Türkiye'nin en iyi haber sitesi
DENİZ AHMET KÖSE

Bekarlar mutfağa

Bu hafta bekar evlerinde en kısa zamanda, en az malzeme ve en az bulaşıkla hazırlanabilecek en lezzetli ve en pratik tarifleri paylaşıyorum sizlerle pratik tarifleri paylaşıyorum sizlerle pratik tarifleri paylaşıyorum sizlerle

Öğrenci ve bekar evlerinin değişmeyen bazı gerçekleri vardır. Şehir, hatta ülke değiştirip her eve tek tek baksanız bile bu evlerin buzdolaplarının içi, hemen hemen birbirinin kopyasıdır. Tabi bazı alışılmadık örnekleri, özellikle de kuru erzak dolabında vanilya çubuk olanları kast etmiyorum! Sözüm tuz ve şekerin nerde olduğunu bilmeyenlerin yaşadığı bekar evlerine...
Eğer siz de yalnız yaşayan bir bekar veya bir öğrenci evi mensubuysanız; öncelikle yemek yapmakla alakalı tüm önyargılarınızı kaldırmanız ve tam teslim olarak mutfağa girmeniz gerekiyor. Bu sırada, sevdiğiniz bir şarkı, hafif kısık sesle fonda size eşlik edebilir. Hazırlayacağınız tarifi önceden okuyup anlamak önemli. Böylece kesme işlemlerine başlamadan önce yapacağınız hazırlığı yönetmeniz kolay olacak ve yemeğin hazırlık ile pişirme süresi arasındaki denge, doğru kurulacaktır. Böyle her şeyi adım adım anlatıyorum, bir şeyi daha es geçmeyeyim; işe koyulmadan önce mutlaka elleri güzelce yıkamak lazım!
En önemli ve hayat kurtaran önerimi sona sakladım! Harika bir yemek hazırladıktan sonra dağ gibi birikmiş bulaşıkla boğuşmamak için, minimum ekipman kirletmek ve kirlettiklerinizi de biriktirmeden o anda yıkayıp kaldırmak, sizi o yemeği pişirdiğinize pişman etmeyecek önemli bir detay. Şimdi sırayla yapabileceğiniz en pratik yemekleri besin gruplarına ayırarak anlatmaya başlıyorum..

Proteinler
Et, balık, tavuk, ve diğerleri... Hayvansal bazlı proteinler için önerim kesin! Birkaç nesil öncesinden öğrendiğimizin aksine, dondurma, milföy hamuru gibi malzemeler dışında derin dondurucuyu malzeme stoklamak için kullanmayın. Mevsiminde ve yerel bulabildiğiniz ürünlerle pişirme yapın. O gün ne pişirecekseniz, kasabınızdan veya balıkçınızdan alın ve maksimum iki gün içinde tüketin. Proteinleri marine etmek, onlara dışardan lezzet vermek için önemli bir yöntemdir.

Yağlar
Daha önce mutfakta beraber çalıştığım tanınmış Fransız bir şef, eğer yemeklerimin daha çekici olmasını istersem, içine biraz daha tereyağı atmam gerektiğini söylemişti. O gün bugündür dolabımdan kaliteli tereyağını eksik etmiyorum. Sızma zeytinyağı salatalar için, ayçiçek yağı ise kızartmalar ve pişirme için tezgahta yerlerini alıyorlar. Un, süt, krema, yumurta, soğan, sarımsak, domates, havuç, kereviz ve domates salçasını da dolabınızdan eksik etmeyin. Hazır makarna sosları hayat kurtarıcı olabilir.

Karbonhidratlar
Bulgur en kolay pişen malzemelerden biri. Hem hızlıca hazırlanıp masaya konması açısından hem de doyurucu olması sebebiyle erzak dolabınızda bulunması gereken bir malzeme. Pirinç ve makarna ise hem lezzeti, hem ucuzluğu hem de besleyici olmaları nedeniyle olmazsa olmazlardan... Pişimi kolay bir diğer karbonhidrat ise tabii ki patates... İster tavada kızartın, ister fırında pişirin. Beş kiloluk çuvallar balkonda bekleyebilir.

Parmesanlı tavuk
1 kilo tavuk göğsü (kasabınızdan hafif incelttikten sonra üç parça halinde kesmesini isteyin)
2 büyük yumurta
200 gr galeta unu veya ekmek kırıntısı
120 gr parmesan peyniri rende
Yarım çay kaşığı tuz
Bir tutam taze çekilmiş karabiber
Yarım çay kaşığı sarımsak tozu
3 çorba kaşığı ayçiçek yağı
1 büyük kavanoz makarna için hazır domates sosu
250 gr rende mozerella (yoksa iyi kalite bir kaşar peyniri de kullanabilirsiniz)
150 gr un
Unu düz bir tepsiye eleyin. Yumurtaları bir kasede çırpın. Başka bir kase de, galeta unu, parmesan, tuz, karabiber, sarımsak tozu karıştırın. Tavuk şeritlerinizi sırasıyla un, yumurta ve galeta unu karışımına batırıp güzelce paneleyin ve bir tepsiye dizin.
Ayçiçek yağını tavada kızdırın ve tavukların her yanını ortalama 3 dakika kızartın. Kızaran tavukları kağıt havlu üzerine alıp bekletin. Fırını 200 derecede ısıtın. Fırına girebilecek tepsinin altına domates sosu yayın.
Üzerine tavukları koyun ve en üstüne mozerella veya kaşar peynirini ekleyip önceden ısıtılmış fırında 10 dakika pişirin. Peynirin tamamen erimesi gerekli, kendi fırınınızın performansına göre süre beş dakika uzayıp kısalabilir.

Penne pesto
400 gram penne makarna
75 gr. taze fesleğen
125 gram parmesan peyniri
20 gram çam fıstığı
1 diş sarımsak
150 ml. sızma zeytinyağı
Doğru makarna pişirebilmek için, haşlayacağınız makarnanın 10 katı kadar suya ve her litre su için de ortalama 12 gr. deniz tuzuna ihtiyacınız olacak. Yani yukarıdaki tarif için minimum 4 lt su ve 48 gr tuz...
Pesto sosu hazırlamak için; taze fesleğen yapraklarını tek tek ayıklayın. Bol suda yıkadığınız fesleğen yapraklarını suyunu süzdürdükten sonra kağıt havlu yardımıyla tek tek kurulayın.
Parmesan peyniri ve sarımsağı rendeledikten sonra çam fıstığı ve taze fesleğen yapraklarıyla birlikte mutfak robotunda pürüzsüz hale gelene kadar karıştırın. Zeytinyağını azar azar ekleyip, karıştırdığınız sosun kıvam almasını sağlayın. Hazırladığınız pesto sosu servis esnasında kullanmak üzere mutlaka dolapta bekletin.
Makarnayı haşlamak için; derin bir tencereye her bir litre için 10 gram kaya tuzu eklediğiniz bol miktarda suyu aktarın. Kaynamaya başlayan suya makarnayı atıp, dişe dokunur ve yapışmaz al dente bir makarna yemek için 6 dakika kadar haşlayın. Paket üzerinde belirtilen haşlama sürelerinden birkaç dakika daha az haşlamanızı öneririm.
Haşlama suyundan birkaç kepçe kadar ayırdıktan sonra haşlanan makarnanın suyunu süzdürün. Haşlanmış penne makarnayı ayrı bir tencereye alın, pesto sosu ile harmanladıktan sonra kenara ayırdığınız haşlama suyundan birkaç kaşık ekleyip, fesleğen yaprakları ve parmesan ile süsledikten sonra makarnayı servis edin.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA