Türkiye'nin en iyi haber sitesi
DENİZ AHMET KÖSE

Güllaca rakip bir lezzet

İftar sofralarının tam ortasında ve diyet listelerinin ara öğünlerinde sık sık karşılaştığımız hurmayı, başka nasıl tüketebiliriz? Yapımı oldukça kolay, güllacın da pabucunu dama attıracak kadar iddialı ve lezzetli hurmalı kek tarifi için sıvayıp kolları girdim mutfağa!

Ramazan denince ilk akla gelen şey güllaç olsa da, her zaman masada ilk sırayı kapan hurma olur. Rüştünü ispat etmiştir uzun yıllar önce. Hatta Hadis-i Şerifler'de bile bahsi geçen kutsal toprakların meyvesidir. En masum şeker kaynağı olmasından ve sindirimi kolaylaştırmasından başka bilindik bir sürü faydası daha vardır. Başlasak saymakla bitmez! Hurmayı meyve olarak tüketebileceğiniz gibi, kekinize de katabilirsiniz. Her köşe başında bir pastanenin açılması ve bazılarının da işlerini oldukça iyi yapmaları sebebiyle büyük şehirli kadınların mutfağında artık kek pişmez oldu! Havuçlu cevizlisi, kakaolusu ve elmalı tarçınlısı... Mutfağında taze pişmiş kek kokusu olmayan evler için üzgünüm. Ancak asıl üzüntüm, pişmemiş kek hamurunun tadını bilmeyen çocuklar adına! Ne kadar da zevklidir halbuki kalan hamuru kabında sıyırmak ve çiğ hamur yediğin için büyüklerden azar yemek... Sizin için durum nasıldı bilmem ama ben birçok kez sabredemeyip sıcak sıcak mideye indirdiğim kekler için de azar yediğimi hatırlıyorum. Kek aşkına! Bir kez bile tereddüt etmemişimdir, her seferinde aynı hatayı defalarca tekrarlamaya! Size bir sır vereyim mi? Şimdilerde de durum çok değişmedi! Yaş almış olsam da, profesyonel bir mutfağın yöneticisi konumuna gelmiş olsam da, eğer pişen bir kek varsa mutlaka ucundan sıcak sıcak alırım.

ANNELERİN ER MEYDANI

Keklerin başrolde olduğu etkinlikler şüphesiz bizim çocukluğumuzdaki doğum günlerimizdi! Dışardan süslü pasta sipariş etmek henüz icat edilmemişken, şimdilerin 'naked cake' konseptleri eminim hepimizin anneleri tarafından masada başköşeye konulmuştur. Kimi zaman bonibon ve şekerlemelerle süslü tavşan pasta güne imzasını atarken, kimi zamansa konuşulan katlarının arasına pastacı kreması ve çilek ile doldurulmuş üç katlı kocaman bir pandispanya olurdu. Kısacası doğum günleri annelerin hünerlerini sergiledikleri bir nevi er meydanıydı. Böylelikle kimin annesi daha maharetli görmüş olurduk! Puanlamayı ise annelerden çok bizler, yani en objektif değerlendirmeye sahip çocuklar yapardı. Anlayacağınız kek sadece un, yumurta ve şekerden ibaret değil benim için. Alt metnine birçok anlamlar gizlemişim fark etmeden. Oldukça ciddi ve hassas bir konu! Özenle hazırlanmalı, kalıba konmadan mutlaka bir küçük tadına bakılmalı ve pişerken en az üçdört kez fırının önüne gidip kaç dakika kaldı diye sabırsızlanılmalı. Yoksa o kek yeteri kadar önemli sayılmaz... Mutfağınızdan kek kokusunun eksik olmadığı huzurlu bir hafta diliyorum.

Hurmalı rulo kek


Malzemeler

2 yumurta
1 su bardağı esmer şeker
75 gr tereyağı
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 su bardağı kaynar su
Yarım çay kaşığı karbonat
200 gr çekirdekleri çıkartılmış ve doğranmış hurma
100 gr un
1 gr tuz
Yarım çay kaşığı tarçın
Yarım çay kaşığı muskat
Yarım çay kaşığı toz zencefil

Yapılışı

Hurmaların çekirdeklerini çıkarıp orta büyüklükte doğradıktan sonra üzerine kaynayan suyu ve karbonatı koyup en az yarım saat, hurmalar yumuşayana kadar bekleyin. Vanilyayı da içine ekleyin. Dilerseniz çubuk vanilya da kullanabilirsiniz. Eğer çubuk vanilya kullanacaksanız, bir vanilya çubuğunu ortadan ikiye kesip, çekirdeklerini kazıdıktan sonra hurmaların içine ekleyebilirsiniz. Hurmalar yumuşarken mikser yardımıyla tereyağı ve esmer şekeri krema kıvamına gelene kadar çırpın. İstediğiniz kıvama gelen tereyağa, oda sıcaklığındaki yumurtalarınızı birer birer ekleyin ve homojen bir karışım elde edene kadar çırpın. Kalan kuru malzemelerinizi tereyağın üzerine eledikten sonra, spatula yardımıyla yedirin. En son, soğuyan hurmaları el blender'ı yardımıyla hafifçe püre haline getirin ve kek karışımınıza bunu da ekleyerek iyice karıştırın. Düz bir fırın tepsisini yağlı kağıt ile kaplayın. Üzerine hafifçe pudra şekeri serpin ve kek hamurunuzu ince bir tabaka olacak şekilde kağıda yayın. 150 derece önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 13-15 dakika pişirin. Pişen keke, sıcakken yağlı kağıt ile beraber rulo şeklini verin ve soğuyana kadar bu şekilde bırakın. Kek ve krema soğuduktan sonra, kekik içeri doğru kıvıracağınız ilk kısmına daha kalın ve devamına daha ince bir katman halinde pastacı kreması sürün. Dolapta 1-2 saat dinlendirin. Dilerseniz üzerine karamel sos veya pudra şekeri dökerek, yanında da bir top dondurma ile servis edebilirsiniz.

Pastacı kreması

5 adet yumurta sarısı
125 gr toz şeker
30 gr un
30 gr nişasta
1 çubuk vanilya
500 ml süt
20 gr tereyağ

Yapılışı

Çubuk vanilyayı sütün içine ekleyin ve kısık ateşte ısıtın. Yumurta sarıları ve şekeri çırpın, homojen bir karışım elde edince unu ve nişastayı üzerine eleyin ve karıştırmaya devam edin. Yavaş yavaş karıştırırken sütün yarısını yumurta karışımına ekleyin ve iyice karıştıktan sonra kalan yarıyı da ekleyip orta harlı ateşte sürekli karıştırarak pişirmeye devam edin. Muhallebi kıvamına geldikten sonra tereyağı ekleyip karıştırarak soğutun ve soğuduktan sonra sıkma torbasına alabilirsiniz. Not: Tarifi rulo kek formunda yapmak istemeyenler tarifte yer alan malzemeleri iki ölçü hesaplayarak, kek kalıbında bütün olarak hazırlayabilirler.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA