Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NUR ÇİNTAY

Bu haftanın ufak tefek işleri

Bir zamanların kıymetli bilgisi sayılan 'de'lere 'da'lara rahmet okuyalım. Sosyal medya hesaplarını sondajlayarak dedektiflik yapan 'stalker'ları takdir edelim. Andy Warhol'u analım, Erdoğan ve Davutoğlu'nu kutlayalım, bir kaşık bal yiyelim... Niye mi?

20 ŞUBAT
Ne güzel şarkıdır: "Pencerede oturmuşum, oturmuş / Türküler tutturmuşum, tutturmuş / Şu garip baş bir yerlere vurulmaz / Gurbet ellerde gayrı durulmaz / Sigaramın dumanı da dumanı / Yoktur aman şu yarimin imanı / Bağrı yanık dostlara da merhaba / Boynu bükük eşlere de merhaba..." Asu Maralman ne yapıyor acaba? Doğum gününde kulaklarını çınlatalım (1948). Bir kaşık bal yiyelim bugün mutlaka. "Olur olur, bal gibi olur, kalplerimiz yolları bulur" diye deminki satırlara bağlanmak için mi? O da olur ama esas Berlin Uluslararası Film Festivali'nin 60'ıncısındaki Altın Ayı ödülünü Semih Kaplanoğlu'nun 'Bal'ı aldı diye (2010). Bir de asıl bugün ve yarın, Ballı Günler! Harbiye Askeri ve Kültür Müzesi'nde dün başlayıp yarın bitecek olan Ballı Günler, balla ilgilenenleri buluşturacak. Bilgilendirecek (Apiterapi ne mesela?), tattıracak, dilinizi tatlandıracak.

21 ŞUBAT

Bugün Uluslararası Anadil Günü'ymüş. De'leri-da'ları, ki'leri-mu'ları doğru yazmanın marifet sayıldığı kuşaktan gelip, geçimini bu yolla sağlamış biri olarak çok doluyum ama ne çare... Sonra yaşlı diyorlar!

22 ŞUBAT

Yurtdışı gezilerinin olmazsa olmazı gibidir. Kimi kozmetik reyonlarına takılır, kimi markette bulunmayan içkilere bakınır, kimiyse en alelade bakkalda bile olanından sekiz tane alıp sonra etraftan pasaport dilenir! İstanbul'da her şeyin böyle kolayca bulunmadığı günlerde vaha gibiydi; evet, gümrüksüz alışveriş yapılan 'free shop', o zamanki adıyla Yeşilköy Havaalanı'nda bugün açıldı (1972). Adını ilk duyduğumda bayılmış, defalarca tekrarlamıştım: Kokoşka. Avusturyalı ekspresyonist ressamı, öldüğü gün anabiliriz (1980). Asıl 'pop art'ın babası Andy Warhol hakkında bir şeylere bakınıp, sanatın ne olup ne olmadığı hakkında düşünebiliriz belki. Jean Baudrillard ne demiş? "Sanat hakkında söylediklerim içinde beni heyecanlandıranlar sadece Warhol, pop sanat ve hiperrealizme dair olan şeylerdi." Charles Saatchi ne demiş peki? "Zaman sınavını geçecek büyük sanatçılar kimler? Jackson Pollock, Andy Warhol, Donald Judd ve Damien Hirst dışındaki her sanatçı bir dipnot olarak kalacak." Evet, 20. yüzyılın ikinci yarısında sanata dair en önemli figür Warhol ve vedası bugün (1987).

23 ŞUBAT

Dolly'yi hatırlıyor musunuz? Koyun Dolly hani. Artık koyun kafası mı okşarsınız, ilginizi onu yemek suretiyle mi gösterirsiniz, bilemem. Genetik kopyalamayla üretilen ilk memeli hayvan olan Dolly adlı koyunun İskoçya'daki Roslin Enstitüsü'nde klonlandığının duyurulduğu gün (1997). Pera Müzesi'nde iki yeni sergi açılıyor bu akşam: 'Dünyanın Gizemi' sayesinde metafizik sanatının öncüsü Giorgio de Chirico'nun işleri, sanatçının doğduğu şehir olan İstanbul'a ilk defa gelmiş olacak. 'Anı ve Süreklilik' ise Huma Kabakçı Koleksiyonu'ndan bir seçki ki Türkiye'nin en önemli koleksiyonlarından biri sayılıyor. Çok iyi bir konser var akşam. Anne Sofie von Otter'i izlemiştim; bol ödüllü, Grammy'li ünlü ve enteresan bir mezzo soprano. Les Musiciens ile İş Sanat'ta sahne alacaklar ki o da klasik ve barok dönem repertuvarını en iyi icra edenler arasında gösterildi Guardian tarafından.

24 ŞUBAT
Çarelerin tükenmeyeceğine inanın. İletişim Yayınları'nın bastığı Resimli Türkçe Edebiyat Takvimi'ne göre: Köpek sergisine gidiyorum diyen bir kadın, Rus polisini kurnazca atlatıp 14 köpekle birlikte Batı Berlin'e geçti (1953). Sosyal medya hesaplarını ihtimamla sondajlayarak herkesin tüm ilişki ağlarını söken, kirli çamaşırlarını döken 'stalker'ları hor görmeyelim. Hatta saygı duyalım onlara ve bu hobilerini kariyere dönüştürmeleri yönünde destek olalım. Türkiye'nin ilk özel dedektiflik bürosu, Mavi Ay'dan çok önce, Avukat Fethi İnder tarafından İstanbul'da kuruluşu bugüne denk geliyor (1955).

25 ŞUBAT

Artvin'e gittiniz mi hiç? Peki ya Çoruh'a? Birine gitmediyseniz, diğerine de gitmiş olamazsınız zaten; Çoruh ilinin adı Artvin olarak bugün değiştirildi (1954).

26 ŞUBAT

Cumbalı evler hoşunuza mı gidiyor? İstanbul Belediyesi sizinle aynı fikirde değilmiş ama bir zamanlar; bunların kaldırılmasını kararlaştırmış (1934). Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a nice sağlıklı yıllar, güzel yaşlar dileyelim; bugün doğum günü (1954). Tesadüfe hayret edip aynılarını Başbakan Ahmet Davutoğlu için de dileyelim. Çok enteresan biçimde onun da doğum günü çünkü bugün (1959). Türkiye siyasetinin bu en bereketli tarihlerinden birinde, biz de bir dilim pastayı hak etmiş olalım!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA