Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NUR ÇİNTAY

Tarihe geçen fotoğraflar

Magnum dünyanın en prestijli fotoğraf ajanslarından.
Arşivi üstünden dünya tarihini görme, okuma imkânı var.
Şimdi bu da ayağımıza geldi.
İstanbul Modern Fotoğraf Galerisi'nin iki gün önce açılan yeni sergisi Magnum - Kontakt Baskılar, görsel kültürde yeri olan fotoğrafların yaratım süreçlerinin izini kontakt baskılar üstünden sürüyor.
Kontakt baskı, bir veya birden fazla görüntünün negatifle aynı boyutlarda tek bir fotoğraf kâğıdına pozlanmasıyla elde edilen bir şey. Kontakt baskılar, ressamların eskiz defteriyle bir tutuluyor çünkü fotoğrafçının özel çalışma alanına girmek gibi.
Fotoğrafçının en nihayetinde bizim için seçtiği o biricik sahnenin öncesini ve sonrasını göstererek serüvene şahitlik etmemizi sağlıyor. Sanatçının çalışma sürecine ve seçilen karenin hakikati ne kadar yansıttığına dair de ipuçları veriyor.
Henri Cartier Bresson, kontakt baskıların biraz psikanalistlerin vaka tarihçelerine benzediğini, aynı zamanda hareketi kaydeden bir tür sismograf gibi olduklarını söylemiş: "Her şey kaydedilir: Bizi şaşırtan her şey, akış içinde yakaladıklarımız, kaçırdıklarımız, gözden yitenler ya da bir olayın memnuniyet verici bir kareye dönüşünceye kadarki gelişimi..."
Efsane isimler yer alıyor bu sergide: Henri Cartier-Bresson, Robert Capa, Eve Arnold, Elliott Erwitt, David Hurn, Josef Koudelka, Alex Webb, Steve McCurry, Martin Parr...
Geçen yüzyılın resmigeçidi gibi:
1944'te Normandiya Çıkarması'nda Amerikan birliklerinin Omaha kumsalına çıkışı (Robert Capa)...
1959'da Moskova'da ABD Başkan Yardımcısı Richard Nixon'un Sovyet Başbakanı Nikita Kruşçev'e diklenmesi (Elliott Erwitt)... Mayıs 1968 Paris Ayaklanmaları (Bruno Barbey)... 1989'da 5 Temmuz sabahı Pekin'deki Tiananmen Meydanı'nda tanklara karşı duran protestocu (Stuart Franklin)...
11 Eylül 2001 sabahı New York'ta East River'da bir grup genç (Thomas Hoepker)...
20. yüzyılın fotoğraflı tarihi özetle. Son güne (2 Ağustos) bırakmadan gidilir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA