X İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ARKADAŞINA GÖNDER Yeni Türk Mutfağı iyi ellerde
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz

Yeni Türk Mutfağı iyi ellerde

  • Giriş Tarihi: 26.4.2014

Arada, "Michelin yıldızı Türkiye'de de verilirse, kim alır?" diye aklımdan geçiririm; üç, bilemedin dört mekan ve şef adı aklıma gelir. Artık onlara iki genç şefin ve mutfağını yönettikleri Nicole'ün de adları eklendi. Ülkemizde restoran sahipleri genellikle bu işe sermaye yatırmış işadamlarıdır. Aşçılar gelir geçer, restoran yoluna devam eder. Ancak çok az sayıda aşçı, çalıştığı restorana damgasını vurmayı başarabilir. Tomtom Suites adlı butik otelin üst katındaki restoran böyle bir yer. Burası 1592 yılında yapılmış aynı isimdeki caminin adını taşıyan Tomtom Kaptan sokağındadır ve bu sokağa kesinlikle araç park edemez. Çünkü burada Tom Tom Suites'ten başka Osmanlı döneminde İtalyan Sefareti olarak kullanılan üç yüz yıllık İtalyan Sarayı, yanında İtalyan Lisesi, karşısında şimdilerde boşaltılmış İtalyan Oteli, Gallavani Apartmanı, İtalyan Konsolosluğu ve kilisesi de bulunmaktadır. Geçen yılın ortalarına dek Üryan Doğmuş ve Cihan Kıpçak adlı iki genç şef otelin çatı katındaki restoranda harikalar yarattıktan sonra Akaretler'de Gile adlı kendi restoranlarını açtılar. Onlar ayrıldıktan sonra restoranı karı koca iki genç şefin devralıp, ismini La Muette'ten Nicole'a dönüştürdüklerini duydum ama uzun süre Üryan ve Cihan şeflerin ardından buraya gitmek içimden gelmedi. Geçende şeytanın bacağını kırıp bir akşam Nicole'de yemek yedim. Görmeyeli restoranın teras kısmı modern malzemeyle baştan aşağı yenilenmiş, masa sayısı artırılmış. Diğer müşteriler gibi bizi de ekmek, tatlı ve çikolataların yapımını üstlenen Aylin şef girişte karşıladı, tarihi yarımadaya kuşbakışı bakan masamıza yönlendirildik. Esnaf lokantasında yemek adları söylendiğinde, ne yiyeceğinizi hemen kestirirsiniz. Oysa fine dining bir menüde şefin kreasyonu yemeklerin listesini dikkatle okusanız bile, damağınızda bir şey çağrıştırmaz. Burada da yemeklerin adları, lezzetler hakkında ipucu vermiyor. Söz gelimi, Islama Karides'in nasıl bir şey olduğunu anlamaya, "tarama, roka taze sarımsak" açıklaması yetmiyor. Yemekler bu biçimde sıralanıyor, tatlıya ise kısaca "Tatlı Son" adı verilmiş. Bu meseleyi kolayca çözümlemek için şefler, Aylin ve Kaan Sakarya, listeye biri 3, öteki 6 çeşit yemek ve tatlılardan oluşan iki tadım menüsü koymuşlar. Büyük menü 160 TL, küçüğü ise 125 TL. Liste, seçim yapmaya yardımcı olamayınca, çareyi küçük tadım menüsü ısmarlamakta buldum. Arkadaşım da alakart menüden yiyeceklerini seçti. Ismarladıklarımızdan önce art arda birkaç "amuse bouche" denen damak hoşlukları sunuldu. Sonra yemekler birbiri ardından boy gösterdi. Gerek tabaktaki görünümleri, gerekse damakta bıraktıkları son derece kompleks lezzetleriyle tempo giderek tırmandı, "Tatlı Son" diye çok özet biçimde duyurulan tatlı, daha doğrusu birbirini izleyen üç değişik tatlı, Çaykovski'nin 1812 Uvertürü finalindeki görkemli coşkuyu andıran lezzet patlamasını uzun uzun damaklarımıza yaşattı. İki kişi yediğimiz bu nefis yemek, ödediğimiz 317 TL'nin her kuruşunu hak etmişti.

BEĞENDİKLERİM
Tophane'deki Nicole adlı restaurant genç ama deneyimli ve en önemlisi işini büyük bir heyecan ve sevgiyle yapan iki şefin elinde bir yemek tapınağına dönüşmüş. Gerçek üst düzey mutfak burada..

BEĞENMEDİKLERİM
İtalyan Sarayı ve İtalyan Konsolosluğu Tomtom Kaptan Sokağı'nda yer aldığı için restoranın civarına araç bırakılamıyor. Gerçi sokak dışında yeni açılan bir otopark sıkıntıyı azaltmış ama sorun sürüyor.

Mutfak *****
Servis *****
Ambians *****
Nicole Boğazkesen Cd. Tomtom Kaptan Sk. No: 18, Beyoğlu Tel: 0212 292 44 67