Türkiye'nin en iyi haber sitesi
PROF. DR. BENGİ SEMERCİ

Kaybolan çocuklar ve güvenlik

Geçen hafta İçişleri Bakanı Efkan Ala, bir istatistik bilgisini paylaştı. İçişleri Bakanlığı kayıtlarına göre iki yılda 42 bin çocuk kaybolmuş ve 40 bin 500 tanesi bulunmuş. Ama 1500 çocuk halen kayıp. Zaman zaman gazete ya da TV haberlerinde izlediğimiz kaybolan çocuk haberleri, bir yerlerde gözümüze çarpan kayıp ilanları aklımızda çok yer etmemiş olabilir. Ama bu bilgi sandığımızdan çok çocuğun kaybolduğunu ve bulunamadığını çok çarpıcı olarak gösteriyor. Çocuklar çeşitli nedenlerle kaybolabilirler. Bunu engellemek için alınması gereken tedbirleri bilmek ve çocuklara öğretmek gerekir. Kayıp çocuğun yaşı önemlidir. Küçük çocuklar kalabalık yerlerde aileleri ellerini bıraktığı zaman, ilgilerini çeken bir şey olduğunda onun peşine takılarak kolayca kaybolurlar. Dertlerini anlatamadıkları için, çoğunluk soyadı, adres gibi bilgileri akıllarında tutamadıkları için ağlamaya başlarlar. Eğer bu sırada bulunulan yer tehlikeli bir yerse kazaya uğrayabilirler ya da iyi niyetli olmayan birileri ile karşılaşabilirler. Bu nedenle çocuklarla neler konuşulması gerektiğini hatırlayalım. Daha fazlası için, çocuklarınızla beraber okuyacağınız ve bu bilgileri paylaşacağınız resimli bir çocuk kitabı yazdım.Yeşil Dinozor yayınevinden çıkan Ben Kaybolmam adlı kitap size ve çocuğunuza yardımcı olacaktır.
* Çocuklarla konuşmaya başlarken: Çocuklarla güvenlik hakkında konuşurken onları korkutmamak; onları sadece konuyla ilgili bilinçlendirmek önemlidir. Kendine güvenlerini sağlayarak olumlu bir şekilde iletişim kurmak gerekir.
* Hazırlıklı olun: Çocuğunuzla güvenlik hakkında konuşmadan önce hazırlanın. Böylelikle onlarla daha sakin bir şekilde konuşmanız ve onları ikna etmeniz mümkündür.
* Çocuğun yaşını göz önünde bulundurun: Çocuğun yaşına ve sizi anlama seviyesine uygun bir anlatım biçimi kullanın. Örneğin dört yaşındaki bir çocuğun sizin karşınızda oturup yaptığınız uzun açıklamaları dinlemesi mümkün olmayacaktır. Bunun yerine, basit oyunlarla, taklitlerle ya da dikkat çekici birtakım oyuncaklarla istediklerinizi anlatabilirsiniz.
* Konuşma fırsatı yaratın: Çocuklarla konuşmak için doğru zamanı beklemek yerine günlük aktiviteleri yaptığınız zamanlarda konuşmayı deneyin. Örneğin beraber yemek masasında otururken ya da okula giderken konuşabilirsiniz.
* Açık olun: Eleştirmeden ya da azarlamadan, bu kuralları onları önemsediğiniz için koyduğunuzu açıkça anlatın. Çocukları merak ettikleri konular hakkında soru sormaya teşvik edin.
* Güvenilir yetişkinleri belirleyin: Çocuktan korktuğu ya da kendini rahatsız hissettiği durumlarda yardım isteyebileceği en az iki yetişkin belirlemelerini isteyin. Daha önce onlara yardımcı olan yetişkinlerden örnekler vererek bunun yine gerekebileceğini anlatın.
* İnternette neleri paylaşmaması gerektiğini konuşun: İsim, adres, telefon numarası, okul adı, anne-baba adı, kendini belli eden fotoğraflar gibi belirleyici bilgileri internette paylaşmaması gerektiğini anlatın. Çocuklara ad ve soyadlarını, adreslerini ve telefon numaralarını öğretin. Tanımadığı birisinden herhangi bir hediye almamaları konusunda onları bilgilendirin. Çocuğa kendini tedirgin hissettiği durumlarda insanlara hayır demesinin normal olduğunu öğretin. Yabancıların arabasına binmemeleri konusunda uyarın. Sizden izinsiz dışarı çıkmamaları gerektiğini hatırlatın. Korkutmadan eğitmek her zaman birçok sorunun ilk çözümüdür.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA