Türkiye'nin en iyi haber sitesi
DENİZ AHMET KÖSE

Çiğ beslenin, canlanın

Ha geldi ha gelecek derken işte bahar kapımızda! Isınan havalar sadece kıyafetlerimizi hafifletmemeli. Sevdiklerimizle şenlenen sofralarımız da hafifleyip sadeleşmeli. Şimdi capcanlı ve rengarenk sebze meyveleri mümkün olduğu kadar çok tüketme vakti

Birkaç hafta önce dengeli ve doğru beslenerek bahar yorgunluğundan kurtulabileceğinizi yazmıştım. Ancak çok detaylandırmadan birkaç ipucu ile özetlemiştim konuyu. Bu hafta da son zamanlarda çevremdeki birçok kişinin uygulamaya çalışırken beni arayıp danışması üzerine çiğ beslenme ile ilgili bildiğim birkaç önemli hususu sizlerle de paylaşmak istedim. Ancak bilmenizi isterim ki ben maksimum beş gün dayanabildim çiğ beslenmeye. Günlük rutinimin büyük kısmını mutfakta yemek pişirerek geçirirken, koskoca beş gün dayanabilmiş olmak bile bence takdire şayan! Fakat itiraf etmek gerekirse bu beş günün sonunda kendimi daha dinamik ve daha sağlıklı hissettim. Eğer sizler de hem üzerinizden bahar yorgunluğunu atmak hem de vücudumuzda biriken toksinlerden arınmak istiyorsanız, dörtbeş gün boyunca anlatacaklarım doğrultusunda beslenmenizi tavsiye ederim. Eğer daha fazla yapmak istiyorsanız tercih sizin! Hollywood yıldızlarının birçoğu 1900'lü yıllardan beri beslenme biçimlerini bu yönde değiştiriyorlar. Belki de sıra artık sizdedir, ne dersiniz? Öncelikle çiğ beslenmenin sanıldığı kadar zor ve sıkıcı bir şey olmadığı ile başlamak istiyorum söze. Damak zevkinize uygun birbirinden güzel tarifler yaratma şansınız var. Sofranız hayal gücünüzle sınırlı. Ve pek tabii ki damak tadınızla da! Sadece salata ile beslenmeniz gerektiği fikrine ise kapılmayın sakın! Sebzelerden yapılmış makarnalardan hamburgerlere, kuru meyveler ve çikolata ile yapılmış cezeryelerden tartlara kadar birçok leziz seçenek sunuyor bu beslenme biçimi bizlere.

40 DERECEDE ISITARAK PİŞİRME
Kilo verip vücudumuzu forma sokarken bir yandan da oldukça enerjik olmamızı sağlıyor. İnsanoğlunun ateşi bulmadan önceki tüm yemek yeme alışkanlıklarına geri dönüşü olarak kabul edilen çiğ beslenme biçiminin uygulayıcıları, pişirmenin sonradan öğrenilen bir davranış olduğunu vurguluyor. 40 derecenin üzerinde ısıya maruz kalan maddelerin besin değerinin, enzim ve vitaminlerinin zarar görmesi onları vücut için yararlı olmaktan çıkarıp asit bazlı toksinlere dönüştürdüğü iddia ediliyor. Bunun aksine yediğimiz şeyler ne kadar canlı ve hayat dolu olursa, onu tüketenlerin de o denli canlı ve hayat dolu olacağına inanılıyor. Organik, hayvansal gübre ile yetiştirilmiş ve hiçbir kimyasala maruz kalmamış sebzeler, meyveler, kavrulmamış organik yemişler ve tohumlarını tüketmenin serbest olduğu beslenme biçiminde sadece çiğ beslenmekten değil, aynı zamanda canlı beslenmekten de bahsediliyor. Yani bir gece önceden suda bekleterek adeta yeniden canlandırılan mercimek, nohut gibi gıdalar için geçerli bu yöntem. Besinlerin pişirildiğinde tüm faydasını kaybettiğine inanılıyor. Bu yüzden besinler fazla 40-45 dereceye kadar ısıtılarak pişiriliyor. Bir nevi güneşte kurutma etkisi veriliyor anlayacağınız. Kendi içinde hiç et yemeyenler, eti marine ederek çiğ olarak yiyenler ve sadece balık eti yiyenler olarak gruplara ayrılsa da, orijinalinde böbreklere fazla yüklenmemek için proteinli besinler ve hayvansal gıdalar tüketilmiyor.

İŞLEM GÖRMEMİŞ YAĞLAR
İşlem görmemiş yani rafine olmamış doğal yağlar kullanılıyor. Hindistancevizi, avokado, zeytinyağı ve cevizyağı en popüler olanları. Çiğ beslenmeyi uzun süre deneyimlemiş olan kişiler değişimin sadece vücutlarında olmadığını görmüşler. Karakterlerinden alışkanlıklarına kadar yansıyan bu değişim onları her anlamda mutlu etmiş. Başta söylediğim gibi ben sadece beş günlük bir mutluluk yaşadım. Bir günden 30 güne kadar yapılması önerilen ve birbirinden farklı programları olan bu
beslenme biçiminde siz kendinizi en mutlu edecek olanı ile başlayın. Her anlamda hafifleyip, enerji dolduğunuzu görecek
siniz.

ÇİĞ SEBZELERDEN BURGER

Malzemeler
* 150 gr çiğ badem
* 100 gr ceviz
* 250 gr havuç
* Yarım soğan
* Yarım demet maydanoz
* Yarım kırmızı Arnavut biberi
* 1 limon suyu

Lezzetlendirmek için;
* 1 çay kaşığı taze kekik, ayıklanmış, doğranmış
* 1 çay kaşığı taze biberiye, ayıklanmış, doğranmış
* 1 çay kaşığı taze adaçayı, ayıklanmış, doğranmış
* Yarım çay kaşığı kimyon tohumu
* Yarım çay kaşığı tuz

Yapılışı
Bütün malzemeleri orta boy doğrayıp mutfak robotuna atın. İyice karışıp ancak henüz püre haline gelmeden hafif parçalı kalacak şekilde çekin. Burger köftesi şekillendirir gibi şekillendirin. 39 derece fırında her iki saatte bir çevirerek toplamda dört-beş saat kurutun. Üzerine dilerseniz avocado ve domatesle hazırlanmış guacamole sos koyarak, yanında da filizlendirdiğiniz mercimek ve kendi saksılarınızda yetiştirebileceğiniz mikro yeşilliklerden hazırladığınız salata ile servis edebilirsiniz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA