiniz. Örneğin Journey'de çimlendirilmiş mercimek salatası ve kerevizli karabuğday salatası yiyebilirsiniz. Ara Cafe'de kinoa ve avokadolu salata, Hayal Kahvesi Akatlar'da pirinç kağıdında kajudan yapılmış humuslu dürüm ve şekersiz/sütsüz dondurma, Mangerie'de kabak carpaccio salatası ve yaban pirinci salatası, Çok Çok Thai'de Som Tam, bu beslenme şekline uygun yemekler. Kantin'de salata/sebze kısmına da uğrayabilirsiniz