Bu yıl güz ve hüzün bir arada geldi. Ardı ardına aldığımız kötü haberler karşısında sosyal hayata devam edebilmek çok da kolay değil. Zaten şu sıralar yeme-içme ve alışveriş sektörünü daha çok turistler ayakta tutuyor. Birçok restorandan içeri girdiğinizde de yabancı misafirlerin çoğunluğu dikkat çekiyor. Bir taraftan da tüm dünyada değişmeyen bir gerçek var: Gastronomi sektörünün en çok güz mevsiminde yer değiştirmesi... İstanbul'da sezona birçok mekan "Merhaba" dedi. Ancak yaşanan acı olaylar dolayısıyla şaşaalı açılışlar ve partiler iptal edildi. İşte sessizce açılan yeni mekanlardan öne çıkanlar...
Ankara, sonra İstanbul
Aslında arada Dubai var... 2009 yılında ilk kez Ankara'da açılan Butcha Steakhouse çok daha yeni İstanbul'da şube açtı. Sahipleri İstanbul'dan önce Dubai'de şube açtılar. Levent'te Dedeman Oteli'nin altında konumlanan restoran 'steak house' fırtınasının yeni sezonda da eseceğinin sinyallerini veriyor. Yalnız Nusret'ten esinlenmiş olacak ki beş kişi alkolsüz bin 100 TL hesap geliyor. Şarküteri tabakları 29 TL'den başlıyor, 90 TL'ye kadar yükseliyor.
Mantıcı geldi hanım
Birçok kişinin en merak ettiği mekan olan Tazele de sessiz bir açılış yaptı. Yeni Lokanta'nın hem şefi hem de sahibi Civan Er'in Kanyon'da açtığı mekandan bahsediyorum... Mekana adımınızı atar atmaz duvarlarda asılı olan karton tabaklar hemen dikkatinizi çekiyor. Zira siparişleriniz de bu kartonların içinde masaya geliyor... Mekanın menüsü oldukça yalın. Mantı çeşitlerinden oluşuyor. Antakya yoğurtlu patlıcanlı mantı 16 TL ama oldukça lezzetli. Alışveriş merkezindeki mekan öğlenleri epey kalabalık oluyor.
Akdeniz mutfağını seviyoruz
Levazım'dan Ortaköy'e inen hatta birçok site mevcut. Buradaki site sakinlerinin gideceği iyi bir mekan yoktu. Eskiden Bloom'un yerine açılan Soho bu açığı kapattı. Akdeniz mutfağı ve tapas ağırlıklı menüsü iştah kabartan cinsten. Odun fırınında pişen pizzaları en çok tercih edilenler. Ağır ateşte pişen dana yanak gibi lezzetler de var. Gecenin geç saatlerine kadar açık mekana genelde turistler ve spor çıkışı yemek yemek isteyenler geliyor.
Mükellef bir sofra
Kabul edelim... Kadın ya da erkek birçoğumuz
Issız Adam filmini izledik ve beğendik... Filmin geçtiği, Issız Adam'ın havuçlu kek yaptığı mekan da bir anda fenomene dönüştü. O mekanın sahibi ve şefi şimdilerde Karaköy'de Mükellef isminde yeni bir mekan açtı. Arda Türkmen'in yeni mekanının konseptiyse modern meyhane. Açık büfe kahvaltıyla başlayan mekanın kuzu gerdanı, Çerkes tavuğu, susamlı levreği menüden öne çıkan lezzetleri...
Öğlen yemekleri için yeni adres
Etiler hattındaki gastronomi patlamasına karşın Levent bölgesi bu konuda epey zayıftı. Kepenklerini yeni açan Maryl Brasserie & Bar bu eksikliği giderecek gibi gözüküyor. Mekandan içeri adım atar atmaz zeytin ağaçları, rengarenk bitkiler ve mermer masaların kontrastı dikkat çekiyor. Beyaz yakalıların kısa sürede keşfettiği mekan iş çıkış saatlerinde de kalabalık oluyor. İddialı yemek menüsünde ahtapot carpaccio, trüflü pizza, pancar sos ve risotto eşliğinde sunulan dana yanağı gibi tatlar var.
Şehirden haberler
Yıllarca gastronomi sektöründe başarılı işlere imza atan Tamirane ekibi Maslak'taki yeni yerine taşındı. Buradaki konseptleriyse alışık olduğumuzun aksine çok daha alaturka...
Böyle zor zamanlarda sanat ilaç gibi geliyor. İstanbul Modern'in ücretsiz perşembe sergileri sanatla iç içe olmak için bir fırsat.
Gayrettepe'de işyeri bulunan biri olarak çevremdeki tüm mekanları deneyimlediğimi düşünüyorum. Ve ilk kez paylaşmaya değer bir yer bulduğumun altını da çiziyorum... Adı: Kats Sahne... Çok yeni kapılarını açan mekan şehrin hem müzikal, hem lezzet hem de tiyatro ihtiyacına cevap veren cinsten. Örneğin Kats Sahne'ye gidince sadece lezzetli yemekler yemekle kalmayıp Kamuran Akkor'dan koro dersleri de alabiliyorsunuz.
Soho House'un üye olmayanlara da kapılarını açtığı yeni mekanı The Allis yeni sezonun en çok konuşulan mekanlarından biri olacak gibi. Yemyeşil bahçesinde otururken Beyoğlu'nda olduğunuz hissinden uzaklaşıyorsunuz. Kokteylleri kadar sağlıklı smoothie'leri de şimdiden beğeni topluyor.