Türkiye'nin en iyi haber sitesi
DENİZ AHMET KÖSE

Brunch deyip geçmeyin!

Yeni yılın ilk pazar günü, belki de biraz erken uyanıp, mükellef bir kahvaltı/brunch sofrası hazırlamaya ne dersiniz? Paylaşacağım eggs Florantine tarifini sevdiklerinize denetmenizi öneririm

Brunch, tüm dünyaya İngilizceden geçen bu kelime kahvaltı; breakfast ve öğle yemeği; lunch kelimelerinin birleşiminden oluşur ve genellikle pazar günleri çalışmayan ve diğer günlerde de normal işleri olan insanlar için biçilmiş kaftandır! "Normal işler de ne demek?" demeyin! Eğer yiyecek içecek veya hizmet sektörünün herhangi bir dalında çalışıyorsanız, muhtemelen bu günler ve saatlerde çalışıyorsunuz demektir ve aslında pek de normal sayılacak bir işiniz yoktur!

SERPME KAHVALTI
Bu nedendendir ki, hafta içi sabah 08.00 akşam 05.00 saatleri arasında çalışıp, hafta sonları da izinli olan bireyler, pazar sabahlarına saat 10.00 civarında uyanarak başladıktan sonra, "Haydi hep beraber bir brunch yapalım" diyerek cümbür cemaat kahvaltı ile öğle yemeğini tek bir öğünde tüketmek üzere düşerler yola. Kimisi salaş mekanlarda serpme kahvaltı, pişi ve benzeri lokal ürünlerle bildik tatlardan uzaklaşmamayı seçerken, kimileri 5 yıldızlı otellerin lüks restoranlarında açık büfe uluslararası yemeklerle önce gözünü sonra midesini doldurmayı tercih eder. Benim bugüne kadar bilmediğim mekanlarda deneyimlediğim brunchların birçoğu hayal kırıklığı ile sonuçlandığı için, genelde otel restoranlarında karar kılıyorum. Ancak dürüst olayım, kalabalık bir sofrada kendi ellerimle hazırladığım brunch lezzetlerini sevdiklerimle paylaşmanın verdiği huzur ve mutluluk, sanırım başka hiçbir yerde yok!

KRALLAR GİBİ

Kral ve kraliçelere layık Türk kahvaltısı... Dünyanın en güzel ve en geniş seçeneğe sahip kahvaltısı sanırım bir tek bizde var! Zira özellikle Avrupa'da bir kruvasan ve bir adet kahve ile günün bence en önemli öğünü olan kahvaltıyı geçiştiriliyor. Almanlar da buna karşın 'Sabah kahvaltısı krallar gibi, öğle yemeği dükler gibi, akşam yemeğini ise fakirler gibi yiyin' diyerek aslında bizim kahvaltımızın diğer ülkelere oranla ne kadar da sağlıklı ve besleyici olduğunu bir kez daha kanıtlıyor. Brunch denilince hemen herkesin aklına eminim ilk önce börekler, kekler ve çikolatalar gelecektir. Ancak sofranızda ve tabağınızda, bu ürünler yerine bol bol yumurta ve diğer protein içeren gıdalara yer verirseniz, gün boyu karnınızın acıkmasını engellemiş olursunuz.

Eggs Florantine


Hollandez sos Malzemeler:
250 gr. tereyağı
2 yumurta sarısı
2 çorba kaşığı sıcak kaynayan su
1 çorba kaşığı limon suyu
Tuz
Karabiber

Yapılışı:
Orta boy bir tava içinde tereyağı eritilir. Yağın üzerinde biriken köpükleri bir kaşık yardımı ile temizlemek gerekir. Ardından yağ süzülerek tekrar tavaya konup ılık ama erimiş bir halde bekletilmelidir. Başka bir tencereye su konulup kaynatılır. Sosu içinde yapacağımız (paslanmaz çelik veya cam) kase kaynayan tencere üzerine benmari usulü yerleştirilir. Kaseye yumurta sarıları, su, limon suyu konup, çırpma teli ile kuvvetlice çırpılır. Bu kasenin ısısı, yumurta sarılarının pişmesini engellemek amacı ile 50-60 derece civarında kalmalıdır ve kase kesinlikle suya temas etmemelidir. Yumurta sarıları hacim kazandıktan ve köpük kıvamına geldikten sonra, kase kaynayan tencerenin üzerinden alınarak, biraz ılıması beklendikten sonra yavaş yavaş ve karıştırmaya devam edilerek tereyağı eklenir. Sos tam anlamıyla krema kıvamı alınca tuz ve karabiber eklenir. Çok bekletmeden hemen tüketmek en doğru sonuca varmanızı sağlayacaktır.

Ispanak sote

Malzemeler:
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Yarım kuru soğan, küçük boy
1/2 diş sarımsak
100 gram taze ıspanak yaprağı
Bir tutam tuz
Taze çekilmiş tane karabiber
Taze rendelenmiş muskat cevizi

Yapılışı:
Ispanakları bol suda yıkayıp tek tek ayıklayın. Zeytinyağını tavaya koyun ve orta kısık ateşte kızdırın. Küp küp doğranmış kuru soğanları atıp şeffaf bir görünüm alana kadar soteleyin. Sarımsakları da tavaya ekleyip renk almasına izin vermeden birkaç dakika pişirin. Ispanak yapraklarını da tavaya ekleyerek kısa süre soteledikten sonra tuz, taze çekilmiş tane karabiber ile muskatı da ekleyerek, ıspanaklarınızı tatlandırın.

Poşe yumurta

Malzemeler:
2 adet yumurta
1 yemek kaşığı üzüm sirkesi
1 tatlı kaşığı tuz

Yapılışı:
Poşe yumurta hazırlamak için derin bir tencereyi suyla doldurun. Kaynama noktasına gelen suya üzüm sirkesini ve tuzu ekleyin. Kaynar suyu çırpma teli yardımıyla hızlıca karıştırıp bir girdap oluşturun. Bir kepçeye kırdığınız yumurtaları tek tek kaynar suya bırakıp suyun dönme hareketiyle aklarının etrafında dolanıp yuvarlak şeklinde pişmesini sağlayın. Yaklaşık üç buçuk dakika boyunca hiç dokunmadan yumurtanın pişmesini bekleyin. Piştiğinde kevgir yardımıyla kaynar sudan dikkatli bir şekilde çıkardığınız yumurtaları, kağıt havlu üzerine alıp fazla sularını çektirin. Üzerlerine tuz ve karabiber ekleyip, tatlandırın.

Eggs FlorantIne hazırlanışı:
English Muffin, mini bazlama, poğaça veya kızarmış ekmeği fırında güzelce ısıtın. Sote ıspanak karışımını üzerlerine paylaştırıp, ortasında minik bir çukur oluşturun ve pişirdiğiniz poşe yumurtaları da bu oyuklara yerleştirin. Hafif ılık kıvamda bekleyen hollandez sosu yumurtaların üzerine gezdirip bekletmeden servis edin.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA