X İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ARKADAŞINA GÖNDER Bu ay bol bol yiyelim
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz

Bu ay bol bol yiyelim

  • Giriş Tarihi: 10.10.2015
Bu ay bol bol yiyelim
Bu ay bol bol yiyelim

Ekim ayı bol bol yiyip-içme zamanı. En azından dünyanın farklı yerlerinde bu ay içerisinde düzenlenen gastronomi festivalleri bunu işaret ediyor. Mantar festivali de var, kısa yemek filmleri festivali de... O halde yemek için bahanemiz hazır. Hepimize şimdiden afiyet olsun!

Yaz tatili sona erdi, kar için daha zamanımız var. "Hazır bikini, mayokini zamanı da sona ermişken yemeği biraz kaçırmanın sakıncası olmaz" diyenlerdenseniz ekim süresince dünyanın farklı yerlerinde gerçekleşen yemek-içme festivallerine bir göz atabilirsiniz. Üstelik midesine düşkün, yemek için yaşayan, lezzet peşinde dolaşan insanların buluştuğu bu festivallere gitmek için büyük bütçeler ayırmanıza da gerek yok. Zaten yemek hayatımızın ayrılmaz bir parçası değil mi! Kalbe giden yol mideden geçer diye boşuna mı demişler? İş için yemeğe çıkarız, aşk için yemek pişiririz. Karın doyurmaktan çok daha ötesi değil midir yemek yemek. Birçok kişi için bir felsefe ya da bir sanattır aslında... İster İtalya'da gastronomi dünyasının pırlantası kabul edilen beyaz trüf mantarını arayabilir, isterseniz de New York'ta şarap ve gastronomi trendlerini öğrenebilirsiniz. Münih'te bira içmek, Haydarpaşa Garı'nda yüksek dozda kahveye maruz kalmak da seçenekleriniz arasında. "Hem mideme hem de gözüme bayram ettireyim" derseniz de buyurun bugün TÜRVAK Sinema- Tiyatro Müzesi'nde başlayan Kısa Yemek Filmleri Festivali'ne...

YÜKSEK DOZDA KAHVE
22-25 Ekim'de İstanbul'da kahve bayramı yaşanacak. Bu yıl ikincisi düzenlenen İstanbul Coffee Festival, ihtişamıyla yıllara meydan okuyan Haydarpaşa Garı'nda düzenlenecek. Kahve festivalinde neler mi var? Örneğin demleme ve kavurma metotlarını öğrenmeniz mümkün. Ya da dünyanın farklı yörelerine ait kahveleri denemek... İkramları tatmak, sergi gezmek, müzikle eğlenmek, yeni insanlarla tanışmak... Dört gün sürecek festivale katılmak için biletix.com'dan bilet fiyatlarına göz atabilirsiniz.

HEM GÖZE HEM DE MİDEYE HİTAP EDİYOR
Kısa Yemek Filmleri Festivali hem gözünüze hem de midenize hitap eden bir etkinlik. Bugün İstanbul'da, TÜRVAK Sinema-Tiyatro Müzesi'nde (Yeni Çarşı Cad. No:24 Galatasaray Meydanı, Beyoğlu) gerçekleşecek olan festival, katılımcılara dev sinema perdesinde izledikleri hoş ve ilginç yiyecekleri, aynı zamanda deneme fırsatı veriyor. Peki bu etkinlikte neler mi olacak? Uluslararası kısa yemek filmleri dört farklı seansta gösterilecek. Ayrıca saat 13.00-22.00 arasında kahve dersi, detoks dersi, pişirme dersi ve çay workshop'ları düzenlenecek.

BEYAZ TRÜF MANTARI AŞKINA
Mantar deyip geçmeyin, tüm dünyada binlerce müdavimi var. Üstelik gramı 10 binlerce dolar ediyor. Bu ay boyunca Kuzey ve Orta İtalya'da beyaz trüf mantarı toplama festivalleri düzenleniyor. Ama bunların en önemlisi Alba'da... Beş hafta boyunca her yer buram buram yemek ve trüf kokuyor. Bölgedeki tüm restoranlar bu dönemde marifetlerini konuşturuyor. Trüflü makarnalar, risottolar, sebze ve et yemekleri... Artık kokuyu siz hayal edin. Konserler, eşek yarışları, gösteriler, yemek atölyeleri de cabası. 1990 yılından beri düzenlenen festivalde dilerseniz özel yetiştirilen köpeklerle arazide mantar toplamaya da çıkabilirsiniz.

200 YILLIK FESTİ VAL
1810'dan beri Münih'te düzenlenen Octoberfest yani Ekim Festivali, dünyanın en büyük etkinliklerinden biri. Prens Ludwig'in evliliğini kutlamak için başlatılan festival 200 yıllık geçmişinde boyut değiştirdi ve bugünkü halini aldı. 16 gün süren festival boyunca yaklaşık 7 milyon litre bira tüketiliyor. Kurulan devasa çadırlardaki uzun masalarda dünyanın farklı yerlerinden gelen festival meraklılarıyla tanışmanız da mümkün. Bir de lezzetli sosisli sandviçler yemeniz.

USTALARDAN DERS ALIN

15-18 Ekim tarihlerinde New York'ta düzenlenen Şarap ve Yemek Festivali ise dünyanın en iyi şeflerinin sahneye çıktıkları yer. Burada pasta dekore etmeyi ünlü televizyon yıldızı Martha Stewart'ın bizzat kendisinden öğrenebilirsiniz. Ya da hobinizi kariyere nasıl dönüştürebileceğiniz konusunda Michelin yıldızlı şeflerle konuşabilirsiniz. Lokum şeklinde zeytinyağı mı trend olmuş, israf nasıl önlenir gibi konuları en etkin isimlerden öğrenmek mümkün.

BU FESTİVALDE ET YOK
Başlığı sıkıcı mı geldi? Oysa 15-23 Ekim tarihlerinde Phuket'te düzenlenen Vejetaryen Festivali o kadar coşkulu ve eğlenceli geçiyor ki yanınızda kulak tıkacı götürmenizde yarar var. Zira sokaklar şenlik alanına dönüşüyor ve gece boyunca havai fişeklerin ardı arkası kesilmiyor. Bu arada festivalin raconu beyaz giyinmek ve bol bol sebze tüketmek.

DÜNYAYA TÜRK DÖNERİNİ TANITACAK
Birçok yemek yazarı Türk mutfağının dünyada yerini alamamasını Avrupa ve Amerika'da açılan yağlı, sağlıksız döner büfelerine bağlar. Haksız da sayılmazlar. Uluslararası piyasada Türk yemeği fast food döner olarak algılanıyor. Bu önyargıyı yıkmak isteyen Sunset'in sahibi Barış Tansever geçen haftalarda Nişantaşı Valikonağı Caddesi'nde Lezzet CO. Döner isminde yeni bir mekan açtı. Aslında burası bir araştırma laboratuvarı gibi. Esas amacı New York, Boston ve Los Angeles'ta şubeler açıp gurme ve lezzetli döneri yurtdışında tanıtmakmış. Bir bistroyu andıran dönercide menü oldukça yalın. Döner yanında salata, turşu ve patates kızartmasıyla birlikte servis ediliyor. Tabii sıcacık lavaşı da unutmamak gerekiyor. Mekanın en ilginç özelliklerinden biri de acılı turşu suyu ile karıştırılan ve manda yoğurduyla hazırlanan ayranı. Sıcak servis edilen fıstıklı ve fındıklı baklavası da lezzetli.

BUNLARA DİKKAT!
Özdilek Alışveriş Merkezi'nin yemek katında açılan Biggshop, hem kafe hem de mağaza olarak hizmet veriyor. Tatlıları çok lezzetli ama neredeyse her şeyin satıldığı mağazadaki rengarenk valizlere de bir göz atmalı.
Sağlıklı ve lezzetli ekmek yemek isteyenler iki çocukluk arkadaşı Cem Melek ve Metin Haras'ın kurdukları www.240derece. com sitesine göz atabilir. Çok tahıllı, üzümlü cevizli, zeytinli, yabanmersinli, fındıklı çeşitlerden dilediğinizi eve sipariş edebilirsiniz.
Şu sıralar herkes Portakal Müzayedevi'nin ilk kez düzenleyeceği çanta müzayedesini konuşuyor. Halihazırda müzayede için ürün alımı devam ediyor. Kısacası evinizde kullanmadığınız Hermes, Chanel, Gucci ya da farklı marka bir çantanız varsa açık artırmaya çıkartabilirsiniz. Bakalım, hangi tanıdık simalar hangi çantalarını satışa çıkartacak?

YENİ TREND: BRİNNER
Brinner kelimesi breakfast (kahvaltı) ve dinner (akşam yemeği) kelimelerinin birleşiminden oluşuyor. Akşam yemeği saatinde kahvaltı etmek anlamına geliyor. ABD'de 'brinner' konseptli restoranlar bile açıldı. Ne mi yeniyor? Örneğin pancake, waffle, omlet, bagel... Belki bizde bunların yerini su böreği, simit, çay alabilir. Bu arada Londra'da da akşam kahvaltı partisi vermek trend oldu. Masaya diziyorsunuz kruvasanları, çörekleri, ballı börekleri... Çok da zahmete girmeden dostlarınıza son moda ziyafet veriyorsunuz.