X İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ARKADAŞINA GÖNDER Dört mevsimin lezzeti dondurma
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz

Dört mevsimin lezzeti dondurma

  • Giriş Tarihi: 30.5.2015
Dört mevsimin lezzeti dondurma
Dört mevsimin lezzeti dondurma

Genellikle yaz tatlısı olarak görülse de aslında dondurma her mevsim tek başına ya da tatlılar ek olarak yenilebilecek bir lezzet. Üstelik tek özelliği ferahlık hissi vermesi değil. Sütlü bir tatlı olmasından dolayı küçükten büyüğe herkesin kemik gelişiminde fayda sağlıyor

Dondurma yaz mevsimi başta olmak üzere aslında her mevsim vazgeçilmeyen lezzetlerden biri. Düşüncesi bile mutluluk ve ferahlık vermeye yeter. Sütten yapılan dondurma, aynı zamanda sağlıklı tatlı seçeneklerinin başında da gelir. Çünkü protein kaynağıdır ve A vitamini açısından zengindir. Küçük büyük herkesin yiyebileceği bu lezzet birçok tatlıya göre daha az kaloriye sahip. İçindeki vitaminler sayesinde çocukların büyüme ve kas gelişimine fayda sağlar. Özellikle süt içmeyi sevmeyen çocuklarda süt yerine yenilmesi günlük kalsiyum ihtiyaçların karşılanmasına yardımcı olur. Çocuklarda olduğu gibi dondurma yaşlılar için de çok faydalı. Kilo almakta güçlük çeken, çiğneme ve yutma güçlüğü olanlarda yine günlük kalsiyum ihtiyacının karşılanması açısından önemli bir kaynaktır. Gün içerisinde küçük tatlı molalar için tercih edilebilir. Özellikle mini dondurmalar atıştırmalık olarak iyi bir alternatiftir. Evde veya işte çalışırken atıştırmalık arayışına girebiliriz. Böyle durumlarda dondurma sütlü bir tatlı olarak keyifli bir ara öğündür. Gün içerisinde ara öğün yapanlardansanız günlük enerji ihtiyacınıza göre bir porsiyon yani iki top dondurma ya da paketli bir adet dondurma tercih edebilirsiniz. Aynı lezzetten vazgeçmeden daha az kalori almak istiyorsanız paketli dondurmaların mini boylarını da rahatlıkla yeterli ve dengeli beslenme düzeninizde yer verebilirsiniz. Mini boy paketli dondurmalar, hem daha az kalori almanızı hem de daha kolay porsiyon kontrolü sağlamanıza yardımcı olur.

ÇOCUKLAR İÇİN EN İYİ SÜRPRİZ
Türkiye'de ebeveynler çocukların beslenmesi ve atıştırmalık tercihleriyle ilgili yaygın bir endişe taşıyor. 6-13 yaş çocuk sahibi annelerin yüzde 73'ü çocuklarıyla atıştırmalık ürün tüketimi konusunda çatışma yaşıyor. İşte bu noktada dondurma, diğer atıştırmalıklardan çok farklı bir yerde konumlanıyor. Dondurma annelerin ve çocukların birlikte tüketmekten en çok zevk aldığı ve besleyici bulduğu atıştırmalıktır. Büyüyen çocukların zihinsel ve bedensel gelişimlerini tamamlayabilmeleri için beslenmelerinin yeterli ve dengeli şekilde olması gerekir. Yetersiz beslenmenin yanı sıra, aşırı beslenme de obezite gibi sağlık sorunlarına yol açabilir. Çocukların daha iyi beslenebilmesi için günde bir iki kez besleyici atıştırmalıklar yemesi önerilir. Örneğin kuru meyveler, süt ve yoğurtun yanı sıra çocuklar için özenle üretilmiş dondurmalar da ara öğün olarak değerlendirilebilir.

TATLILARIN EN MASUMU
Dondurma kalori değeri un ve şekerden yapılan diğer hamurlu tatlılara oranla çok daha düşük bir tatlıdır. Bu özelliği sayesinde ramazan ayı için de ideal bir seçim oluyor. Dondurma kararında yendiği sürece kilo aldırmıyor. Ancak çok yüksek miktarlarda tüketildiğinde diğer gıdalar gibi kilo yapıyor. Eğer günlük hayatınızda egzersize yeterli önemi veriyor ve beslenmenize dikkat ediyorsanız haftada iki üç kez dondurma yemenizin bir sakıncası olmuyor.

DONDURMALI GÖKKUŞAĞI PASTA
Bulut gibi beze katları arasına serpiştirilmiş renkli dondurmalarla bir gökkuşağı yaratmak isterseniz evde çok kolay bir şekilde hazırlayabileceğiniz dondurma gökkuşağı pasta tarifimize bir göz atın.

MALZEMELER: 
Altı yumurta
İki su bardağı toz şeker
Yarım çay kaşığı tuz
Bir adet kağıt pasta altlığı
Yağlı kağıt

HARÇ İÇİN:
Beş çorba kaşığı fıstıklı dondurma
Beş çorba kaşığı çilekli dondurma
Beş çorba kaşığı limonlu dondurma

HAZIRLANIŞI:
Altı yumurta beyazını iyice kurulanmış bir kapta mikser ile çırpın. Köpürünce içine yavaş yavaş tuzu ve şekeri ekleyin. Mikseri kaldırdığınızda bezenin ucu havada kalıncaya kadar çırpın. Fırın tepsilerinize uyacak boyda üç parça yağlı kağıt hazırlayın. Yağlı kağıdın üzerine pasta altlığını koyup etrafını kurşun kalemle çizerek beş tane daire oluşturun. Yağlı kağıdın çizmediğiniz tarafı üste gelecek şekilde fırın tepsisine yerleştirin, köşelerinin altına beze harcı sürerek kağıdı tepsiye sabitleyin. Beze harcını beş eşit parçaya ayırıp, çizdiğiniz dairelerin içine bıçakla yüksekliği bir santimetreyi geçmeyecek şekilde sürün. Önceden ısıtılmış 80 derecelik fırında, üzerinin kahverengileşmesine izin vermeden yaklaşık iki saat pişirin. Fırını kapatıp, içinde bezeleri iyice kurutun. Ardından beze disklerinizi bir tabakta, pasta altlığının üzerine yerleştirmeye başlayın. Bir kat beze üzeri dört beş çorba kaşığı dondurma olacak şekilde pastanızı istifleyin. 30 dakika derin dondurucuda bekletip servis edin.

DONDURMA NEDİR?
Dondurma, çeşitli meyve suları ya da sütten dondurularak elde edilen soğuk bir tatlıdır. Yaz kış yenilmesi tavsiye edilir. Her çeşit kuru ve yaş meyve ile hazırlandığı gibi cevizli, fıstıklı, çikolatalı, karamelli vb. olan çeşitleri piyasada sıklıkla tüketilmektedir

DONDURMA HASTA ETMEZ
Pek çok aile ateşini yükselttiği, boğaz enfeksiyonu ve ağrısına yol açtığı gerekçesiyle çocuğuna dondurma yedirmez. Zannedilenin aksine enfeksiyona dondurma değil, mikroorganizmalar yol açar. Yaz sıcağında bile cereyanda kalmaktan kaçınırız. Esinti yerine terlemeyi tercih ederiz. Ebeveynler havanın 30 derece olmasına rağmen yinede çocukları sıkı sıkı giydirir, hatta uyurken üstüne battaniye örter. Halbuki hastalık yapan esinti, cereyan değil virüs, bakteri, mantar gibi mikroorganizmalar. Bunları farklı yollardan alırız. Bağışıklık sisteminin durumuna göre ya hastalanırız ya çok hafif geçiririz ya da hiç hissetmeden yeneriz. Yaygın efsanelerden biri de dondurmanın hasta ettiği. Boğaz enfeksiyonuna ve ağrılara yol açtığı inancı yaygındır. Sıcak veya soğuk bir şeyin hasta etmesi söz konusu değildir. Bademcik iltihabı ya da boğaz enfeksiyonuyla dondurmayı ilişkilendirmemek gerekir.

HİJYEN ÇOK ÖNEMLİ
Dondurma seçiminde en dikkat edilmesi gereken noktalardan biri hijyenik koşullarda üretilmiş olmasıdır. Dondurma sütten yapılan bir tatlıdır ve süt ürünleri çabuk bozulan ve faydalı özelliklerini hızla yitiren gıdalardır. Bu nedenle paket dondurmaların güvenilir markalı olduğundan ve hijyenik şartlarda üretildiğinden emin olmak gerekir. Erimiş, eridikten sonra yeniden donmuş dondurmaları yemek ise sakıncalıdır.

YÜZYILLIK TATLILARIN YANINDA DONDURMA
Geleneksel tatlılarımızı saymaya kalktığımızda şerbetli hamur tatlılarından sütlü tatlılara, taze meyve tatlılarından kuru meyve tatlılarına liste uzayıp gider. Baklavalar, kadayıflar, ayva, kabak tatlıları; sütlaç, keşkül gibi sütlü kase tatlılarından güllaç, aşure gibi özel zamanlarda yapılan geleneksel tatlılara birçok çeşit var. Bunlara son yıllarda çikolatalı sufle, elmalı turta ve brownie de eklendi. Dondurma ise tek başına kalmayıp listedeki tatlılarla buluşuyor. Genellikle baklava, kadayıf gibi şerbetli tatlıların yanına tercih ettiğimiz dondurma güzel bir lezzet birleşiminin yanı sıra şeker miktarı yüksek tatlıların kolay yenmesini sağlıyor.

DONDURMA KAN ŞEKERİ DOSTU
Dondurmada yüksek oranda kalsiyum bulunur. Kalsiyum yönünden zengin bir gıda olan dondurma yemek, besin değeri olarak yağsız süt içmekten farksız. Dondurma, kan şekerini şerbetli tatlılar gibi kısa sürede hızla yükseltmiyor.

MUTLULUĞUN KISA YOLU
Dondurma ve mutluluk arasındaki ilişki ise oldukça yakın. Dondurmanın haz merkezini uyararak keyif ve mutluluk ile bağlantısını açıklayan bir araştırmada mekanizma şu şekilde açıklanıyor: soğuk ağızda hissedildiğinde serinletici ve susuzluğu giderme mekanizmasına etkisiyle kişinin keyifli bir deneyim yaşamasını sağlamar. Ayrıca dondurmayı içindeki şeker oranının diğer tatlılara oranla daha az olduğunu bilerek tüketmek, kişiyi psikolojik olarak rahatlatıyor. Bir kase dondurma yemek ile en sevilen müziği dinlemek beyinde aynı bölgeleri uyarıyor ve mutluluğu artırıyor.