Türkiye'nin en iyi haber sitesi
DENİZ AHMET KÖSE

Trabzon hurmasına iade-i itibar

Gelin Trabzon hurması ile aramızdaki buzları eritelim ve ona hak ettiği değeri verelim. Çünkü onun da tıpkı nar gibi, balkabağı gibi salatadan tatlıya kadar geniş bir yelpazede değerlendirilebilecek, nevi şahsına münhasır bir lezzeti var. Hem de alabildiğine sağlık dolu!

Her ne kadar anavatanı Çin, gerçek adı da cennet hurması veya Akdeniz hurması olsa da biz ona Trabzon hurması diyoruz. Üstelik bildiğimiz hurmayla pek bir benzerlikleri olmamasına rağmen... Yani anlayacağınız daha isim aşamasında bile haksızlık etmişiz biz bu güzel meyveye. Bir de üstüne üstlük bu meyveyle ilgili bilgimiz eksik olduğu için çoğu zaman tam olgunlaşmadan, lifleri sert ve dilimizi hafif ısırırken yiyoruz. Bu da Trabzon Hurmasının hak ettiği değeri görmesine engel oluyor maalesef.
Trabzon hurmasının bilindik birçok farklı çeşidi olsa da tüm dünyada en yaygın olarak kullanılanı toplam iki çeşidinden biri olan Fuyus genel olarak, yenilebilir bir kabuğu olmasına karşın, kendisi de sert bir yapıda olduğundan elma gibi soyulur ve dilimlenerek salatalarda, ısıl işlem gören pişirmelerde kullanılır. Yani kendisine bir nevi domates muamelesi yapabilirsiniz.
Hachiyas ise yıkandıktan sonra ortadan ikiye kesilerek kaşık yardımı ile meyve ve kabuğu birbirinden ayrılarak yenir. Eğer bu şekilde yemeyi tercih etmezseniz, yumuşacık ve bal gibi bu meyve etrafa sıçrayıp elinizden yüzünüzden akıp ziyan olur.
Eğer Trabzon hurmalarınız olgun değil ise yine son derece güzel biçimde değerlendirebilirsiniz. Nasıl mı? Isıya dayanıklı borcam veya fırın tepsisine yağlı kağıt serin. Hurmalarınızı elma dilimi şeklinde kesip, lezzetlendirilmiş balı üzerine ince şeritler halinde gezdirin.
Tuz ve karabiber ile lezzetlendirip, önceden ısıtılmış 175 derece fırında 20-30 dakika pişirin. Sonrasında ortaya çıkan bu lezzeti sıcak veya soğuk tüketebilirsiniz.
Hurmanın bal ile uyumu da muhteşemdir. Ancak balı olduğu gibi kullanmak biraz sıkıcı olabilir. Dilerseniz balınızı damak tadınıza göre şekillendirebileceğiniz farklı baharatlar veya aromalarla lezzetlendirebilirsiniz...
Özellikle salata soslarınız için bir kaşık lezzetlendirilmiş çiçek balı inanın çok fark yaratacaktır. Bunun için taze zencefil, limon yaprağı, çubuk tarçın, taze kekik veya biberiye, çubuk vanilya, kakule en uygun olanlar. Ancak bence altın kural karıştırırken en az iki en fazla da dört malzeme kullanmak.
Balı lezzetlendirmek balınızı ısıya dayanıklı kabın içine koyup kaynayan suyun üzerine oturtun. Lezzet vermek istediğiniz aromaları da içine ekleyip 20 dakika bekletin. Daha sonra içindeki malzemeler ile birlikte cam bir kavanoza koyup dört saat bekletin. İçinden baharatları alıp balınızı kuru ve güneş görmeyen bir yerde muhafaza edin.
Bu kadar tatlı bir meyveyi, marmelat ya da tatlıda kullanmak ilk akla gelen seçenek ama ben size bu eşsiz meyveyi farklı lezzetlerle nasıl birleştirebileceğinizi anlatacağım.

Hurma ve keçi peynirli bruschetta

MALZEMELER

2 olgun Trabzon hurması
100 gr keçi peyniri, en az yarım saat oda sıcaklığında beklemiş olacak
50 gr taze ricotta peyniri
50 gr lezzetlendirilmiş bal
20 gr kavrulmuş fındık, gelişi güzel kırılacak
1 limon
1 dal biberiye
Tuz
Karabiber
Baget ekmek (1 parmak kalınlığında verev dilimlenecek.)
Zeytinyağı

YAPILIŞI: Bruschetta için önerdiğim lezzetlendirilmiş bal kombinasyonu, zencefil, tarçın ve karanfilden oluşuyor. Yarım çubuk tarçın, beş adet karanfil, iki ince dilim taze zencefil ve yarım kırmızı Meksika biberi 250 gr. balı lezzetlendirmek için yeterli olacaktır. Ekmekleri ince dilimleyin. Her iki yüzünü de zeytinyağı tuz ve karabiber ile lezzetlendirin ve önceden ısıtılmış 175 derece fırında kızartın. Hurmalarınızı soyduktan sonra sekiz eşit elma dilimi şeklinde kesin. Çekirdek varsa temizleyin. Üzerlerine limon veya misket limonu suyu sıkın. Ricotta, keçi peyniri, limon kabuğu rendesi, bir tatlı kaşığı ayıklanmış ve doğranmış biberiye ve limon suyunu bir kapta homojen bir karışım elde edene kadar karıştırın. Kızarttığınız ekmeklerin üzerine peynir karışımını cömert bir şekilde sürün. Üzerine dört dilim hurma koyup tuz, karabiber, hazırlamış olduğunuz lezzetlendirilmiş bal ve fındıkları da ekleyerek servise hazır hale getirin.

Körpe ıspanaklı hızlı salata

MALZEMELER

Yeşillikler (Pancar yaprakları ve körpe ıspanak)
Fırında pişmiş hurma veya olgun ise elma dilimi kesilmiş bir hurma
Ceviz
Konya küflü peyniri

SOSU İÇİN
4 yemek kaşığı ceviz veya fındık yağı
1 tatlı kaşığı nar ekşisi
1 tatlı kaşığı elma sirkesi

YAPILIŞI: Sosun malzemelerini derin bir kapta karıştırın. Yeşillikleri soslayın, üzerine diğer malzemeleri de ekleyip geniş bir kapta servis edin.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA