Türkiye'nin en iyi haber sitesi
DENİZ AHMET KÖSE

İkisi de Amerikalı

Pikan cevizi ve turna yemişi... İkisi de Amerikalı, ikisi de hem lezzetli hem de sağlıklı. İşte spor öncesi enerji ihtiyacınızı karşılamak için ya da sabah kahvaltılarınızda yiyeceğiniz iki eşsiz tarif!

Tüm dünyada kalp dostu ve en sağlıklı yemiş olarak bilinen pikan cevizinin yüzde 80'i dünyaya Amerika'dan ihraç ediliyor. Oldukça lezzetli olmasının yanı sıra, sağlığımıza faydaları da çok bu cevizin! En önemlisi E vitamin deposu olduğu için kansere karşı koruyucudur. İçeriğindeki vitamin ve mineraller ile bağışıklık sistemini destekleyici bir yapısı vardır. Vejetaryenler için komple bir protein deposu olması sebebiyle ise birinci derece tercih sebebidir.

ANTİOKSİDAN YEMİŞ

Birleşik Devletler Pikan Yetiştiricileri Konseyi U.S. Pecans Growers Council Yönetim Kurulu Üyesi Douglas Freeman USDA'nın (Birleşik Devletler Tarım Bakanlığı) yaptığı araştırmaya göre pikan cevizinin, tüm kuruyemiş ailesi içinde en çok antioksidan barındıran tür olduğunu açıkladı. Kalbe, beyine ve aslında zarar görmüş tüm hücrelere oldukça faydası var bu yemişin anlayacağınız. Bir de aynı topraklarda yetişen yine ufacık olmasına rağmen bir dolu yarara sahip turna yemişinden bahsetmek istiyorum size. Yani namıdiğer cranberry! Yenidünyanın keşfiyle Amerika Kıtası'na yerleşen Avrupalı göçmenler, ekşiye yakın keskin bir tada sahip kırmızı renkli, üzümsü bu meyveye, çiçekleri turna kuşunun gerdan, baş ve gagasına benziyor diye bu ismi vermişler. Enteresan! Aynı familyadan geliyor olmaları sebebiyle oldukça fazla benzerlikleri olan yaban mersini ile fazlasıyla karıştırılır turna yemişi. Özellikle kuruları birbirlerine çok benzer.

KATKISIZ MARMELAT
Ancak turna yemişi tüketiminin sağlığa faydaları Dünya Sağlık Örgütü (WHO) yayımladığı raporda, turna yemişi tüketiminin özellikle idrar yolları enfeksiyonunun önlenmesi ve tedavisine karşı oldukça etkili olduğunu söylüyor. Bugün paylaşacağım tarifler ile bu kadar sağlıklı bir yemişin ezmesini ve bambaşka lezzetteki bu meyvenin marmeladını marketten satın almak yerine, içine katkı maddesi eklemeden en doğal ve sağlıklı şekilde hazırlayıp sevdiklerinizle paylaşabilirsiniz. Karadenizlilerin fındık zamanı evlerinde yaptıkları fındık ezmesine oldukça yakın lezzette ki bu ürün hem çocuklarınızın hem de sizlerin beğenisini kazanacak. Yetiştikleri topraklarda bir dilim ekmeğin üzerine sürülen yemiş ezmeleri, mutlaka ve mutlaka marmelat ile tatlandırılır. Sizlerin de bu iki tarifi aynı anda hazırlayıp, birlikte denemenizi tavsiye ederim.

Pikan ceviz ezmesi


250 gr pikan cevizi
2 yemek kaşığı pudra şekeri
1 tutam tuz
1 tutam tarçın
Yarım çay bardağı fındık yağı

Yapılışı:
Pikan cevizini 175 derece fırında 10 dakika kavurun. Sıcakken mutfak robotuna alın ve fındık yağı hariç tüm diğer malzemeleri de ekleyerek robotu çalıştırın. Karışım koyu bir kıvam alınca yavaş yavaş fındık yağını ekleyin ve hazır olunca kavanoza alıp, oda sıcaklığında serin ve kuru bir yerde muhafaza edin.

Turna yemişi marmelatı
100 gr şeker
150 ml turna yemişi suyu
250 gr yarım doğranmış cranberry (turna yemişi)
1 portakal kabuğu
1 adet tarçın çubuk
4 adet karanfil

Yapılışı:
Turna yemişlerini, şekeri ve turna yemişi suyunu, portakal kabuğu ile beraber tencereye koyun orta kısık ateşte kıvam alana kadar kaynatın. Ocaktan alınca çubuk tarçın ve karanfili tencereye atın, soğuyana kadar içinde tutun ve kavanozlara koymadan önce tarçın ve karanfili içinden çıkarın.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA