Türkiye'nin en iyi haber sitesi

Mutfağımızdaki yabancılar

Giriş Tarihi: 14.6.2014

Mutfağımızın demirbaş malzemeleri patlıcan, bulgur ve mercimeği tahtından eden süper gıdalar, sağlık ve güzellik vaadiyle artık her yerde

Mis gibi mercimek çorbasına, lokum gibi bir patlıcan kebaba ya da tereyağlı bulgur pilavına kim hayır diyebilir? Bu birbirinden lezzetli yemeklerle büyümüş olsak da günümüzde sağlıklı beslenme arzumuz fetişizm sınırlarını zorlayacak hale geldi. Durum böyle olunca da, adını daha önce duymadığımız, her biri birbirinden maharetli sebze, meyve ve tohumlar mutfağımıza giriyor. İşte zayıflattığı, cildimizi güzelleştirdiği ve vücudumuzu kansere karşı koruduğu söylenen şifalı gıdalar ve faydaları.

CHİA TOHUMU
Ispanaktan daha fazla demir, portakaldan daha fazla C vitamini, keten tohumu ve somondan daha fazla Omega 3, sütten daha fazla kalsiyum, muzdan daha fazla potasyum, yabanmersini ve yeşil çaydan daha fazla antioksidan ve soya fasülyesinden daha kaliteli protein içeren chia, son dönemlerin en gözde süper gıdası. Zengin protein, yağ ve lif içeriğiyle Aztekler'in en önemli besin kaynaklarından olan chia tohumunun kökeni Meksika ve Guetemala. Aslen nane familyasından çiçekli bir bitkinin tohumu olan chia tohumlarını, kahvaltıdan sonra bir bardak suyla içebilirsiniz. Yoğurda, kahvaltılık gevreklere ve meyve-sebze sularına da karıştırarak tüketebileceğiniz chia tohumlarını, yemeklere katarak da kullanmanız mümkün.

HİNDİSTAN CEVİZİ SUYU
Hindistan cevizi suyu da hızla popülerleşiyor. Henüz olgunlaşmamış Hindistan cevizlerinin içinde bulunan bu sıvı, yüksek potasyum, düşük sodyum ve sıfır yağ içeriğiyle susuzluğu gidermek için yüksek şeker içeren sporcu içeceklerine sağlıklı ve lezzetli bir alternatif olarak adlandırılıyor. Olgun meyvelerin etli kısmından elde edilen ve protein, vitamin ve mineral açısından son derece zengin bir gıda olan

TOFU
Tofu zengin bir protein deposu olan soyadan, daha doğrusu soya sütünden elde ediliyor. Soya sütünün çökeltisi nagari adlı bir maddeyle birleştiriliyor ve süt lor haline geliyor. İşte bu lorun diğer adı tofu. Salata ve çorbalarda kullanılabiliyor. Bizim yeni yeni keşfettiğimiz tofuyu Uzakdoğulular milattan önceki yıllarda tesadüfen keşfetmişler ve o zamandan beri de yaygın olarak kullanıyorlar. Demir açısından çok zengin olan, 100 gramında beş gram yağ bulunduğu için diyet programlarına son derece uyum sağlayan, içeriğinde kolesterol barındırmayan, B vitamini deposu diyebileceğimiz bu malzemenin yumuşak ve sert olmak üzere iki çeşidi var.

ENDİVYEN
Saçaklı yaprakları olan bir marulu andıran Endivyen aslında bir hindiba çeşidi. Birçok ülkede ve birçok bölgede kolaylıkla yetiştirilen endivyen genellikle salatalarda kullanılıyor. Sindirim sistemine etki ederek hazmı kolaylaştırıyor. Romatizma kaynaklı kemik ağrılarına karşı da büyük fayda sağlıyor. Düzenli kullanıldığında ağrılar azalıyor ve kemiklerdeki hareket kabiliyeti artıyor.

KİNOA
Kinoa Latin Amerika'da 7 bin yıl önce İnkalar tarafından yetiştirilmiş bir tahıl türü. Anavatanı Güney Amerika'nın Batı Kıyısı'ndaki And Dağları bölgesi. Kinoanın en önemli özelliği süper oksit dismutaz enzimi içermesi. Bu enzim yaşlanmayı geciktiriyor, cildi yıpranmaya karşı koruyor. Doku yenilenmesini sağlarken, serbest radikallerin verdiği zarardan hücreleri koruyor. Böylece çağın veremi denilen kanser hastalığını da önlemiş oluyor. Meme kanserini önleyici özelliğe sahip; kalbi de kuvvetlendiriyor. Kuersetin adlı madde de kinoayı vazgeçilmez kılıyor. Kuersetin anti oksidan olmasının yanısıra, bahar alerjilerine karşı da iyi bir destek. Kinoa bulgur kıvamında bir tahıl olduğu için damak tadımıza çok uygun. Baskın bir tadı ya da kokusu yok. Kendine özgün bir aroması var. Haşlandıktan sonra salatalara eklenerek soğuk da yenilebiliyor. Aynı zamanda sebze, et, balık, tavuk gibi yemeklere hoş bir tat veriyor.

BUĞDAY ÇİMİ
Buğday çimi doğadaki bir numaralı klorofil kaynağı ve doğru koşullarda yetiştirildiğinde 17 kıymetli aminoasit, A, D, E, K gibi vitaminler, 92 mineral ve birçok enzim içeriyor. Buğday çimi çok uzun yıllardan bu yana dünyanın çeşitli ülkelerinde hem sağlığı korumak, hem de tedavilere destek amaçlı olarak kullanılıyor. Üstelik buğday çimi; herkesin kolaylıkla ulaşabileceği, hatta evinde yetiştirebileceği bir süper gıda. Salatalara ekleyebilir, suyunu içebilirsiniz.

SÜPER GIDA NEDİR
Tıp dilinde fonksiyonel gıda denen bu besinler, diğer gıdalara oranla antioksidan ve polifenol açısından daha zengin oldukları için hastalıkları önlemede daha etkili. Kalp-damar hastalıkları, diabet, tansiyon ve kanser gibi rahatsızlıkları önledikleri kanıtlanan bu gıdalar doğru şekilde tüketildiklerinde güzellik kaynağı da oluyor.
ARKADAŞINA GÖNDER
Mutfağımızdaki yabancılar
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz