Türk
ya da İtalyan mutfakları gibi, çok zengin ve köklü mutfak kültürüne sahip olan ülkelerin aşçıları şanslılar. Çünkü esinlenebilecekleri görkemli bir mutfak hazinesine sahipler. Ama bu zenginlik onlara aynı zamanda çok büyük bir sorumluluk da yükler. Nitekim kültür hazinelerini yorumlamak adına, onları, adını geçmişten alan zavallı yemek karikatürlerine dönüştürenler de var. Ne mutlu biz İstanbullulara ki 27 mayıs gününden itibaren güzel şehrimiz dünyanın en iyi şeflerinden Massimo Bottura'nın restoranına ev sahipliği yapıyor. Zorlu Center'de, Eataly'nin arkasında, dışarıdan ayrı bir kapı ve özel asansörle ulaşılabilen, aracınızı burada bekleyen valeye teslim edebileceğiniz bir bölüm ona ayrılmış. Ristorante Italia di Massimo Bottura adıyla hizmete giren bu mekan, bu büyük aşçının İtalya dışındaki ilk ve tek restoranı. Massimo Bottura en kuzeyinden en güneyine dek İtalyan mutfağının yerel zenginliklerini çok iyi bilen bir usta. Bu kadar bilgiyle değil ihanet etmek, İtalyan mutfağını mükemmel biçimde yücelten bir şef o. Alain Ducasse'ın Monako'daki Louis XV restoranında çalıştıktan sonra 1995'te Modena'nın tarihi merkezindeki Osteria Francescana'yı açtı. Yüksek kaliteli yerel, geleneksel ürünleri kullanarak yaptığı yemekler onu 2002'de ilk Michelin yıldızına, 2006'da da ikincisine kavuşturdu. 2012'den bu yana üçüncü yıldızını da gururla taşıyor. 2009'da dünyanın en iyi 50 restoranı listesine 13. sıradan girince, ünü ülkesi dışına yayılmaya başladı. 2013'den bu yana 3. sırada. 2012'de Paris Uluslararası Gastronomi Akademisi tarafından 'Yılın en iyi uluslar arası şefi' seçildi. Nihayet geçtiğimiz ay İsveç'te, gelenek ve yenilikleri en iyi biçimde buluşturan şeflere sekiz yıldan beri verilen Global Gastronomy Ödülü'nün bu yılki sahibi oldu Geçen hafta büyük ustanın İstanbul'daki restoranının yemek davetine katıldım. Menüden seçilmiş yedi spesiyalite sunuldu. İlk tabağın ardından, şefin bugüne dek rastlamadığımız, farklı boyuta ulaşmış bir usta olduğu konusunda sofrayı paylaştığım yemekten iyi anlayan meslektaşlarımla görüş birliğine vardık. Tatlının ardından gelen olgunlaştırılmış parmigiano peyniri kreması ile yapılmış tortellini, yıllar önce Bologna'da dijestif olarak yemeğin üstüne ikram edilen 50 yıllık balzamik bir yana bırakılırsa, bugüne dek sofrada karşılaştığım en büyük sürprizdi. Vanilya köpüğü ile sunulan fındıklı ve çikolatalı kekin üstüne parmesan kreması soslu tuzlu makarnayı hiç yadırgamadım. Büyük usta olmak buymuş meğer. Az önce restoranın menüsü de elime ulaştı. Menü çok kalabalık değil. Önemli bölümünü tattığım yemeklerin fiyatları ise şehirde nice restoranınkinden daha makul. Massimo Bottura, İstanbul'u kendine mekan seçen, devler ligine mensup ilk büyük mutfak ustası. Umarım onu diğerleri de izler ve İstanbul adı, gastronomisi bu lige mensup kentler arasında anılır.
BEĞENDİKLERİM
İlk kez dünyanın en iyi şeflerinden biri İstanbul'da restoran açtı. Bu restoranın varlığı, kentin gastronomi tarihinde önemli bir dönüm noktası niteliğinde. Mutfakseverler için çok gurur verici.
BEĞENMEDİKLERİM
İlla eleştirecek bir şey arayanlar söz gelimi restoranın ambiansına bir kulp takabilirler ama projenin bütünü o kadar görkemli ki, eleştiri adına her bahane onun önemine gölge düşürür.
Mutfak ******
Servis *****
Ambians ****
Ristorante Italia di Massimo Bottura Zorlu Center, Beşiktaş Tel: 0212 336 66 66