Türkiye'nin en iyi haber sitesi
DENİZ AHMET KÖSE

Ev yapımı müsli bar

Cezerye ve fıstıklı bar artık yerini yavaş yavaş daha az şekerle hazırlanmış müsli ve granola barlara bırakıyor. Hem daha sağlıklı hem de daha doyurucu. İster sabah kahvaltısı yerine süt veya yoğurt ile tüketin ister ara öğün olarak

Amerika'da yaşamaya başlayana dek pek okumazdım marketten aldığım gıdaların içinde neler olduğunu. Tadını beğenip yemekten keyif aldığım ürünlerin tümünü bir bir toplardım raflardan. Ancak abur cubur diye adlandırdığımız ve Amerika'daki obezitenin belki de ana sebebi olan 'junk food'dan nasibimi ben de alınca, başladım barkot okumalara... Biraz geç alınmış bir karar olsa da, en azından bilinçlenmiştim!

İÇERİKLERE DİKKAT EDİN
Bu bilinçle devam ediyorum uzun süredir market alışverişlerime. Bu sebeple de oldukça temiz bir alışveriş yapıp dönüyorum eve. Hazır gıdaların birçoğunu evime sokmuyor olsam da bazen nefsime hakim olamayıp bazı markaların hazırladıkları granola veya müsli barları satın alıyordum. Yalan yok! Ancak içindeki malzemelere bakınca bu kadar sağlıklı olması beklenen bir gıdanın bu kadar zararlı bir halde hazırlandığını görmek insanı üzüyor. Hem bağlayıcı özelliği olması sebebiyle hem de lezzetlendirmek adına tarife eklenen mısır unu, glikoz ve mısır şurubuna aslında hiç ihtiyacımız olmadığı gibi, bu ürünlerin vücudumuza da hiçbir faydası yok! Hal böyle olup canım müsli bar istediğinde ise, iş başa düştü diyerek giriyorum mutfağa. Ve raflarda bulduğum her şeyi karıştırıyorum peşi sıra birbiriyle. Bazen susam ekliyorum mevcut tarife bazen de ay çekirdeği içi. Tek bir tarifi yok anlayacağınız bu lezzetli atıştırmalıkların! O gün canım ne istediyse tarifim o oluyor benim. Değişmeyen tek şey ise tabii ki müsli oluyor. Tarifin ana maddesi müsli vitamin, mineral ve lif bakımından oldukça zengin. Yulaf ezmesi sayesinde kolesterol, kan şekeri ve barsak hareketlerini düzenlerken, uzun süre de tok tutuyor!

DÜŞÜK YAĞ ORANINA SAHİP

Ayrıca enerji veren bir besin olarak sporcu beslenmesi gibi alanlar için de iyi bir protein ve enerji kaynağı. Kuru meyveler ve yemişlerle de lezzetlendirilen müsli bar, düşük kalorili olmasının yanı sıra doğal şekerlerle desteklenmiş olup yüksek protein ve düşük yağ oranına sahip! Hazırlandıktan sonra kolayca taşınabilir ve saklanabilir olması da müslinin günlük öğünler arası tüketim kolaylığı sağlıyor. Hatta kahvaltı yapmayı sevmeyen çocuklar için de besleyici bir seçenek olarak ebeveynlerin işini kolaylaştırabilir. Beslenme çantasında rahat taşınabilir.

Turna yemişli ve pikan cevizli müsli bar


Malzemeler:
200 gr yulaf kepeği
50 gr pikan cevizi
150 gr bal
75 gr tereyağ
50 gr esmer şeker
70 gr turna yemişi (cranberry)
50 gr pikan cevizi
50 gr file badem
100 gr Hindistancevizi
1 tutam tuz

Hazırlanışı:
Kare bir pişirme kabını alüminyum folyo ile kaplayıp hafifçe yağlayın. Başka bir pişirme kabına yulafı, bademleri ve pikan cevizlerini koyup önceden ısıtılmış 120 derece fırında 5 dakika pişirin. Daha sonra spatula yardımı ile ara sıra karıştırarak 3-4 dakika daha pişirin. Tereyağ, bal, esmer şeker ve tuzu bir tavaya alın ve orta kısık ateşte pişirin. Tereyağ tamamen eriyip şeker çözündüğünde ocaktan alın. Eriyen yağı, fırından çıkardığınız yulafların üzerine dökün. Karıştırın ve tüm diğer kalan malzemeleri ekleyin. Hazırlamış olduğunuz kare kabın içine, granola karışımınızı eşit bir şekilde spatula yardımı ile yayın ve elinizle üzerine iyice bastırın. 2-3 saat buzdolabında bekletin. Daha sonra donmuş karışımı kaptan çıkarın ve 12 eşit dikdörtgen çıkacak şekilde kesin. Bu lezzetli müsli barla, konuklarınıza değişik bir ikramda bulunabilirsiniz. Ayrıca çocuklara da hazır tatlılara sağlıklı bir alternatif olarak sunabilirsiniz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA