Türkiye'nin en iyi haber sitesi
PROF. DR. BENGİ SEMERCİ

Kapı çarparak erken ergenlik olmaz

Ebeveynler sıklıkla henüz sekizdokuz yaşlarındaki çocuklarının "erken ergenliğe" girdiğinden yakınmaya başladılar. Neden böyle düşündüklerini soruduğumda aldığım yanıtlar "Ters konuşuyor, diklenmeye başladı, her şeye karşı çıkıyor, bize bağırıyor, kapıları çarpıyor" şeklinde oluyor.
Ergenlik yaşının düştüğüne dair basında çıkan haberler, TV konuşmaları ve ergenliğin sorunlu davranışlardan oluştuğu inancı aileleri bu düşünceye itiyor. Oysa ergenlik bir gelişim sürecidir. Sürecin tamamlanması gereken birçok öğesi var ve zaman alır. Sadece kötü konuşarak ergen olunmayacağı gibi, ergenlikte sorun çıkması da şart değil. Ergenlik terimi, latince olarak "gelişen" anlamı taşımakta. Ergenlik genellikle hızlı fiziksel değişimlerle başlar, psikososyal olgunlaşma ile sürer. Kişinin bağımsızlığını ve sosyal üretkenliğini kazandığı bu süreç, çok da belirli olmayan bir zamanda sona erer. Başlama yaşı gibi, bitiş zamanı da bireye, ülkeye, sosyal çevreye göre değişimler gösterebilir. Buna karşın genellikle 11-12 yaşlarında başladığı ve 20'li yaşlarda sona ermesi gerektiği kabul edilmektedir.
Ergenlik dönemi uzun olduğu için 12-14 yaş arası erken ergenlik, 14-17 arası orta dönem ve daha sonrası da geç dönem olarak değerlendirilebilir.

ÜÇ DÖNEMİ VAR

Erken ergenlik (12-14 yaş):
Ergenin çocuk bedeni büyük bir hızla değişime uğrar. Bu, bedensel değişimlerin önde olduğu dönemdir. Bedendeki bu hızlı değişim ergen için zordur. Bu değişime uymaya çalışan ergen, sürekli bedeniyle ilgilenmeye başlar. Kısa-uzun, şişman-zayıf olmak, sivilceler gibi bedenine ilişkin her şey önemli hale gelir. Çocuğun zamanını aynanın karşısında geçirmesi anne babasıyla en önemli çatışma konularının başında gelir.
Orta ergenlik (15-17): Gencin yaşamında ailesinden daha ön plana geçen şey arkadaşlardır. Bu dönemde arkadaşları tarafından kabul görmek genç için en önemli şeydir. Bir gruba ait olabilmek için her şeyi göze alabilir. Uygunsuz tutum ve alışkanlıkların başlaması en çok bu dönemdedir. Özellikle ailesiyle uygun ilişki kuramamış ve sorunları olan ergenler, bu dönemde kolayca yanlış yollara sapabilir. Bu dönem aynı zamanda, yaşam felsefesini, sosyal değerlerini, dini ve ahlaki yönelimlerini keşfetmeye ve geliştirmeye çalıştığı dönemdir. Bu gelişimler için akran desteği önemlidir. Değerlerinin açık hale gelebilmesi için birbirlerine ayna görevi görürler. Buna karşın, öz saygı kazanmaları annebaba bağlılığı ile ilişkilidir. Bu dönemde okulların toplumsal projeler ve sorumluluk ortamı hazırlaması ergenin gelişimini olumlu etkiler. Toplum hizmeti projelerinde çalışan ergenler daha olgun kimlikler geliştirir.

Geç dönem (18-21): Gencin kimliğini tamamladığı dönemdir. Bireysel kimliğinin yanı sıra sosyal ve mesleki kimliğin de oluştuğu dönemdir. Bu dönemde artık genç sosyal durumunu belirlemiş ve mesleğini seçmiş olacaktır.
Ergenlik dönemi biyolojik açıdan bir dizi fiziksel ve hormonal değişimin olduğu bir dönemdir. Ruhsal ve sosyal gelişimde kültürel etkiler önemlidir. Toplumun sosyal yapısı bireylerin gelişiminde olumlu ya da olumsuz etkiler yapar. Araştırmacılar sevginin eksik olduğu, toplumsal olarak kendilerini dışlanmış hisseden ailerde, çocukların gelişiminin olumsuz yönde seyrettiğine dikkat çekmişlerdir. Çünkü ergenlikte oluşan bazı davranışlar; toplumsal manevi değerler, bağımsızlık, cinsel tutumlar kültürel olaylardan etkilenir. Dolayısıyla sağlıklı bir ergen için sağlıklı bir çocukluk gerekir. Çocuklarımızın fiziksel ve hormonal değişimleri erken başlamışsa bir endokrin uzmanı ile görüşmekte yarar var. Ama sınırsızlıklarını ve kural tanımazlıklarını düzenlemek yerine onları erkenden ergenliğe sokmayalım.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA