Şeker
ve tuz beslenmede kronik hastalıklara neden olabilen tat vericiler olarak biliniyor. Birçok baharat taze veya kuru olarak tüketildiğinde hastalıklara şifa verir. Sağlıklı beslenmek istiyorsanız tuzu sofralarınızdan kaldırmalı, saf şekeri yani boş kaloriyi de hayatınızdan çıkarmalısınız. Baharatlar içerdikleri uçucu yağlar, keskin antioksidanlar, mineraller ve her baharata özgü hayat kurtarıcı bileşenleri ile zayıflamada iksir görevi görür. Yedi farklı baharatın kilo verme üzerinde olumlu etkileri olduğu üniversitelerin araştırmaları ile kanıtlandı. Eğer salatalarınıza, et-tavukbalık veya sebze yemeklerinize bu yedi sihirli baharatı taze veya kuru olarak ekler, diğer yandan da dengeli beslenmeye devam ederseniz kilo vermemeniz mümkün değil. İşte kilo verdiren sihirli baharatlar...
STRESİ AZALTIR ZİHİN AÇAR
Ginseng: Stresi azaltmak, uyanıklık, zihin açıklığı vermek için Çin tıbbında da kullanılan bir kök bitkidir. Bu bitkiden elde edilen baharatın böbrek üstü bezlerini de olumlu etkileyerek hormonal bozukluğu giderdiği ve metabolizmayı hızlandırdığı araştırmalar doğrultusunda belirtilmektedir. Maryland Üniversitesi'ndeki çalışmalar bazı ginseng türlerinin özellikle panax ginseng denen çeşidinin kilo verme özelliğinin bulunabileceğini gösterdi. Kuru olarak bulabileceğiniz gibi kök şeklinde taze olarak da satın alabilir aynen zencefil gibi dilimleyerek kullanabilirsiniz. Çorbaların içerisinde rahatlıkla tüketebileceğiniz ginsegi mutfağınızda kilo verme destekçisi olarak yiyebilirsiniz.
HIZLI KALORİ YAKIMI
Toz acı biber: Prude Üniversitesi'ndeki bilimsel çalışma toz acı biberin vücutta kalori yakımını hızlandırmada etkili olduğunu, metabolizmayı hızlandırdığını ispatladı. İştahı baskılayıcı etkisinin de olduğunu söyleyen bilim adamları yağların yakımının hızlanmasında toz acı biberi tavuk ve et yemeklerinde, çorbalarda kullanmayı tavsiye ediyor.
İNSÜLİNİ DENGELİYOR
Tarçın: Tarçının kilo vermedeki etkisini kan şekerini düşürebilme yeteneğinden kaynaklandığını belirten araştırmacılar, kandaki kötü huylu kolesterolü de azalttığını söylüyor. Metabolizma hızını da arttıran tarçın, kandaki insülin düzeyini de dengeliyor.
İŞTAHI AZALTIYOR
Zencefil: Araştırmalar taze zencefilin iştahı kontrol altına alarak zayıflamada etkili olduğunu gösteriyor. Taze zencefili dilimleyerek çaya koymak, ezerek çorba ya da yoğurda katmak aşırı yeme isteğini azaltıyor.
SİNDİRİME YARDIMCI
Tane siyah karabiber: Sindirimi kolaylaştırması nedeniyle karabiber yemeklerde çeşni olarak kullanılmaktadır. Ancak Oklahama Üniversitesi'nin yaptığı araştırmada siyah tane karabiberin içerisindeki piperine adlı maddenin yağ yakımını hızlandırdığı ortaya çıkmıştır. Öyle ki karabiber yemenin metabolizmayı neredeyse 20 dakika yürümüş kadar hızlandırdığı bulunmuştur.
HIZLI KİLO KAYBI
Hardal: Tane veya toz hardal ülkemizde yaygın kullanılan bir baharat değil. Genellikle sürülebilir çeşidi tüketiliyor. Oxford Üniversitesi Politeknik Enstitüsü'nün yapmış olduğu araştırma hardalın kilo verme sürecinde yıldız baharatlar arasında yerini almasına neden oldu. Araştırma raporunda düzenli olarak bir çay kaşığı hardal tüketmenin metabolizma hızında yaklaşık yüzde 25'lik bir artışa neden olduğu bulunmuştur.
KARACİĞERİ KORUYOR
Zerdeçal: Beta karotenden zengin bir besin olan zerdeçal karaciğeri zararlı bileşiklerden koruyan özel bir baharattır. Zerdeçalda bulunan kurkumin maddesi hücrelerde yağ sentezini azaltarak zayıflamayı destekler.
GÜNÜN SAĞLIK İKSİRİ
Mide problemi yaşayanlar için sihirli besin meyan köküdür. İçerdiği deglisirine adlı madde anti-ülser etkili bir ilaç kadar tedavi edicidir. Eğer midenizde yanma ve ağrı varsa her gün bu soğuk çaydan büyük bir bardak tüketebilirsiniz.
MALZEMELER
Yarım çay bardağı kadar meyan kökü
Bir tane çubuk tarçın
İki kuru karanfil
Yarım çubuk vanilya
YAPILIŞI
Bir litre suyu kaba koyun, meyan kökü ve çubuk vanilya ekleyip kaynatın. Süzdükten sonra içine kuru karanfil ve tarçını atıp demleyin.
GÜNÜN BİLİMSEL NOTU
Domates salçası sağlıksız bir besinmiş gibi akıllarda yer etmiştir. Hatta domates salçasının şekerli veya tuzlu olduğundan bahsedilir. Sağlıklı domates salçası sadece mevsiminde toplanan domatesin çekirdeği ve kabukları ayrıştırılarak elde edilir. Doğal domates salçasında zaten şeker bulunmaz. Ancak domatesin tatlı veya ekşi olmasında göre salçanın da lezzeti değişir. Bir yemek kaşığı domates salçası yaklaşık 13 kalori gibi çok düşük enerjiye sahiptir. Yağ içermez. Domates salçası çok iyi bir A vitamini kaynağıdır. Bu nedenle domates salçası sağlıklı göz fonksiyonu için en az havuç kadar değerlidir. Taze domateslerden yapılan salça, domates kadar olmasa da, kendi suyunda kaynatıldığı için iyi C vitamini kaynağıdır. Domates salçasının en önemli özelliği bol miktarda antioksidan sağlıyor olmasıdır. Günde yaklaşık 3.5 mg antioksidan almak bir bireyin bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olduğu için salçayı yemeklere, çorbalara eklemek sağlıklıdır. Likopen antioksidanını barındıran domates salçası, kalp sağlığından diyabete kadar farklı hastalıklara iyi gelir. Domates salçası cilde de faydalıdır. İngiltere'de yapılan bir araştırma 12 hafta boyunca günde 55 gram salça tüketenlerin ciltlerinin düzeldiğini ortaya koymuştur. Farklı bir araştırmada günde 40 gram domates salçasına 10 gram zeytinyağı karıştırarak tüketen kişilerin güneş yanığı sonrası oluşan cilt hasarlarının yüzde 40 kadar iyileştiği görülmüştür. Salçanın faydalı olduğu bir başka organ da prostattır.