Türkiye'nin en iyi haber sitesi
PROF. DR. BENGİ SEMERCİ

Yaz tatili başladı

Okulların kapanmasıyla aileler çocukları için tatil programları yapmaya başladı. Bu programları yaparken çocuğunuzun yaşına ve ihtiyaçlarına dikkat etmeniz gerekiyor

Yaz tatilinin başlaması ile aileler çocuklarının tatil programlarını düşünmeye başladı. Bazı anneler çocukları ile okullar açılana kadar tatil yapabilecek. Çalışmayan anneler evde tüm gün çocuklarla nasıl vakit geçireceklerini, çalışanlar ise çocuklarının bakımını ve tatil programını düşünüyor. Yaz tatili planları ailelerin durumlarına ve çocuğun yaşına ayrıca gelişim dönemine göre planlamalıdır. Aileler için seçeneklerden biri büyükanneler, büyükbabalardır. Ama okul öncesi çocuklarının, yani kreş çocuklarının uzun süre anne-babalarının yanından ayrılmaları ve büyükanne/ büyükbabaya götürülmeleri de doğru değildir. Bu dönemde çocuklar annebabanın onları bıraktığını, terk ettiğini düşünebilir. Uzun süreli ayrılıklara tahammülleri yoktur. Üç-altı yaş arasındaki çocuklar, en fazla bir hafta o da iyi tanıdıkları birileriyle olma koşuluyla anne ve babalarından ayrı kalabilir. Bu nedenle, olanakları zorlayarak, çocuğun aile ile kalma şartları planlanmalıdır. Tabii bir başka sorun da, anneanneler ya da babaanneler, çocuğun ebeveynleri kadar net kurallar koyamayabilirler. Bu da tatil dönüşü aileler için sıkıntı yaratacaktır.

YAZ OKULU VE KAMPLAR
Okul dönemi çocuklar ve ergenler istedikleri takdirde kısa süreli olmak kaydıyla yani bütün bir tatili geçirmek üzere değil, anneanne, babaanne veya yazlığı olan bir akrabanın yanına gidebilirler. Anne-babanın denetiminin devam etmesi ve ara ara da olsa kendilerinin de bu tatile katılması gerekir. Okul dönemi çocuklar için yaz okulları iyi bir seçenektir. Hem aileleriyle olup, hem arkadaşlık yapabilecekleri, spor olanaklarının olduğu yaz okulları yararlı olur. Özellikle spor aktiviteleri, eğlenme ve spor yapmış olma dışında yararlar da taşır. Basketbol, futbol, voleybol gibi takım oyunları paylaşmayı, paslaşmayı, arkadaşlarla iyi geçinmeyi öğretir. İyi bir koçun ya da antrenörün bu eğitimdeki katkısı büyüktür. Ayrıca nerede olursa olsun tatil tüm kuralların unutulduğu dönem olmamalıdır. Sabah ve akşam üstü yarımşar saat kitap okuma, derslere göz atma zamanları ayırmak doğru olur. Bilgisayarın, atarinin hesapsız oynanması, yatma saatlerindeki gecikmenin abartılması, yemek saat ve düzenlerinin tamamen değişmesi, okul açıldığında zorluklara neden olacaktır. Yurtdışı ya da yurtiçi tatil kampları gelişim için önemlidir. Ancak 6'ncı sınıftan önce ayrılığa, hele de tanımadıkları bir ortamda katlanamazlar ve sorun çıkar. 6'ncı sınıfın bittiği yazdan sonra, iki haftayla başlamak üzere uygulanabilirler. Özellikle, anne-babaya aşırı bağımlı çocukların kendi kendilerine yetebildiklerini görmeleri açısından oldukça yararlı olmaktadır. Ergenlik döneminde, artık yaz okuluna da gitmek istemeyen, evde tek başına kalabilen genç, bıraksanız bütün tatili bilgisayar ya da telefon başında geçirebilir. Eğer devamlı gidilen ve arkadaşların olduğu bir yazlık varsa, sorun çıkmaz. Bu yaş grubundan sonra, yaz kampları, dil okulları daha iyi seçenekler haline gelir. Tatilini evde geçirmek zorunda olanlar için hobiler yaratmak, aktivitelerini desteklemek gerekir. Eğer kendi durumunuzu, çocuğunuzun yaşını ve gereksinimlerini doğru değerlendirirseniz keyifli bir tatil geçirirsiniz. Ayrıca tatilin hem çocuklar, hem de aileler için okul süresince paylaşamadıkları zamanı paylaşma zamanı olduğu unutulmamalıdır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA