Türkiye'nin en iyi haber sitesi
DENİZ AHMET KÖSE

Yaza en çok İtalyan yemekleri yakışır

Domatesler yavaş yavaş rengini alıp, kokusuyla kendilerini bir kez daha bizlere aşık etmeye hazırlanırken size bir leziz önerim var! Bu hafta paylaşacağım hafif İtalyan lezzetini denemeye ve sevdiklerinizle huzurlu sofralarda paylaşmaya ne dersiniz? Avrupa'daki en eski mutfakların başında gelen İtalyan mutfağından bahsederken, mutlaka bölge ve tarih aralığı belirtmek gerekiyor. Zira bu eski mutfağın tarihi 4. yüzyıla kadar dayanıyor. Antik Yunan, Bizans, Antik Roma, Yahudi ve Arap ezgileri taşıyan bu mutfak, yıllar içinde hem göçlerle beslenmiş, hem de yeni dünyanın keşfi ile Avrupa'ya gelen sebze ve meyvelerle tamamen farklı bir yere doğru ilerlemiş.
En lezzetli hamur işlerinden pizza ve makarnanın, açılış şekilleri, üzerine ve içine eklenen malzemelere göre yöresel lezzetler de dahil edilirse, sadece İtalya sınırı içerisinde bile 150'nin üzerinde çeşidi olduğu kabul ediliyor. İtalya'da yıllık ortalama kişi başına makarna tüketimi yaklaşık 35 kilo kadar ve dünyada hem üretim hem de tüketimde ilk sırada.



Panzanella tarifi
Bayat ekmek
3 dal taze kekik ve taze biberiye
1 tatlı kaşığı sarımsak tozu
9 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
3 yemek kaşığı kırmızı şarap sirkesi
3 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı limon suyu
2 kırmızı soğan
1 salatalık
350 gr kiraz domates
230 gr mini mozerella topları (ortadan ikiye kesilecek)
150 gr siyah zeytin
5-6 yaprak fesleğen
Pesto sos
Tuz, karabiber

HAZIRLANIŞI: Fırını 175- 180 derecede ısıtın. Büyük bir kase içerisine doğranmış ekmeğinizi yerleştirin (yarım kiraz domates büyüklüğünde olmalılar) sonra taze kekik, biberiye, sarımsak tozu, tuz, karabiber ve zeytinyağı ile tatlandırın. Daha sonra lezzetlerin eşit olarak dağılması için ekmeklerinizi güzelce karıştırın. Lezzetlendirdiğiniz ekmeklerinizi, pişirme kağıdı yaydığınız fırın tepsisi üzerine koyun ve ortalama 20-25 dakika (ekmekler hafif kıtır olana kadar) her beş dakika da bir karıştırarak kızartın. Ekmeklerinizi fırından çıkardıktan sonra soğumaya bırakın.
İnce doğranmış soğanlarınız ile, tüm diğer malzemeleri derin bir kasede karıştırın. Hazırlamış olduğunuz zeytinyağı ve sirke sosunuzu ile salatanızı birleştirin, iyice harmanladıktan sonra içine kızarttığınız ekmekleri ilave edip hemen servis edebilirsiniz. Kıyılmış siyah ve yeşil zeytin eklemeniz salatanızı zenginleştirecektir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA