Türkiye'nin en iyi haber sitesi
DENİZ AHMET KÖSE

Fırın makarna mac'n'cheese'e karşı

Sizi mutfağa sokmak için güçlü bir neden ile karşınızdayım! Haydi bakalım, sıvayın kolları giriyoruz mutfağa. En fazla 15-20 dakikanızı alacak bu leziz makarna tarifi ile 7'den 70'e herkesin beğenisini kazanacaksınız

Türkiye'nin neresine giderseniz gidin o yörenin bahşettiği malzemelerle fırınlanan birçok makarna tarifine rastlayabilirsiniz. Kimi çökelekle harmanladığı makarnayı eriyen bir çeşit peynir (ki çoğu zaman aroması sebebiyle eski kaşar) ile pişirirken, kimi ev eriştesini ceviz, tereyağı ve şeker ile karıştırdıktan sonra Kars gravyeri ile verir fırına... Diyeceğim o ki, bizim topraklarda doğudan batıya kuzeyden güneye nereye giderseniz gidin, hangisi güzel diye ayırt etmesi oldukça zor, binbir çeşit fırın makarna tarifi sayabilirim size... Ancak itiraf ediyorum bir tane fırın makarna hepsinden özel benim için! İngilizce mac'n'cheese denen peynirli makarna...

UYGUN MAKARNA HANGİSİ
En kolay şekliyle peynirli makarna ya da belki de fırın makarna diyeceğim çevirisine. Ancak her iki isim de, yemeğin karakterini yansıtmak konusunda bir hayli zayıf kalıyor bence. Kremamsı peynir sosu, fırında pişmiş olmasına rağmen diri kalan makarnası, üzerini kaplamış eriyen peynirin oluşturduğu graten katman ve en önemlisi pişerken tüm mutfağı kaplayan o enfes koku... Gelelim Amerika'nın varoş semtlerinde, fakir sofralarını taçlandıran bu ünlü yemeğe... Fast food zincirlerin hemen hepsinde ama en çok da kızarmış tavuk satanların menülerinden sipariş etmeniz mümkün bu yemeği. Market raflarında ise, büyük ve tanınmış markaların paketleri arasında mikro dalga için olanlarından, çok daha iyi ve güvenilir markaların donmuş ürünler rafından alınıp, doğruca fırında pişirilip servis edilenlerine kadar bir sürü farklı çeşidi de mevcut 'mac'n'cheese'in... Ancak hem sağlık hem de lezzet açısından takdir edersiniz ki en doğrusu evde yapılanı. Hem kendi hazırlayacağınız tarifi, kendi damak tadınıza göre şekillendirmeniz de mümkün! Makarna çeşidi olarak ise, krema kıvamında olan peynir sos ile iyi harmanlanmasını sağlamak amacıyla, dirsek, bukle veya cavatappi cins makarna bu tarife en çok uyabilecek olanlar... Dilerseniz tek bir borcam veya fırın kabında yapabileceğiniz gibi, misafirlerinizin her biri için ayrı ayrı mono porsiyonlarda da pişirebilirsiniz.

MAC'N'CHEESE


MALZEMELER

1 paket (500 gr) bukle, dirsek veya cavatappi çeşit makarna
30 gr tereyağı
15 gr un
2 su bardağı soğuk süt
1 çay kaşığı dijon hardal
250 gr rendelenmiş cheddar peyniri
100 gr toz parmesan peyniri
100 gr rendelenmiş Kars gravyer
1 adet defne yaprak
Bir tutam tuz
Taze çekilmiş tane karabiber
Çok az taze rendelenmiş muskat

Yapılışı:
Tencerede tereyağı eritin. Elediğiniz unu, tereyağa ekleyerek hafif bir renk alana kadar birkaç dakika kadar kavurun. Kavrulan una soğuk sütü azar azar ekleyerek, topaklanmaması için hızlı bir şekilde karıştırın. Tuz, taze çekilmiş karabiber, defne yaprağı ve muskatı da ilave edin. Kısık ateşte beş dakika kadar kaynatın. Ocaktan aldığınız sos karışımını ılınması için üç-dört dakika kadar bekletin. Peynirlerin hepsini birbiri ile karıştırıp, bir avuç peynir karışımını, fırınlarken makarnanız üzerine koymak için bir kaseye ayırın. Hardal, rendelenmiş cheddar peyniri, toz parmesan ve gravyer peynirini de sosa ekleyin. Peynirler sosun kendi sıcaklığında eriyene kadar karıştırmayı sürdürün. Bir tarafta derin bir tencerede suyu kaynatın. Kaynayan suya 20 gr tuz atıp, makarnanızı paketin üzerinde yazan süreden iki dakika daha az pişirin. (Süre makarnanın markasına ve cinsine göre değişecek olsa da ortalama altı dakika kadar haşlamanız gerekecektir.) Haşlanan makarnayı, suyunu süzdükten sonra sos karışımı ile harmanlayın. Isıya dayanıklı bir fırın kabına alıp, üzerini düzelttiğiniz peynirli makarnayı önceden ısıtılmış 180 derece fırında 10 dakika kadar pişirin. Daha sonra çıkarıp üzerine ayırdığımız peynir karışımını da ekleyerek 10 dakika daha pişirin. Peynirler eriyip, üzeri hafif bir şekilde kızardığı zaman hazırladığınız makarnayı fırından alın. Dilerseniz sıcak sıcak servis edebilir, ya da biraz bekledikten sonra dilediğiniz şekilde dilimleyerek tabaklara servis edebilirsiniz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA