Türkiye'nin en iyi haber sitesi
PROF. DR. BENGİ SEMERCİ

Çocuğa ilaç verilir mi?

İnsanın sağlıklı olması demek, bedenen, ruhen ve sosyal olarak tam iyilik halinde olmasıdır. Bu çocuklar için de, erişkinler için de geçerli. Bu iyilik hali için kimi zaman ilaç kullanmak gerekebilir

Kendinizi en çaresiz hissettiğiniz zamanlar, çocuğunuzun hastalandığı zamanlardır. Bir yandan onun yerine kendinizin hastalanmış olmasını yeğlerken, bir yandan da anne baba olmanın zorluğunu düşünürsünüz.
Tüm çocuklar benzer hastalıklarla büyür.
Geçtiği an her şey unutulur, tekrarladığında yeniden yaşanır. Ama bazı hastalıklar vardır ki, onları çocuklara yakıştıramayız.
Kimi zaman bir kalp hastalığı, kimi zaman daha amansızı, bazen bir sakatlık... Yine de elimizden geleni yaparız. İlaç, ameliyat, doktor esirgemeyiz. Zordur anne baba olmak.
Nedense çocuklara ruhsal hastalıklar yakıştırılmaz.

YAN ETKİLERİ ELBETTE VAR
Aslında büyüklerin kendileri için uzun süre akıllarına getirmedikleri, çevreden söylendiğinde hakaret gibi algıladıkları, saklamaya çalıştıkları ruhsal sorunların çocuklarda olacağını düşünmelerini beklemek, belki de gereksiz bir umuttur. Ama ruhsal hastalıklar vardır ve hemen hepsi, hatta daha fazlası çocuklarımızda da görülmektedir.
Bununla kalmayıp, tedavi edilmezse erişkin dönemde sürmekte ve tüm yaşamı etkileyen zorluklara neden olmaktadır.
Tüm ilaçların yan etkileri vardır.
Bu nedenle doktor kontrolü olmadan en basit ilacın bile kullanılmaması gerekir.
Birçoğunuz herhangi birinden duyduğunuz, başka nedenle daha önce kullandığınız, yakınlarınızın önerdiği ilaçları kolayca alıyorsunuz.
Oysa, ilacı veren hekim, yan etkilerini göz önüne alır, hastasını uyarır. Gerekli değilse, ilaç vermekte cimri olur. Uzun deney aşamalarını geçmemiş, zarar ve yararları belirlenmemiş ilaçları kullanmak hekim etiği ve yeminiyle uyuşmaz. İlk ilke, yararlı olmaktan öte zarar vermemektir.
Ruhsal hastalıkları tedavi için kullanılan ilaçlar, diğer amaçla kullanılan ilaçlardan, ilaç olma anlamında farklı değildir. Ancak görülmektedir ki ruhsal hastalıklara karşı olan korku, çekinme, kabullenmeme ilaçlarına karşı da sürmektedir.
Hastalıklar ve ilaçlar karşısında ailelerin endişeleri anlaşılabilir. Ruhsal hastalıklarda yapacakları, hekimlerini seçip, ona inanmak olmalıdır. Bu inanç körü körüne değil, araştırılarak ve bilgiye saygı duyularak yapılmalıdır.
Çocuklarınızı hasta ve sorunlu bırakmamak için en doğruyu bulmak ise bu zorluğun önemli bir parçasıdır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA