Türkiye'nin en iyi haber sitesi
DENİZ AHMET KÖSE

En lezzetli karmaşa Eton mess

İngilizlerin popüler tatlısı Eton mess bir kaza sonucu ortaya çıktı. Biraz krema, biraz çilek ve en son üzerine eklenen kırık bezeler... Sıcak yaz günlerini şenlendirecek bu şahane lezzeti yaramaz bir Labrador'a borçluyuz

Belki de Eton karmaşası demeliyim ona... Biraz krema, biraz çilek ve en son üzerine eklenen kırık bezeler... İngiltere'nin en popüler yaz tatlılarından biri olan bu basit karışım adını hem görünüşündeki dağınıklıktan hem de Kral Henry IV tarafından 1440 yılında kurulmuş ve mezunları arasında başbakan David Cameron and Prens William'ın da bulunduğu en ünlü liselerden biri olan Eton kolejden almış. İlk kez 19. yüzyıl'da yazılı kaynaklarda yer alan bu tarif 1930'dan beri de okul pastanesinde satılmaktaymış. Rivayete göre ise; her yıl 4 Haziran'da Eton Kolej'li öğrencilerin Winchester ve Harrow Kolej'li öğrencilere karşı oynadıkları kriket turnuvası birincilerine verilmek üzere tasarlanmış pavlova benzeri bir tatlı imiş. Ancak düzenlenen piknikte tatlı dolu sepetin üzerine bir Labrador'un oturması ile bugünkü görünüşünü almış. Yani aslına bakarsanız tüm ünü bir kazaya borçlu İngilizler! Yapımı oldukça basit ve lezzeti de her damak tadına hitap edecek kadar iddialı! Dilerseniz muz veya dağ meyveleri ile de yapabilir, sıcak yaz günlerinde üzerine bir top da vanilyalı dondurma ekleyebilirsiniz.

BENİ AFFET ÇİLEK!
Bakmayın şimdiler de göğsümü gere gere karşıma çıkan her yeni tada açığım, onu da yerim bunu da denerim dediğime. Bu bilince varmam oldukça uzun zaman aldı. Çok fazla yemek seçerdim ve maalesef yemekten keyif almadığım bir sürü de yiyecek vardı eskilerde... Çilek de bunlardan biriydi... Herkes şaşırırdı nasıl olur da bir çocuk çilek sevmez diye... Ama üzerinden yıllar geçtikten sonra nasıl olduğunu hatırlamasam da çilekle ateşkes imzaladım. Önceleri pudra şekeri veya krem şanti eşliğinde sadece birkaç tane yiyebiliyordum. Sonraları ise çikolata fondünün hayatıma girmesi ile her şey çok daha başka bir hal almaya başladı. Bir zamanlar yemediğim çilek artık çikolata ile birleşip neredeyse en sevdiğim tatlı haline gelmişti. Belki de yıllarca yemediğim ve bu nedenle çok büyük pişmanlık hissetmemi sağlayan çilek hakkında birkaç satır bir şeyler yazarak kim bilir günah çıkartıyorumdur, belki de kendimi çileğe affettirmek adınadır tüm bu satırlar.

LİMONDAN DAHA ÇOK C VİTAMİNİ
Bulunduğumuz topraklarda yüzyıllardan beri var olan fakat evcilleştirilmesi 15.yy'ın sonlarını bulan çilek Ortaçağ'da Romalıların en sevdiği ve hatta medikal amaçla kullanılan bir besin maddesiymiş. Birçoğumuzun bildiğinin aksine limona oranla içinde daha fazla C vitamin bulunduruyormuş çilek... Bunun yanı sıra B ve K vitaminleri, folik asit, fosfor, demir, potasyum ve magnezyum açısından da oldukça zengin. Kısacası lezzetli olduğu kadar sağlıklı da! Fakat saklama koşulları ne kadar iyi olursa olsun muhafaza etmek diğer meyvelere oranla oldukça zor! Çünkü kendisi meyvelerin en narinleri arasında! Peki anavatanı neresidir bu çileğin? Birçok kaynağı olduğundan bahsediliyor bu alımlı meyvenin. Mesela anavatanı Avrupa ( İtalya veya İngiltere ) olan çilekler olduğu gibi anavatanı Amerika olan ve Kızılderililer tarafından ilaç yapımında kullanılan türlerine de mevcut! Bana soracak olursanız artık bulabilmenin neredeyse imkansız olduğu Arnavutköy Çileği ise hepsinden daha değerli. Çok eski yıllardan beri yetiştirilen fakat günümüzde gitgide azalan; küçük, açık renk ve tadından çok kokusu güzel bir tür olan bu çileği görürseniz almadan geçmeyin. Fiyatı diğerlerine oranla biraz daha fazla olsa da ona değer!

ETON MESS YAPILIŞI

Çilekleri doğrayın ve bir kaseye alın. Üzerlerine şekeri serpin ve suyunu salana kadar yaklaşık yarım saat bekleyin. Kremayı önceden buzlukta beklettiğiniz kuru bir çırpma kabına alın ve 3-4 dakika kabarana kadar çırpın. Vanilya çubuğunu ortadan ikiye kesip, çekirdeklerini küçük bir bıçağın tersi ile kazıyıp kremanın içine ekleyip çırpmaya devam edin. Krema kasesinin içine merengleri irili ufaklı kırıp, karıştırın. Çileklerin yarısını bu aşamada ekleyip kremanızı lezzetlendirin. Daha sonra servis yapacağınız bardaklara 2-3 yemek kaşığı krema döküp, üzerine 1-2 yemek kaşığı çilek ekleyin. Daha sonra bu işlemi dilediğiniz kadar veya bardaklar dolana kadar tekrarlayın. Aralara biraz daha mereng koymaktan çekinmeyin. En üst katına kırık mereng parçaları ve çilek, muz hatta dağ meyveleri bile süsleyip servis edebilirsiniz.

MALZEMELER
1 paket (200 ml) iyice soğutulmuş krema
Yarım kilo temizlenmiş çilek
2 kaşık pudra şekeri
Mereng (beze) parçaları
Vanilya çubuğu

MERENG İÇİN:
4 yumurta beyazı (oda sıcaklığında)
200 gram robotta iyice çekilmiş toz şeker
1/4 çay kaşığı tuz veya krem tartar
1/2 çay kaşığı beyaz şarap sirkesi
1 tatlı kaşığı mısır nişastası
1 vanilya çubuğu ortadan ikiye kesilmiş ve çekirdekleri kazınmış

HAZIRLANIŞI
Fırını 100 dereceye ayarlayın. Fırın tepsisine pişirme kağıdı serin. 200 gram toz şekeri mutfak robotunuzda iyice toz haline gelene kadar çekin. Yumurta beyazlarını temiz ve kuru bir kaba alın ve mikserle çırpmya başlayın. Köpürmeye başlayınca tuzu veya krem tartarı ekleyin. Yumurta beyazlarını kabı ters çevirdiğinizde dökülmeyecek kıvama gelinceye kadar çırpın. Bu aşamada sirkeyi ve mısır nişastasını ekleyebilirsiniz. Çırpmaya devam ederken yavaşça toz haline getirdiğiniz şekeri ekleyin. Ve en son vanilya çekirdekleri ile lezzetlendirin. Yağlı kağıt konulmuş tepsiye merenginizi ister dümdüz ister parçalar halinde koyabilirsiniz. 2 buçuk saat boyunca 100 derece fırında bezelerinizi kurutun. Kenarlarından kaldırdığınızda kağıttan kolayca ayrılıyor olmaları ve dokunduğunuzda her tarafı eşit olarak kuru ve sert olmaları gerek. Merengleri fırından çıkarıp soğumaya alın ve iyice soğuduktan sonra hava almayan bir kapta saklayın.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA