Türkiye'nin en iyi haber sitesi
DENİZ AHMET KÖSE

Sonbahar hüznüne salatalı çözüm

Mevsim geçişlerinde vücut yeni koşullara uyum sağlamaya çalışır. Bu da dengemizi bozar. Bahar yorgunluğundan besleyici ve lezzetli bir salatayla kurtulmaya ne dersiniz?

Hepimizin maalesef tecrübe ettiği üzere, mevsim dönümlerinde yani bahar mevsiminde aşırı yorgunluk, bitkinlik ve halsizlik hissi başlar. Aslında bunların gerçek sebebi vücudun hava değişimine ayak uydurmaya çalışmasından dolayı oluşan reaksiyonlardır. Bunlara ek olarak, gündüzlerin kısalıp, gecelerin uzaması da doğadaki bioritm değişikliğine sebep olur. Vücudumuzun tüm bunlara uyum sağlamaya çalıştığı sırada oluşan bu halsizlik haline de halk arasında 'bahar yorgunluğu' veya 'sonbahar hüznü' adı verilir. Peki bu durumdan hızlıca kurtulmak için ne yapmak gerekir? Şüphesiz bol oksijen alarak açık havada yarım saat yürümek bile tüm bu oluşabilecek muhtemel semptomları üzerinizden atmak için en ideal çözümlerden biri. Bol vitaminli ve hafif gıdalarla beslenmek de en az yürüyüş kadar etkili diyebilirim. Hele de kışa zayıf bir bağışıklık sistemi ile başlamak istemeyenler için... Elma, taze kırmızı ve yeşil biber, portakal, muz ve tüm tahıllar da emin olun, sonbaharda yaşadığınız bu psikolojik karmaşayı geride bırakmanıza yardımcı olur. Unutmadan söyleyeyim, bol su tüketimi de en az sağlıklı beslenmek kadar önemli. Ara öğünlerde tüketilen çiğ ceviz ve badem içi ile probiotik yoğurt ve günde iki veya üç kez ısırgan otu çayı içmek de size sonbaharla baş etmeye çalışırken tahmin ettiğinizden daha çok yarar sağlar. Mevsimsel değişikliklere bağlı olarak yaşanan stres, maalesef tatlı krizlerine de yol açabilir. Tatlı krizlerinden korunmanın en kesin yolu kan şekerini dengede tutacak şekilde beslenmektir. Şimdi size sonbaharın hüznünü değil ama tüm güzel renklerini ve muhteşem tatlarını içinde barındıran leziz bir salata tarifi veriyorum. Afiyet olsun!!

Zengin sonbahar salatası

Malzemeler

150 gr pişmiş kinoa (veya köftelik bulgur)
350 ml sebze suyu
2 gr tuz
35 gr çiğ ceviz içi
1/2 adet taze portakal dilimleri
1/2 adet taze greyfurt dilimleri
1/2 orta boy marul
5-6 yaprak Yedikule marul
1 adet közlenmiş kırmızı biber
2 diş sarımsak
5 gr doğranmış kişniş
5 gr doğranmış nane
7 gr doğranmış fesleğen
2 gr taze çekilmiş karabiber

Salata sosu için

2 gr toz şeker
35 ml sızma zeytinyağı
1 adet limon suyu
3 gr tuz, 2 gr karabiber

Sebze suyu için

1 adet kuru soğan
2 adet kereviz sapı
1 adet pırasa ve orta boy havuç
8-10 adet maydanoz sapı
10 tane karabiber
2 defne yaprağı, 2 dal kekik
2,5 litre su

Yapılışı
Sebze suyu için bütün malzemeleri aynı boyda kesin. Tüm malzemelerinizi derin bir tencereye koyun. Dilerseniz; maydanoz, kekik, tane karabiber ve defne yapraklarını bir tülbentin içine koyarak tencereye ekleyebilirsiniz. Soğuk suyu da sebzelerin üzerine ekledikten sonra, ortalama 45 dakika orta harlı ateşte kaynamaya bırakın. Sebzeleriniz yumuşadıktan sonra ocaktan almadan önce mutlaka tadına bakın. Bu arada birçok çorbanızı da bu aromatik su ile daha lezzetli hale getirebilirsiniz. Soğuk suda birkaç kez yıkadığınız kinoayı yapmış olduğunuz sebze suyu ile birlikte, orta harlı ateşe koyun. Ortalama 15-20 dakika pişirin. Pişirdikten sonra tuzu ekleyin ve hemen soğumaya alın. Bir kasede limon suyu, şeker, tuz, karabiber ve zeytinyağı karıştırın. Tüm malzemeleri bir kase içinde karıştırın. Servis etmeden önce salatanızın üzerine hazırlamış olduğunuz sosu dökün ve servis edin.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA