Türkiye'nin en iyi haber sitesi
DENİZ AHMET KÖSE

Lüksün yemek hali

İran'ın 24 karat altın kutu ile servis edilen Elmas Havyarı'ndan, İtalya'nın en kıymetli beyaz trüf mantarına... Yılda sadece 65 adet üretilen Dansuke karpuzuna... Dünyanın en pahalı ve lüks yiyecekler listesini okumaya hazır mısınız?

Yemek ihtiyaç olmaktan çıkalı çok oldu! Artık dert sadece doymak değil. Kimileri için bunun çok daha ötesinde. İşte her istediklerinde ulaşamayacakları başka lezzetler için, uğurlarında minik servetler harcanan yiyecekler... Lüks tüketim çılgınlığı hayatın her alanında bizlere başarılı bir şekilde empoze ediliyor. Kimi ihtiyaç algısıyla yerleşiyor yaşamımıza, kimiyse zevkten. Alışmaksa yaklaşık 1 dakika sürüyor! Peki iş pahalı malzemelerle hazırlanan lüks yemeklere gelince ne oluyor dersiniz? Aslında cevabı oldukça açık, bu pahalı ürünleri sadece gücü yetenler tadabiliyor! Hatta dürüst olayım, bazen maddi gücün yetmesi bile yetmiyor bu ürünleri denemek için. Zira bazıları üçbeş yıllık sıra ile alıcılara sunulabiliyor. Durum böyleyken ben de bu hafta dünyanın dört bir yanında yetişen, avlanan veya toplanan en pahalı yiyecekleri sofranıza taşımaya karar verdim.

ELMASTAN DEĞERLİ
Denizden çıkan en değerli elmas, Hazar Denizi'ne kıyısı olan İran'da Beluga balığının yumurtasından elde ediliyor. Ancak, Elmas Havyar'a ulaşmak oldukça zor... Öncelikle 120 milyon yıldır dünyamızda yaşamakta olan ve nesli tükenmek üzere olan Beluga balığının daha yaşlı olanlarından elde ediliyor. Ve sadece birkaç lokasyonda satışa sunuluyor. En bilineni ise Londra'da Picadilly'de bulunan TheCaviar House&Prunier. Bu mağazayı bilindik yapan unsur ise, Elmas Havyar'ı 24 karat küçük kutularda ortalama 25 bin dolara satıyor olması.

SEKS KOKAN MANTAR

Toprağın içinde adeta doğru zamanın gelmesini bekleyip vakit gelince de sessiz sedasız oluşan trüf mantarı Antik Yunan ve Roma İmparatorluğu süresince yalnızca afrodizyak olarak tüketildi. 18. yüzyılda Fransız asillerinin masasındaki yerini aldı. 19. yüzyılda ise büyük popülarite kazanıp, günümüze kadar geldi. En pahalı ve kaliteli olanları Fransa, İtalya ve İspanya dolaylarında avlanıyor. Evet! Yanlış duymadınız avlanıyor. Bu meslek babadan oğula geçen aile sırları ile dolu. Toprağın altında sadece belli coğrafyalarda yetişen trüf için, dişi domuzlar eşliğinde nerede, ne kadar olduğu bilinmeden ava çıkılır. Ancak domuzlar avlanan mantara ortak! Çünkü mantarın saldığı kokuyu erkek domuzun saldığı seks kokusu sanmasından ötürü ya bulur bulmaz yiyor veya yiyemediği takdirde de histeri krizine girip ciddi bir agresyon yaratıyor. Bu sebeplerden sıkılan avcılar ise artık domuz yerine iyi eğitimli köpekler kullanıyor. Peki artık Türkiye'de de satışı mümkün olan trüfü seçerken nelere dikkat etmeliyiz? Sevgili Deniz Gürsoy'un Zengin Sofraların Lüks Tatları kitabında aynen şöyle diyor "Rastgele birini alın. Elinizle bastırın, sert olmalı, sünger gibi değil! Sonra koklamalı, bir daha koklamalı, onu koklamalı, bunu koklamalı, şunu koklamalı ve hangisi daha aromalıysa, satıcıdan dayak yemeden onu satın almalı." Tadından çok aroması önemli Beyaz Alba Mantarı'nın gramı ülkemizde ortalama 20 TL civarı ve minimum 12-15 gram büyüklüğünde bulmak mümkün.

SAMURAY LEZETLERİ
Şimdi de rotamızı Uzakdoğu'nun belki de en sade ve en disiplinli mutfağını oluşturan coğrafyaya, Japonya'ya çeviriyoruz. Matsutake mantarının, pahalı olmasının sebebi dünyada nadir bulunması ve lezzet olarak trüfe en yakın cinsin bu olmasından kaynaklanıyor. Oldukça zengin bir aromaya sahip. Ortalama satış fiyatı ise 1000 dolar. Sadece Japonya'nın kuzeyindeki Hokkaido adasında yetişen siyah kabuklu karpuz oldukça gevrek bir kıvama sahip. Her sezon yalnızca 65 adet üretilen bu lezzetli karpuzun müdavimi çok. Bu nedenle sıraya girmek gerekiyor ve satış fiyatı 6000-8000 dolar arasında değişiyor. Yine aynı coğrafyanın başka bir meyvesi Yubari kavunu. Volkanik tüf oranı yüksek toprakta yetişmesinden dolayı, dünyanın en lezzetli ve sulu kavunları olarak anılmayı hak eden bu leziz meyvenin maliyeti ise diğerlerine oranla daha makul.

HAFTANIN TARİFİ
Bu haftaki tarifimizi yarın sabah brunchınızda kolayca yapabilin diye, köşe başındaki marketten bile kolayca bulabileceğiniz malzemeler ile düzenledim. Kısacası bu seferlik ucuz kurtuldunuz! Küçük bir servet harcamadan da bu lezzetli tarifi, İtalya'nın Piemonte dağ eteklerinden toplanan beyaz türüf mantarlarları ile hazırlanmışçasına sunabileceksiniz. Teşekküre gerek yok! Kolları sıvayıp mutfağa girme vakti! Beyaz trüf kreması ve yağı ile lezzetlendirilmiş patates rösti üzerinde karışık mantarlı omlet

RÖSTİ

Malzemeler
* 2 adet orta boy patates
* 2 yemek kaşığı tereyağı
* 1 çay kaşığı beyaz türüf kreması
* 1 çay kaşığı beyaz trüf Yağı
* Bir tutam tuz ve bir tutam karabiber
Yapılışı: Patatesleri soyup rendeleyin. Teflon tavada yüksek ateşte tereyağını erittikten sonra rendelemiş olduğunuz patatesleri tavaya koyun ve spatula veya kaşık yardımıyla yuvarlak şekil almasını sağlayın. 2 dakika boyunca bir tarafını 2 dakika boyunca da diğer tarafını kızartın. İçinin de iyice pişmesi için önceden ısıtılmış 200 derece fırında 3-4 dakika boyunca pişirmeye devam edin. Daha sonra fırından çıkarıp, servis etmek istediğiniz tabağa alabilirsiniz.

OMLET

Malzemeler
* 4 adet çırpılmış yumurta
* 1 yemek kaşığı tereyağı
* Bir tutam tuz ve bir tutam karabiber
Yapılışı: Tereyağını teflon tavada eritin. Orta ateşte, çırpılmış yumurtaları tavaya döküp tuzunu ve karabiberini ekleyin. Spatula yardımıyla omletin ortasını devamlı karıştırın, bu sırada kenarlarını da yuvarlak şekil alacak şekilde dıştan içe doğru toparlayın. Ortasını karışamayacak şekilde katılaşmaya başlayıncaya kadar pişiriyoruz ve omletin diğer tarafını çeviriyoruz (bu işlemi yağlı başka bir tava yardımıyla da yapabiliriz). Bu işlemi yaparken omletin çok kurumamasına dikkat etmeliyiz. Diğer tarafını da bir dakika pişirdikten sonra omleti tavadan alabiliriz.

SOTELENMİŞ MANTAR

Malzemeler
* 2 adet kayın mantarı
* 2 adet shitake mantarı
* 2 adet istridye mantarı
* 2 adet kültür mantarı
* 1 çay kaşığı trüf ezmesi
* 4 damla trüf yağı
* 2 çorba kaşığı zeytinyağı
* Çeyrek demet maydanoz
* Bir tutam tuz ve karabiber
Yapılışı: Bütün mantarları ince ince doğrayın. Tavayı kızdırıp, yarım çorba kaşığı zeytinyağında mantarların hepsini çok yüksek ateşte ayrı ayrı 2 dakikayı geçmeyecek şekilde soteliyoruz (farklı mantar çeşitleri olduğu için ayrı ayrı pişmesi ve mantarların çok fazla pişmemesi önemli). Sotelerken 1/2; çay kaşığı trüf ezmesini ve 1 damla trüf yağını, tuz ve karabiber ile mantarlara ekliyoruz. Sotelenmiş mantarların hepsini karıştırıyoruz ve ince kıyılmış maydanozu üstlerine serpiyoruz. Servis Röstiyi tabağın ortasına yerleştiriyoruz. Üzerine omleti koyuyoruz. Rösti ve omletin üzerine sotelenmiş mantarları istediğimiz şekilde yerleştiriyoruz. Mantarların ortasına da bir kaşık Mascarpone peyniri koyup, yeşillikler ile süslüyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA