Türkiye'nin en iyi haber sitesi
PROF. DR. BENGİ SEMERCİ

Ergenlikte kendine güven

"BUGÜNÜN GENÇLERİ, LÜKS VE GÖSTERİŞ DÜŞKÜNÜ, SAYGISIZ, BAŞKALDIRAN, GEVEZ VE OBUR YARATIKLARDIR." SOKRATES (M.Ö. 400)

Sokrates'in
bu sözü gençlerden şikayet etmeye milattan önce başlandığını ve aynı tarz şikayetlerin hiç değişmeden sürdüğünü gösteriyor.
Her dönem bir önceki kuşak gençlere ilişkin hemen her şeyden şikayet etse de, en çok ukala, her şeyi bildiklerini sanan, kendi tecrübelerine saygı göstermeyen bir nesil olma yakınması başı çekmektedir.
Gençliğin ataklığı, deneme ve başarma isteği, kendinde hissettiği güç tartışılmaz. Ama gerçekten ergenler kendilerine bu denli güvenli midir?
Yoksa bu erişkinlerin bir yanılgısı mıdır?
Ergenler, her şeyi bilir görünmeye çalışırlar. Hatta bu durum ukalalık etmeye kadar varabilir. Bunun amacı aslında çevreyi kendilerinden emin olduklarına ikna etmeye çalışmaktır.
Kendine güven ergen için çok önemlidir.
Kendine güveni olan ergen daha başarılı, daha çok arkadaşı olan, kendi yaşamını daha iyi kontrol edebilen ergendir. Kendine güveni olmadığı zaman ise, uyumsuz, sorunlu olur. Onlara güvendiklerini gösteren, sorumluluk veren ve başarılarıyla övünen aileler, kendilerine güvenlerini arttırır. Ergenler başkalarının onları nasıl değerlendirdiğini çok önemser. Ama daha önemlisi, başkalarının onu nasıl gördüğüne ilişkin kendi algıları, düşünceleridir.
Karşılarındaki kişinin tutumundan, kendilerine ilişkin algısını anlamaya çalışırlar. Ailenin, okulun ve arkadaşların tutumları kendine güveni sağlamada önem kazanır.

KENDİME GÜVENMİYORUM!

Ergenin kendine olan güvenini arttırmak için ailenin yapabileceği şeyler vardır. Bunun için çocuklarının başarıları ile övünmeleri, onlarla ilgilendiklerini, oldukları gibi değer verdiklerini ve sevdiklerini göstermeleri gerekir. Ayrıca her davranışlarını eleştirmemeleri, rahatsız oldukları lakaplar takmamaları, bunlardan olumsuz etkileneceklerini bilmelidirler. Ergenlerin başarılı olabilecekleri alanları bulmakta ailelerinin yardımına ihtiyacı vardır. Onların tercihlerine güvenip, mümkünse desteklemek gerekir.
Kendi düşüncelerini savunmalarını teşvik ederken, hoşlanmadığınız davranışları açık açık söyleyebilirsiniz.
Eleştiriler kırıcı ve yıkıcı olmamalıdır.
Özgüven sorunu olan utangaç ergenleri topluluk önünde olmaya zorlamak, dikkatleri onun üstüne çekmek ters etki yapar. Benzer şekilde o yapamıyor diye, ona sosyal çevre ve arkadaş ayarlamaya çalışmak da yanlıştır. Aileler özellikle ergen çocuklarını, kendi arkadaşlarının ergen çocukları ile arkadaşlık yapmaya zorlar. Tanımadıkları bir ergenle, zorunlu tanışma, yemek gibi sosyal bir faliyete katılmak ergeni rahatsız eder.
Onun utangaçlığını ve güvensizliğini yenmenin sosyal becerilerini geliştirmesine ve kendinin arkadaş bulmasına destek olmaktan geçtiğini unutmayın.
Kendine güvensiz ve utangaç bir ergen kendi dışında kimsenin böyle bir şey yaşamadığını düşünür. Oysa en sosyal olan ergen bile bu duyguyu taşır. Sorun bu duygunun yoğunlundadır.
Karşısındaki kişinin de benzer şeyler hissedebildiğini düşünmek onu rahatlatacaktır. En azından özgüvenini kazanana ve utangaçlığını yenene değin öyle değilmiş gibi davranmayı öğrenebilir. Bunu abartmadan ve zarar görmeden nasıl yapacağı konusunda ergene yardımcı olunabilir.
Lüks ve gösteriş düşkünü, saygısız, geveze, obur yaratıklar olmalarını istemiyoruz. Ama gençliğin kendine güvenen, geleceğini yapılandırabilen ve gerektiğinde başkaldırabilen kişilerden oluşması herkes için umut verici olmalıdır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA