Yunanistan'da geçen hafta sonu sona eren karnaval yortularına noktayı uçurtma geleneği koydu. Karnavalın son gününü takip eden günden itibaren Hıristiyan dünyası bir çeşit oruca başlar ve 50 gün sonraki Paskalya yortularına hazırlık başlar... Karnaval günlerindeki maskeli balo ve partilerin ardından başlayan oruç zamanı, Yunanistan'da uçurtma uçurularak ve sırf deniz ürünleri yenerek karşılanır... Yüzyıllara dayanan uçurtma geleneği, baharın karşılanmasını simgelerken çocuklar kadar büyüklerin de en büyük eğlencesi halini alır... Pazartesilere denk düşürülen 'uçurtma gününe' hazırlık okul sıralarında başlar; evlerin derme çatma atölyelerinde tamamlanır... Çapraz çıtaların kalınlığı hesaplanıp üzerine gerilecek ince kağıda çizilecek şekiller belirlendikten sonra uçurtma boyanır, süslenir ve ucuna uzun kuyruklar eklenerek ertesi gün kırlardaki pikniklerde esecek rüzgarın yönüne göre göklere salınıverir... Uçurtma yapma hevesinde olmayanlar bile yol ortasında satılan üzerinde futbol takımlarının amblemlerinin ya da süper kahramanların boy gösterdiği hazır uçurtmaları satın alır ve bu adeti yerine getirmeye çalışırlar... Uçurtma uçurma zevki eskiden Türkiye'de de vardı... Ancak bu eğlence şehirler büyüdükçe körelmeye ve zamanla yok olmaya başladı... Uçurtmaların uçurulduğu pazartesi günü pikniklerde yenen deniz ürünleri ise, Hıristiyanların yaklaşık 40 gün sonra başlayan Paskalya haftasına dek et ve süt mamullerinden uzak durulmasının başlangıç gününü simgeler. Bu da Hıristiyanların kendilerine özgü orucudur. Türkçe'de genel olarak 'perhiz' adı verilen oruç süresince, dinine 'sıkı sıkıya' bağlı olanlar 40 gün boyunca etten, yumurtadan, sütten ve envai çeşit ağır yemekten uzak durur; sebze, meyve, haşlanmış ve zeytinyağlı yemeklerle beslenirler... Ama şehirler büyüdükçe Hıristiyanlar'ın perhiz adetleri, Paskalya bayramının son bir haftasına sığdırılmaya çalışılıyor. Ama çocukların heyecanla beklediği uçurtma eğlenceleri hâlâ sürüyor.