Sıcak
yaz günlerini daha çekilir ve keyifli yapan dondurmayı yemek için birçok neden var. Mineral ve vitamin zengini dondurma, tatlılara göre daha düşük kalorili. Özellikle ağır şerbetli tatlılar yerine dondurma daha iyi bir alternatif. Çağımızın hızla artan sağlık sorunu obezite ile mücadelede tükettiğimiz gıdaların besin öğesi içeriği kadar enerji yoğunluğu da büyük önem taşıyor. Hem kalsiyum içeriği, hem düşük kalori miktarı, hem de serinletici etkisiyle dondurma en iyi tatlı alternatifi diyebiliriz.
EN FİT TATLI
Üstelik dondurma en masum tatlı. 100 gram dondurma yaklaşık 190 kalori içeriyor. Bir porsiyon baklava ise 300 kalori. Kilo kontrolüne dikkat edenler dondurmayı tercih edebilir. Dondurma önerilen şekil ve miktarda tüketildiğinde en düşük kalorili tatlılardan biri. Sütlü ve meyveli seçenekleri daha az kalori içeriyor. Ayrıca dondurma yemenin mutluluk duygusunu artırdığı yönünde yapılan araştırmalar da son yılların en popüler konularından. İki top light dondurma, bir porsiyon meyve ile eşit kalori içeriyor. Hem içeriğindeki vitamin mineral yoğunluğu hem de kilo kontrolüne yardımcı olma özelliğiyle dondurma yazın en fit tatlısı olmaya aday. Ayrıca dondurmada doğal olarak bulunan kalsiyum ve magnezyum ile de dondurma vücudunuzda denge sağlar. Gün içerisinde serinlemek amacıyla dondurma düşük kalorili bir opsiyon. Yaz aylarında artan hava sıcaklıklarıyla serinleten yiyecek alternatifleri ön plana çıkıyor. Hem kilo kontrolü yönetiminde düşük kalorili bir alternatif olarak hem de serinleten ve ferahlatan bir seçenek olarak dondurma vazgeçilmez. Kilo probleminin en önemli sebeplerinden birisi de porsiyon kontrolünün gerçekleştirilememesidir. Yüksek kalorili bir yiyecek bile küçük bir porsiyon tüketildiğinde vücut için tolere edilebilir bir kaloriye sahip olabiliyor. Eğer şerbetli tatlı tüketilecekse mutlaka küçük porsiyonlarda tüketilmelidir. Bu tatlıyı serinletici ve mutluluk verici bir hale dönüştürmek için de dondurmayla servis edebilir ve unutulmaz bir deneyime dönüştürebilirsiniz.
ÇOCUKLARIN EN SEVDİĞİ TATLI
Dondurma, çocuklar için hem uygun hem de keyifli bir ara öğün. İçerdiği protein, karbonhidrat, yağ, A, D, E grubu vitaminleri ve kalsiyum, fosfor, magnezyum gibi mineraller ile yeterli ve dengeli beslenme düzeninde tercih edilebilecek, çocukları mutlu eden bir alternatif. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) önerilerine göre 6-12 yaş arası çocukların günlük ortalama alması gereken enerji miktarı 1.855 kcal. (Ara öğünlerin, ortalama olarak, günlük toplam enerjinin yüzde 20'sine karşılık gelmesi gerekmektedir. Bir çocuğun, gün içerisinde üç ara öğün tüketeceği göz önünde bulundurularak ara öğün başına düşen enerji gereksinimi 110 kcal'ye karşılık gelir.) Bu noktada çocuklara özel paketli dondurmalar, hem porsiyon kontrolü sağlanması hem de içerik anlamında doğru tercihin yapılabilmesine yardımcı olur. Güvenilir markalı paketli dondurmalar, hijyenik şartlarda üretildiği ve soğuk zincir kırılmadan saklandığı için boğaz için güvenlidir ve yaz-kış gönül rahatlığı ile tüketilebilir.
MİNERAL VE VİTAMİN DEPOSU
Yazın, büyük küçük herkesin gözdesi olan dondurma sıcaklarda serinletmekle kalmayıp besleyici değerleriyle de diğer tatlıların önüne geçiyor. Kalsiyum, fosfor, magnezyum, potasyum ve sülfür gibi mineraller, A, B6, B12, D vitaminleri, protein, yağ ve karbonhidrat dondurmayı dengeli ve oldukça besleyici yapan besin öğeleri. Kalsiyumun ana kaynağı olmasıyla kemik ve diş gelişimini destekleyen, kas kasılmasını sağlayan temel besinler arasında yer alıyor. Ayrıca dondurma, mutluluk hormonlarından olan thrombotonini düzenleyip beynin keyif veren bölgelerini uyararak bedenin stres seviyesinin düşmesini sağlıyor. Sütün içeriğindeki triptofan ile sinir sistemini yatıştırıcı etkisinden faydalanılarak uykuya geçişi de kolaylaştırıyor.
HİJYEN ÖNEMLİ
Dondurma seçerken dikkat etmeniz gereken konuların başında hijyen geliyor. Tercihinizi her zaman paketli ve etiketlenmiş bilindik markalardan yana kullanın. Besin etiketlerine bakmayı ihmal etmeyin. Sağlığınız için hijyenik koşullarda üretilmiş güvenilir markalı paketli dondurma tüketin. Açık dondurma üretimlerinde denetim eksikliği ve sağlıksız koşullar söz konusu olabiliyor.